Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

Turiste sve više privlače posebni oblici turizma

Turiste sve više privlače posebni oblici turizma

Kontinentalni turizam pokazuje izuzetan potencijal za daljnji razvoj hrvatskog turizma i ukupne turističke ponude, a kreiranje specijaliziranih proizvoda ključno je za produljenje sezone.

Mnoge kontinentalne destinacije prošle su godine bilježile rekordnu posjećenost. Odlične rezultate turistički djelatnici očekuju i ove godine jer su razvoj i promocija hrvatskog kontinentalnog turizma u zamahu, premda on, prema riječima Snježane Brzice, pomoćnice ministra turizma, još uvijek predstavlja mali udio u ukupnom turističkom prometu. -Prošle godine Hrvatsku je posjetilo gotovo 15 milijuna domaćih i stranih gostiju, od kojih je kontinentalne županije, ne uključujući grad Zagreb, posjetilo 725 tisuća gostiju. Iako je prošle godine ostvaren rast od 13% u dolascima i noćenjima na kontinentu, udio turističkog prometa kontinenta u ukupnom turizmu Hrvatske predstavlja još uvijek mali dio. No, sama činjenica da je lani gotovo 20% stranih gostiju posjetilo kontinent govori nam da hrvatski kontinent postaje sve zanimljivi i da ima puno toga za ponuditi stranim, ali i domaćim gostima – navodi Brzica.

Hrvatski turizam integralni je proizvod obale i kontinenta, pa iako kontinent možda nema klasično ‘sunce i more’, kaže Brzica, iznimno je bitan u preobrazbi Hrvatske u cjelogodišnju destinaciju. -Svaka destinacija, da bi bila konkurentna, mora imati raznovrsnu ponudu, a kontinent ima potencijal za stvaranje i jačanje prepoznatljivosti hrvatskog turizma kroz različite selektivne oblike turizma kao što su bike, golf, gourmet, kulturni i ruralni turizam. Hrvatska se od prošle godine predstavlja sloganom „Croatia: Full of Life“, što za razliku od prijašnjeg „Mediteran kakav je nekad bio“, predstavlja mogućnost da se hrvatski kontinent ipak adekvatnije predstavi te da se dio ponude iz kontinentalnog turizma kroz promotivne materijale sve više prezentira kao dio naše turističke ponude. Hrvatska je prepoznata kao zemlja s tisuću otoka, ali je ujedno i destinacija s tisuću dvoraca, od kojih je većina na kontinentu, i to je samo jedan od primjera potencijala i bogatstva koje hrvatski kontinent ima, a koji se može još više promovirati i razvijati – zaključuje Brzica.

Podizanje kvalitete kontinentalnog turizma kroz destinacijski management

Privlačan turistički proizvod uz kvalitetno pripremljene inovativne programe, odnosno paket aranžmane koje kreiraju destinacijske management kompanije, stvara motiv za dolazak u pred i posezoni. -Da bismo uspjeli držati korak s konkurencijom i trendovima, moramo kreirati nove motive dolaska i proizvode za različite potrošačke segmente i tržište posebnih interesa. U inovativnom pristupu turizmu kroz destinacijski management nalazi se nezaobilazni prostor za produljenje turističke sezone. Ovdje prvenstveno govorimo o proizvodima koji ne ovise o vremenskim prilikama i koje gosti mogu konzumirati cijele godine, a na čijem razvoju rade same destinacije i gdje leži velik prostor za korištenje ponajprije svih proizvoda i potencijala kontinentalnih destinacija – kaže Ivana Maltar iz Udruge hrvatskih putničkih agencija.

UHPA je prije nekoliko godina, uz podršku Ministarstva turizma, pokrenula projekt Specijalizacije turističkih agencija po temama, područjima i posebnim tržištima. Danas broje ukupno 13 specijalizacija koje su usko fokusirane na određena područja u turizmu, a to su pustolovni turizam, enološki i gastronomski turizam, školska putovanja, privatni smještaj, posebna tržišta, PCO (Professional Congress Organiser) te DMK (destinacijske management kompanije), geološki, ornitološki, sportski, arheološki, botanički i vjerski turizam. Koliko je ovaj projekt važan, ističe Maltar, dokazuju i novi turistički trendovi iz kojih je vidljivo da je specijalizacija postala osnovni zahtjev potražnje, čemu svjedoči veliki postotak europskih turista koji pri odabiru putovanja prednost daju agencijama koje su visoko specijalizirane za posebni oblik turizma kao temeljni motiv njihovog putovanja.

Stvaranje imagea i doživljaja kroz autentične kontinentalne proizvode i usluge

Kontinentalni dio Hrvatske ima sve pretpostavke za razvoj selektivnih oblika turizma, uključujući eko i etno turizam. Netaknuta priroda i slaba naseljenost ruralnih područja idealna su podloga za razvoj iskustvenog turizma koji se prvenstveno fokusira na boravak na autentičnim lokacijama koje njeguju tradicionalan stil života, običaje i lokalna događanja te nude raznoliku kulturno-povijesnu i enogastronomsku ponudu. Međutim, da bi Hrvatska izgradila image destinacije u kojoj se mogu doživjeti autentični doživljaji u slikovitim selima, potrebno je osigurati potrebnu infrastrukturu, educirati turističke djelatnike, uspostaviti partnerstvo i umrežiti razne gospodarske subjekte, te aktivirati lokalno stanovništvo u kreiranju aktivnosti vezanih s tradicijom, kulturom i specifičnim stilom života. Tome se svakako treba dodati i razvoj ekološke poljoprivrede i proizvodnja ekoloških autohtonih proizvoda.

Europske zemlje koje prednjače u iskustvenom turizmu su Francuska, Njemačka i Italija, no broj proizvoda dostupnih ruralnim turistima relativno je ograničen i u europskim razmjerima. Hrvatska bi stoga trebala iskoristiti svoje prirodne potencijale i do 2020. se pozicionirati kao jedna od europskih lifestyle destinacija.

Prirodna i kulturna blaga Hrvatske – najvažniji nositelji kontinentalnog turizma

Hrvatska se, s obzirom na svoju površinu, može pohvaliti velikim brojem turistički atraktivnih zaštićenih prirodnih područja s impresivnom bioraznolikošću. Veliki broj nacionalnih parkova i parkova prirode na kontinentalnom području, poput Risnjaka, Plitvičkih jezera, Žumberka, Lonjskog polja, Kopačkog rita, predstavljaju izniman potencijal na turistički nerazvijenim područjima. To se pogotovo odnosi na razvoj smještajnih kapaciteta i kvalitetnih popratnih sadržaja, ali i na razvoj posebnih vrsti turizma – arheološkog, geološkog, botaničkog i ornitološkog. Od sredine ožujka turisti će sve informacije o prirodnim i kulturnim vrijednostima 8 nacionalnih i 11 parkova prirode moći pronaći na zajedničkom web portalu www.parkovihrvatske.hr, objavilo je MInistarstvo zaštite okoliša i prirode. Na portalu će se moći, uz ostalo, pregledati rute planinskih i biciklističkih staza te dobiti podatci o njihovoj težini i dostupnosti.

Kulturno-povijesna baština, o kojoj svjedoči veliki broj kulturnih dobara te nematerijalne baštine pod zaštitom UNESCO-a, također je iznimni potencijal za turistički razvoj kontinentalnog dijela zemlje. Više od tisuću dvoraca, kurija i utvrda, među kojima su turistima posebno zanimljivi Trakošćan i Veliki Tabor, te dobro očuvane povijesne jezgre gradova zajedno s prirodnom raznovrsnošću, izvrsna su podloga za razvoj destinacijskog turizma. Dodaju li se tome i sadržaji poput Muzeja krapinskih neandertalaca te Arheološkog parka Vučedol, Hrvatska, uz dobro osmišljenu promociju i marketing, lako i brzo može postati konkurentna i atraktivna kulturno-turistička destinacija.

Grad Zagreb i Zagrebačka županija obavezno odredište na karti stranih turista

Više od milijun turista lani je posjetilo Zagreb, a jedan od najjačih turističkih aduta sigurno je Advent u Zagrebu, na čijim programima, uz gradske urede i TZ grada Zagreba, radi 2.500 ljudi.

-Bez suradnje svih sudionika u turističkoj ponudi, turistički uspjeh Zagreba ne bi bio moguć, a snažan vjetar u leđa turizmu grada dali su i građani Zagreba proaktivnim sudjelovanjem u kreiranju turističke ponude i unapređenjem usluga – rekla nam je Martina Bienenfeld, direktorica TZ grada Zagreba. Titula najljepše europske adventske destinacije za cijelu 2016. bit će dodatni motiv da ove godine Advent u Zagrebu bude još ljepši i bolji. Cilj je izgraditi Zagreb kao poželjnu destinaciju 365 dana u godini, a to se, kaže Bienenfeld, može postići ako Zagreb prezentiramo kao destinaciju ugođaja, lijepih osjećaja, doživljajne atmosfere te dugotrajnih sjećanja.

Operativnim marketinškim planom turizma grada Zagreba za razdoblje 2011.-2016. stvoren je okvir razvoja destinacije i strateške preporuke, a u izradi su strateški dokumenti za buduće razdoblje. Bienenfeld vjeruje da će turistički potencijal grada biti i više iskorišten nakon realizacije velikih infrastrukturnih projekata poput novog terminala Zračne luke Zagreb i izgradnje kongresnog centra, koji će Zagrebu omogućiti kandidiranje za velike kongrese međunarodnih asocijacija. -Održavanje takvih skupova, osim direktne koristi, donosi ugled i prestiž, utječući pozitivno na image kongresne destinacije te privlačeći i brojna druga, manja događanja – ističe Bienenfeld.

Zagrebačka županija lani je također ostvarila rekordnu posjećenost sa 16% više dolazaka nego u 2014. godini. Uz poznate vinske ceste, biciklističke staze rasprostranjene diljem županije i primamljivu gastronomsku ponudu, porastu broja turista pridonijele su zanimljive manifestacije, a svojom povijesnom arhitekturom i kulturnom baštinom najviše se ističe Samobor. Izletišta i seoska domaćinstva županije uz autohtone specijalitete i proizvode turistima nude razne sportsko-rekreativne sadržaje poput razgledavanja okolice balonom, vožnje kočijom, jahanja, demonstracije rada mlina i tkalačkog stana, ribolova te posjeta mini ZOO vrtovima kao što je onaj u Ekoparku Kraš u Bratini.

U suradnji s Institutom za turizam, TZ Zagrebačke županije izradila je Strategiju turističkog razvoja koja će dati jasne smjernice budućeg dugoročnog tržišnog pozicioniranja, definirati strateške razvojne prioritete te kreirati okvir za investicije u području turizma.

Regionalni centri kontinentalnog turizma

Na malom prostoru Krapinsko-zagorska županija nudi očuvanu prirodu, autentičnu arhitekturu i lokacije, tradicionalnu gastronomiju i toliku raznolikost sadržaja da je s lakoćom postala vodeća destinacija kontinentalnog turizma. Gosti mogu birati između aktivnog, vjerskog, zdravstvenog i konjičkog turizma ili krenuti u samostalno istraživanje pitoresknih mjesta i izletišta u potrazi za najboljim vidikovcem. Puno se ulaže i u obnovu starih običaja i autentičnih zagorskih hiža koje u sklopu seoskih domaćinstava služe za smještaj turista. Oni koji žele veći luksuz, u Zagorju će naći i manje obiteljske hotele s 3 ili 4 zvjezdice. Zainteresirani za kulturni turizam naći će brojne galerije, muzeje, sakralne objekte i dvorce te uživati u viteškim turnirima i uprizorenju Seljačke bune.

Osječko-baranjska županija jedna je od najposjećenijih destinacija proteklih godina, što ne treba čuditi s obzirom na prirodno, etnološko i enogastro bogatstvo predstavljeno kroz niz jedinstvenih događanja poput Olimpijade starih sportova, Đakovačkih vezova, veslanja u kanuima po vodenom prostranstvu Kopačkog rita te mnogim lokacijama za cikloturizam, lov i ribolov.  -TZ Osječko-baranjske županije u svim aktivnostima koje provodi, bilo da se radi o organizaciji manifestacija poput Dana vina i turizma i Večeri vina i umjetnosti ili o posebnim prezentacijama u Hrvatskoj i inozemstvu, radi s lokalnim proizvođačima, posebice s vinarima. Naši autohtoni proizvođači i vinari podignu vrijednost manifestacije barem za 50%. Interes je uzajaman, a izlagači zadovoljni i zato nas prate gdje god ih pozovemo – kaže Antonio Sobol iz TZ Osječko-baranjske županije. Još boljoj promociji Županije pomoći će i biciklistička utrka Tour of Croatia, čiji je start 19. travnja u Osijeku.

Turistički promet po kontinentalnim županijama siječanj – prosinac 2014. i 2015.

  ŽUPANIJA BROJ TURISTA
2014. 2015.
Zagrebačka 53.841 65.653
Krapinsko-zagorska 85.367 95.751
Sisačko-moslavačka 27.516 29.214
Karlovačka 207.876 245.000
Varaždinska 45.774 49.614
Koprivničko-križevačka 16.764 17.893
Bjelovarsko-bilogorska 16.076 20.336
Virovitičko-podravska 12.892 11.308
Požeško-slavonska 9.890 10.284
Brodsko-posavska 24.295 23.991
Osječko-baranjska 74.026 79.588
Vukovarsko-srijemska 43.709 51.566
Međimurska 48.272 56.442
Grad Zagreb 967.902 1.077.778

Izvor: Državni zavod za statistiku

 Razvoj ruralnog turizma i pratećih usluga

Hrvatska turistička zajednica i ove godine nastavlja s dodjelom bespovratnih potpora u iznosu od 3,7 milijuna kuna za unapređenje proizvoda, stvaranje prepoznatljivog imagea hrvatskog turizma te obogaćivanje ponude u pred i posezoni. Sredstva su namijenjena turistički nerazvijenim područjima svih kontinentalnih županija, osim područja grada Zagreba, a glavni im je cilj razvoj i obnova turističkih objekata i ruralnih područja značajnih povijesnih, kulturnih i tradicijskih vrijednosti.

-Ruralni turizam, iako nije toliko medijski popraćen, sve je traženiji turistički proizvod. Riječ je obliku turizma koji, iako su napravljeni pomaci, nije još dovoljno valoriziran i koji može zasigurno doprinijeti ponudi hrvatskog turizma, posebice kad se u obzir uzme sve veća turistička privlačnost ruralnih područja, čemu najbolje svjedoče primjeri iz visokorazvijenih zemalja Europske unije. Veliku mogućnost za daljnji razvoj ovog segmenta turizma vidim u povezivanju s ostalim oblicima turističkih aktivnosti, i zato je bitan razvoj na lokalnoj razini destinacija. Kao što se percepcija za ulaganje u turizam mijenja na bolje u priobalju, tako je potrebno stvoriti pozitivnu ulagačku klimu za kontinentalni turizam. Stoga je iznimno bitna potpora Ministarstva turizma i HTZ-a. Mi ćemo kroz naše programe pružiti mogućnost turističkim radnicima iz privatnog i javnog sektora za ostvarivanje bespovratnih sredstava koja mogu uložiti u renovaciju, izgradnju i stvaranje ponuda koje mogu čitav hrvatski turizam učiniti još konkurentnijim i primamljivijim tijekom čitave godine – kaže Brzica.

Od prošle godine cjelovita ponuda ruralnog turizma objedinjena je u nacionalnom katalogu Ruralni turizam Hrvatske, gdje se mogu pronaći podatci o smještajnim kapacitetima, izletištima, kušaonicama vina, etnografskim zbirkama i ostalim ugostiteljskim uslugama.

Kontinentalna turistička događanja u 2016.

Urbanovo – 1. – 30. svibnja, Međimurje

Ljeto na Štrosu – 26. svibnja – 4. rujna, Zagreb

Cest is d’best  – 26. svibnja – 3. lipnja, Zagreb

Međunarodna vrtna izložba Floraart – 30. svibnja – 5. lipnja, Zagreb

Picokijada – 1. – 30. lipnja, Đurđevac

Đakovački vezovi – 1. lipnja – 1. srpnja

Terezijana – 3. – 5. lipnja i 10. – 12. lipnja, Bjelovar

INmusic festival – 20. – 22. lipnja, Zagreb

Zagrebačke ljetne večeri –  27. lipnja – 20. srpnja

Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti – 2. srpnja, Županja

Međunarodna smotra folklora – 20. – 24. srpnja, Zagreb

Renesansni festival – 1. – 31. kolovoza, Koprivnica

Špancirfest – 19. – 28. kolovoza, Varaždin

Vukovar film festival – 22. – 27. kolovoza

Iločka berba grožđa – 1. – 30. rujna

Jaskanske vinske svečanosti – 1. – 30. rujna

Međunarodni festival čipke – 14. – 17. rujna, Lepoglava

Varaždinske barokne večeri – 23. rujna – 5. listopada

Susedgradske jeseni – 30. rujna – 2. listopada

Advent u Zagrebu – 26. studeni – 8. siječnja

Božićna priča u Čazmi – 3. prosinca – 8. siječnja

Izvor: Hrvatska turistička zajednica

Kontinentalne atrakcije za ljubitelje prirode i avanture

Hrvatska s obzirom na prirodne atrakcije povezane s krškim fenomenima, kao što su slapovi i sedrene barijere Plitvičkih jezera i rijeke Krke, stijene Velebita, spilje, ponore te područja uz rijeke i jezera, ima velik potencijal za razvoj pustolovnog, održivog i turizma ‘po mjeri’, koji je među stranim gostima sve traženiji. Pustolovno-izletnički centar Rizvan City nedaleko Gospića nalazi se u Parku prirode Velebit, a posjetiteljima nudi atraktivne pustolovne aktivnosti poput jeep safarija, streličarstva, zip linea, speleoavantura, raftinga, kajak safarija, absailinga i divovske ljuljačke tokom cijele godine. Za potpuni doživljaj Like turisti mogu noćiti u obnovljenoj ličkoj tradicionalnoj kući od kamena i drva ili kampirati.

Putovanje vinskim cestama

Pored predivnih krajolika i uživanja u kušanju vrhunskih vina, vinske ceste središnje i panonske Hrvatske skrivaju i druge užitke. U međimurskom Svetom Urbanu smještena je etnografska zbirka Lovrec, koja opisuje životni vijek vinove loze i ima očuvani vinski podrum iz 16. stoljeća. Nezaobilazna je i poznata međimurska vinska manifestacija Urbanovo. Ozaljsko-vivodinska vinska cesta dom je ekološkog OPG-a Krnić, koji u svojoj kušaonici nudi med i druge pčelarske proizvode sa znakom ‘Ekološki proizvod Hrvatske’. No, ipak najposebnije su vinske ceste Osječko-baranjske županije koje, kaže Sobol, osim kvalitete vinogorja i popratnih sadržaja od drugih razlikuje gostoljubivost domaćina te geografski položaj koji osigurava daljnje mogućnosti širenja ponude i sadržaja.

Kreativni sadržaji za promociju kontinentalnog turizma

Hrvatska turistička zajednica i ove godine nastavlja intenzivno promovirati hrvatski turizam na stranim tržištima sve više stavljajući naglasak i na sadržaje koji nisu vezani za ponudu ‘sunca i mora’. -Naš strateški cilj je svim potencijalnim turistima Hrvatsku približiti kao destinaciju s kvalitetnom ponudom tijekom cijele godine. Upravo smo zbog toga i povećali ulaganja u 2016. za oglašavanje pred i posezone, a siguran sam kako će rezultati biti vidljivi već ove godine – izjavio je Ratomir Ivičić, direktor Glavnog ureda HTZ-a. Nova proljetna kampanja obuhvaća aktivnosti oglašavanja na digitalnim i TV kanalima te mobilnim i društvenim mrežama. Od početka godine, hrvatska turistička ponuda intenzivno se promovira i na tematskim B2C sajmovima od Hong Konga do Los Angelesa.

Zajednička promocija morskog i kontinentalnog turizma također daje odlične rezultate, smatra Bienenfeld, jer tu nema govora o konkurenciji, već su to komplementarne grane koje savršeno nadopunjuju jedna drugu. -Zato smo se mi i povezali te ostvarili odličnu suradnju s TZ grada Dubrovnika te zajedničkim snagama promoviramo naše gradove na sajmovima u svijetu i to je jedan dobar modalitet – navodi Bienenfeld.

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup