Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Zašto (i kako) uložiti u Cyber Security Awareness (CSA) edukaciju?

Informiranje i edukacija o potencijalnim prijetnjama jedini su pravi načini obrane od cyber-napada na vašu tvrtku.

Prvo što bih mogao reći, a da ne zvuči kao floskula ili neka vrsta demagogije, jest činjenica da uspostava kulture sigurnog, odnosno sigurnijeg korištenja informacijskog sustava tvrtke i/ili vlastitih uređaja i usluga unutar poslovno-privatne dimenzije ljudi nije lagan zadatak.

Drugo, a nešto što već djeluje kao aksiom, jest činjenica da je cyber-kriminal u porastu i neće tako brzo nestati. Cijela poslovanja pretežno ovise o informacijskih sustavima i inim dijelovima te izbjegavanje incidenata postaje sve teže.

Ovdje je ključan čovjek, odnosno djelatnik u tvrtki, jer je sustav toliko siguran koliko mu je snažna najslabija karika u cijelom lancu, a ta najslabija karika je najčešće čovjek.

Naveo bih nekoliko glavnih razloga zašto je važno i isplativo uložiti u edukaciju podizanja svijesti zaposlenika, odnosno na koji način postići veću razinu sigurnosti u svojoj tvrtki.

CSA edukacija ŠTEDI NOVAC

Pretvorite troškove u vrijednosti ulaganjem u cyber-sigurnost. Potencijalna šteta incidenta se vrlo egzaktno može mjeriti u novcu. Primjerice, napad ransomwareom onemogući pristup podacima jednog računala ili poslužitelja (server), ali taj „jedan“ uređaj sadrži izuzetno bitne podatke za kontinuitet vašeg poslovanja i odražava se na cijelu tvrtku što na kraju rezultira financijskim gubitcima. Uvijek se radi o lančanoj reakciji, a u nastavku bih naveo samo nekoliko od mogućih posljedica:

  • Izravan gubitak prihoda
  • Reputacijski rizik
  • Tužbe i zakonske nesuglasnosti
  • Operativni problemi
  • Gubitak klijenata

CSA edukacija ŠTITI POSAO

S obzirom na to da cyber-napadi postaju sve sofisticiraniji i sve bolje izbjegavaju tehnički aspekt kako bi ta željena e-poruka napadača stigla do vašeg zaposlenika, možete već danas započeti štiti svoj posao ulaganjem u edukaciju ljudi. Poštivati zakonske regulative kao što je Opća uredba za zaštitu osobnih podataka (GDPR),  te imati propisane procedure i razne politike uz implementiranu tehničku zaštitu sustava kao što su vatrozidi i antivirusna rješenja su prijeko potrebne stavke, ali na kraju glavni ŠTIT vašeg poslovanja je vaš zaposlenik.

CSA edukacije nije samo za „male“

Česta zabluda je da mali i srednji poduzetnici nisu meta hakera i raznih računalnih kriminalaca zbog svoje veličine i/ili vrijednosti – to nije slučaj. Radi se tome da su mali i srednji poduzetnici često bolja (lakša) meta zbog toga što možda nisu uložili u svoj informacijski sustav i zaposlenike, a svejedno raspolažu važnim i osjetljivim podacima. Nije rijetkost da ozbiljan računalni incident nanese velike štete takvim tvrtkama i dovedu ih do samog ruba postojanja, odnosno nepostojanja.

CSA edukacija RAZVIJA POSAO

Svako smisleno ulaganje se vraća, a to je mjerljivo u okviru povrata investiranog (ROI – return of investment) za predmetnu edukaciju. Kontinuiranim educiranjem i testiranjem, te pratećim izvještavanjem dolazimo do rezultata. Jedna od bitnijih stvari u kontekstu razvitka je taj da je u redu griješiti, ali da je onda najbitnije pravovremeno prijaviti potencijalni incident kako bi posljedice ostavile što manji trag na poslovanju. Po mnogim statistikama, testiranje lažnim e-porukama (phishing) umanjuje izglednost da dođe do incidenta za 25 % u prvom kvartalu, a 90 % nakon cijele godine takve edukacije i testiranja zaposlenika.

Edukacija  o potencijalnim prijetnjama jedini je pravi način obrane od navedenih napada na vašu tvrtku. Stoga je i cilj seminara ‘Cyber Security Awareness – Informacijska sigurnost kroz poslovno okruženje kvalitetno educiranje kako bi se podigla svijest o različitim prijetnjama te kako bi se nepoželjne situacije prevenirale. Prijavite se na seminar te smanjite pojavnost IT incidenata i svedite ranjivost sustava na najmanju moguću razinu.

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup