Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

Blagdani, vrijeme za obiteljska putovanja, wellness i hedonizam

Blagdani, vrijeme za obiteljska putovanja, wellness i hedonizam

Cijene skijanja ove su godine od 15 do 30 posto veće od prošlogodišnjih. Za putnike koji preferiraju topliju klimu, alternativa skijanju je krstarenje, a zimska su krstarenja posebno popularna.

Zbog posebne atmosfere koja u blagdansko vrijeme vlada diljem Hrvatske, Europe i svijeta, blagdanska putovanja sve su popularnija. Agencije su sve kreativnije te tako nude dvodnevna adventska putovanja po pristupačnim cijenama, sve do aranžmana za daleke egzotične destinacije, nastojeći biti što kreativniji i sveobuhvatniji, a zbog užurbanog načina života veliku prepoznatljivost imaju i wellness ponude.

Trendovi u wellnessu – više od bazena i masaže

-Masaža i bazen nisu wellness, priču treba zaokružiti na duhovnoj razini. Wellness je duhovni pokret koji usklađuje duh, dušu i tijelo. Može mu se pristupiti jedino holistički, kroz različite oblike opuštanja, masaža, meditacija, terapija bojama, aromaterapija, zvukoterapija, kristaloterapija, pilinzima, detoksikacijama, antistresnim terapijama… – pojašnjava dr.sc. Romana Lekić, predstojnica katedre turizma na Veleučilištu VERN’, kojoj je specijalnost turizam posebnih interesa. -Wellness novog doba je holistički i počiva na pet elemenata koji se nastoje uskladiti, a pružatelji usluga moraju savladati upotrebe boja, materijala, uređenja, zvukova, kako bi pružili detoksikaciju svih energentskih zagađenja. U ovome su najuspješniji u Hrvatskoj u Toplicama sveti Martin, gdje zbog svog duhovnog pristupa imaju popunjenost od 90 posto. Njihova je voda po kvaliteti odmah iza Baden-Badena, a kupanje u njoj ima antiaging i antidepresivni učinak. Na drugom je mjestu Opatija, koja je tradicionalno najjača u wellnessu u Hrvatskoj. Već je i šetnja Opatijom dio wellness osjećaja, ali naši turistički djelatnici to ne naglašavaju dovoljno – zaključuje Romana Lekić.

Najbolje ponude spa i wellness centara

-Unutar Hrvatske svakako vrijedi izdvojiti tradicionalno popularnu Opatiju kao wellness destinaciju. Tu je i Mali Lošinj, kao i kontinentalna ponuda: Toplice Sveti Martin, Terme Jezerčica, Terme Tuhelj. Novo u ponudi za zimsko razdoblje su i ‘gradski’, dalmatinski hoteli poput hotela Park, 5*, u Splitu te hotela Bastion, 4*, u Zadru, s posebno kreiranim paketima unutar Atlas ponude – istaknula nam je rukovoditeljica marketinga i korporativnih komunikacija Atlasa Nikolina Frklić, koja izdvaja i slovenske terme poput Rogaške Slatine, Termi Čatež, Termi Olimia, te ‘mađarske banje’ na Zalakarosu i Hevizu.

Sličan odabir preporuka daje nam i Martina Broz iz Kompasa, koja iz Wellness i Spa ponude izdvaja Hotel Termal 4*/Moravske Toplice, Hotel Breza 4*/Terme Olimia, Terme Tuhelj…

Art&Spa Termi Tuhelj

Terme Tuhelj, jedno od najuspješnijih turističkih rekreacijskih središta na području kontinentalnog turizma u Hrvatskoj, predstavile su novi koncept Art&Spa i otvorile novi smještajni objekt – hostel Vila. Tim povodom razgovarali smo s direktoricom Ivanom Kolar.

Pojasnite nam koncept Art&Spa te kako ste povezali umjetnost i wellness.

Umjetnost je u Termama Tuhelj prisutna od početka našeg poslovanja, na neki način koketiramo s njom kroz godine i ispreplićemo dizajn, umjetnost, kulturu, edukaciju, wellness i odmor. Odlučili smo konceptom Art&Spa skrenuti pažnju našim gostima na to jer vjerujemo da umjetnost i wellness imaju puno sličnosti u tome kako djeluju na nas i naš dobar osjećaj. Što nas čini sretnijima, opuštenijima, zadovoljnijima, ispunjenijima? Dobra masaža, poslijepodne u saunama ili malo plivanja. No, svakako i dobar film, predstava, koncert ili tek pogled na privlačno umjetničko djelo. U našim termama može se uživati u nagrađivanoj arhitekturi, mnogim umjetničkim djelima te umjetničkim radionicama i doživljajima.

Kako to da ste u smještajne kapacitete odlučili uvrstiti i hostel?

Terme imaju velik broj mladih gostiju, među kojima je boravak u hostelu popularniji nego u hotelu te im je cijena važnija od udobnosti i traže drugačiji sadržaj odmora. Ciljna skupina Hostela Vila (i vilenjaka) je mlađa populacija, gosti koji su na proputovanju i oni koji svoj odmor žele obogatiti upoznavanjem više destinacija i koji svoj odmor kreiraju na način da u što kraćem vremenu vide više, dožive više za manje iznose. Hostel prima 22 osobe i sagrađen je etažno, a ima i 4 privatne sobe za po 2 osobe. Suvremenog je uređenja, a zidove krase velike foto tapete s motivima prirode iz naše okolice.

Kako ste se pripremili za nadolazeće blagdansko razdoblje?

Prosinac je mjesec u kojem za goste pripremamo usluge s posebnim dodatcima, večernje animacije te dnevne tematske igre i radionice. Dio ponude je i All inclusive light u Hotelu Well. Vrhunac blagdanske ponude je svečani doček Nove godine s večerom u Restoranu Lati te doček Nove godine na bazenima u kupaćim kostimima s temom Pirat party. Svakodnevno će se u prostorima hotela odvijati tematska događanja i večernji eventi za sve goste, uključujući i najmlađe, za koje smo pripremili i poseban doček.

Turističke i wellness ponude web stranica za grupnu kupovinu

Konkurencija agencijskim ponudama svakako je najjača na stranicama za grupnu kupovinu, koje su već godinama omiljena platforma za povoljniju kupnju turističkih aranžmana. Najopsežnija je web stranica posvećena samo turizmu, Megabon, koja nudi 80-ak ponuda u kategoriji terme i wellness, i to u čak osam država: u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, BiH, Austriji, Srbiji, Mađarskoj, Crnoj Gori. Stranica Trendi tako nudi preko 160 ponuda u kategoriji putovanja, i to tematski podijeljena na jednodnevna i višednevna adventska putovanja, jednodnevne izlete, novogodišnja putovanja, skijanje… Crno jaje nudi i više od 170 turističkih ponuda, a u 50-ak wellness i spa paketa nude i novogodišnje wellness aranžmane. Veliku ponudu posebnih kupona nude i na Hotkodu. Kupime ima 150 popusta za putovanja, a preko 120 ih je i na Ponuda dana. Grupirani popusti na stranici Svi popusti nude čak 700 putovanja i preko 150 masaža.

Porast investicija u hrvatski turizam od 40% u sljedećoj godini

Popularnost turizma, kao jedne od najvažnijih gospodarskih grana u Hrvatskoj, dokazuje se i sve većim ulaganjima. U turistički sektor sljedeće će se godine investirati najmanje 676 milijuna eura, čak 40 posto više nego 2015. godine, istaknuli su u Ministarstvu turizma. Tvrtke će, prema istraživanju Ministarstva, investirati oko 376 milijuna eura u svoje turističke projekte, a javni sektor najmanje 300 milijuna eura.

-Porast od najmanje 40 posto investicija u turizam u odnosu na prethodnu godinu fantastičan je, posebice ako znamo da se u 2015. godini otvorilo više hotela nego u proteklih deset godina. Vjerujem da će se taj trend nastaviti i dalje, s obzirom na to da je u prvih devet mjeseci ove godine HBOR odobrio ukupno 133 kredita u iznosu od 1,05 milijardi kuna – istaknuo je ministar turizma Darko Lorencin, te naveo nekoliko velikih projekata koji su u fazi pokretanja realizacije: turistički razvojni projekt Kupari, razvojni projekt MUZIL za poluotok Muzil kraj Pule, Hidrobaza, Sarccorgiana i Larun golf resort.

Održivi turizam – primjeri dobre prakse

Cilj svake privredne grane danas je naglasak na održivosti i turizam tu ima posebno mjesto. Održivi turizam stavlja naglasak na poštivanje i očuvanje prirodnih i kulturnih resursa te razvoj koji stvara dobrobit društvu. U sklopu projekta FAST-LAIN (Further Action on Sustainable Tourism – Learning Area Innovation Networks), financiranoga iz CIP programa EU-a, navode se brojni primjeri dobre prakse u Hrvatskoj: Buzet Outdoor, Biciklističke ture za razgledavanje grada (inovativna turistička ponuda organiziranih biciklističkih tura za razgledavanje i upoznavanje grada, dostupna na sedam jezika u Zagrebu i Splitu), Histria Aromatica (poljoprivredni, proizvodni, edukacijski i turistički centar, koji uzgaja i prerađuje autohtono, aromatično bilje jadranskog priobalja i otoka), Škraping (jedinstvena međunarodna trekking utrka po oštrom kamenju otoka Pašmana), Eko zakloni (smještaj joga centara i centara zdravog života, ronilačkih i planinarskih društava, promatrača ptica i sl. na Visu), međunarodni ekološki program zaštite okoliša mora i priobalja Plava zastava, razvoj zelenog turizma u Novigradu, razvoj konjičkog turizma u Podravini i Prigorju, projekt ‘Moje prvo ljetovanje’, seoski turizam u Aljmašu, Istra Bike & Outdoor, Plavi svijet – Institut za istraživanje i zaštitu mora…

Advent na hrvatski način

Osim korištenja prirodnih ljepota i novih modela održivog turizma, i urbana središta sve su vještija u promicanju svojih ponuda. Zagreb je sve poželjnija Advent destinacija, a zbivanja su mnogobrojna i raznolika: Božić starog Zagreba, Ledeni park, Fuliranje, posebni događaji na glavnom trgu, na Zrinjevcu, na Europskom trgu, žive božićne jaslice, izrada ledenih skulptura na Gradecu, Strauss u Oktogonu, koncerti klasične glazbe s odabranih zagrebačkih balkona… Osijek nudi večer papirnih lampiona, vinski festival, festival slastičarnica, nacionalne dane fiš-paprikaša, humanitarni sajam Sv. Nikole, ‘Motomrazove’, božićni tramvaj s vilenjacima, koncerte… Rijeka priprema božićne sajmove na Koblerovom trgu i na Korzu, vlakić Djeda Mraza, klizalište Morska pahuljica, Tjedan bakalara i Tjedan čokolade… Split će na Rivi pripremiti veliki božićno-novogodišnji sajam, a središnje mjesto za zabavu je ‘Adventilacija na Rivi’, skupina kućica koje djeluju poput jednog kluba na otvorenom. Programom Splitu s ljubavlju predviđena je i podjela bakalara na Prokurativama, mnogobrojni koncerti i sadržaji za djecu.

Nešto drugačija iskustva od onih koje nude veliki gradovi mogu se doživjeti na đakovačkom Božićnom balu lipicanaca, baroknoj glazbeno-scenskoj predstavi koja se održava u zatvorenoj jahaonici Državne ergele Đakovo. Neizostavan je i doživljaj koji nudi Božićna bajka obitelji Salaj – imanje okićeno s gotovo milijun i osamsto tisuća lampica, s prigodnim programima, sajmovima i gastronomskom ponudom.

Ideju posjećivanja adventskih događanja u više gradova u Hrvatskoj podupiru u Croatia Airlinesu, gdje su osmislili ponudu za kupnju dvije povratne zrakoplovne karte za letove unutar Hrvatske po cijeni već od 999 kuna. -Uvjet je da dvije osobe putuju zajedno u oba smjera u domaćem prometu. Karte se mogu kupovati od 10. studenoga, a putovanja realizirati u razdoblju od 1. prosinca 2015. do 26. ožujka 2016. godine. Cijena uključuje pristojbe zračnih luka i naknadu za izdavanje karte za kupnju na web stranici Croatia Airlinesa, a odnosi se na putovanja za dvoje u oba smjera – poručili su nam iz Croatia Airlinesa.

Novosti ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu

  • Adventski kalendar – revitalizacija te oživljavanje četiri zapuštena i neotkrivena dvorišta i prolaza Donjeg grada adventskim vikend događanjima:
  1. Obrtnički prolaz, datumi: 28. i 29.11.
  2. Dvorište Ilice 69, datumi: 5. i 6.12.
  3. Dvorište Petrinjske 73, datumi: 12. i 13.12.
  4. Blok Žerjavićeva 3 – Mihanovićeva 30/2, datumi: 19. i 20.12.
  • Božić starog Zagreba (12.-24.12.2015., Galerija Klovićevi dvori) – sajam antikviteta, predavanja, mala izložba starog božićnog nakita i starih adventskih razglednica, gastro dan, predavanje uz projekcije filmova, glazbeni program, puhanje kuglica i izrada božićnog nakita
  • Ledene skulpture (12.-24.12.2015., plato Gradec) – svojevrsno umjetničko djelo uživo će nastajati iz više blokova leda, zahvaljujući vrhunskom majstoru i nesvakidašnjem alatu
  • Festival božićnih kolača & kolačića (16.- 23.12.2015., Galerija Karas) – glavne zvijezde su majstori slastica koji će predstaviti i izložiti svoj božićni slatki asortiman, uz radionice i kušaonice za posjetitelje, glazbene nastupe uz božićne čajanke i još neka posebna iznenađenja.

Zimska odredišta za predah od posla

Skandinavija je zbog svoje egzotičnosti popularna ‘zimska destinacija’, a interes u Hrvatskoj dokazuje i rasprodaja odmah po lansiranju ponude posebnog leta iz Zagreba za vikend posjet Djedu Božićnjaku u finski Rovaniemi za blagdan Sv. Nikole.

-Naš novi aranžman koji se odlično pozicionirao na tržištu je posebni zrakoplov iz Zagreba (charter let) za Palma de Mallorcu – istaknuli su u Atlasu. Kao hit novogodišnju destinaciju ističu Maltu te su svoje klijente koji odabiru autobusna putovanja odlučili nagraditi nagradnim putovanjem na Maltu.

U agenciji Kompas ističu najpopularnije aranžmane u Europi, Hrvatskoj i dalekim destinacijama za blagdansku sezonu: Rim (30.12., 4 dana, zrakoplovom od 3.495 kn), München (30.12., 3 dana, bus od 1.095 kn); Kuba (29.12.2015,. 9 dana, od 16.046 kn), Dubai (05.01.2016., 6 dana, 6.490 kn), a u Hrvatskoj kao najpopularnije ističu Crikvenicu 31.12.-02.01., 2 polupansiona od 445 kn te Zadar, hotel Falkensteiner Club Funimation Borik, 29.12.-03.01., 3 all inclusive od 2.575 kn.

Cijene skijanja za sezonu 2015./2016.

-Prodaja skijanja ove je godine počela ranije: u usporedbi s prošlim godinama, danas čak 50% više Atlasovih  klijenata odabire first minute ponude. Svojim smo klijentima u većini slučajeva osigurali cijene na nivou prošlogodišnjih, no neke su destinacije termin naših školskih praznika uvrstile u visoku sezonu ili u međusezonu pa se cijene razlikuju od prošlogodišnjih – istaknula nam je Nikolina Frklić, te dodala kako su hrvatski skijaši u najvećoj mjeri fokusirani na tjedan dana skijanja u godini (dogodine 02.-09.01.2016.). Broj kapaciteta je ograničen i cijela Europa rezervira skijanje jako rano, što znači da su kapaciteti zauzeti već od početka svibnja.

Cijene su 15 do 30 posto veće od lanjske godine, ovisno o objektu i destinaciji, zaključuju u Kompasu. -Najtraženiji termin za skijanje je standardno 02.01.-09.01.2016., ali i termin 09.01.-16.01., kada su cijene jeftinije. Apartmani za dvije sobe u Austriji nude se od 2.635 kn, u Italiji apartman za 6 osoba za 7 dana i 6 dnevna ski karta  već od 2.285 kn. Slovenski hit je apsolutno Krvavec.

Daleka putovanja pristupačnija uz akcije avioprijevoznika

Za zimski predah od posla mnogi se odlučuju uz daleke destinacije i toplije krajeve, naročito uz posebne ponude avioprijevoznika. Qatar Airways tako je za letove za prvih šest mjeseci 2016. oblikovao ponude s 35% popusta na povratne karte za letove između Zagreba i dalekih svjetskih odredišta, pa su se povratne karte iz Hrvatske za Bangkok mogle naći od 358, za Japan od 392, za Australiju već od 905 eura. Za posljednje blagdane FlyDubai, zrakoplovni prijevoznik Ujedinjenih Arapskih Emirata, nudio je povratne aviokarte iz Zagreba za Dubai za 198 eura, za Dohu 298, Šri Lanku 398, te Gou za 398 eura. Na web stranici Putoholičari preporučuju i povratne aviokarte iz Zagreba za New York već od 407 eura, s uključenim zrakoplovnim pristojbama i prtljagom, te iz Beča za Chicago već od 346 eura. Ističu i ponudu iz Budimpešte za Havaje (Honolulu) već od 546 eura.

Zimska i novogodišnja krstarenja

Za putnike koji preferiraju topliju klimu, alternativa skijanju je krstarenje, a zimska su krstarenja posebno popularna. S obzirom na visoke cijene novogodišnjih krstarenja, Hrvati su tradicionalno više zainteresirani za krstarenja tijekom školskih praznika. Najtraženija je još uvijek tradicionalno popularna ruta do Malage i Tenerifa. Krstarenja odabiru sve dobne skupine, obitelji koje koriste bogate sadržaje i program animacije kruzera, ‘plovećih gradova’, parovi koji uživaju u obilasku više destinacija na komforan način na jednom putovanju…

Na tržištu se tako mogu pronaći sljedeće ponude: MSC Fantasija 28.12.2015., 12 dana s polaskom iz Genove preko Maroka do Kanara i Madeire po cijeni od 6.890 kn + 1.000 kn lučke pristojbe po osobi; kružna tura zapadnim Mediteranom iz Genove, brodom MSC Preziosa u terminu 27.12.2015.-03.01.2016. do Marseilla, Barcelone, La Valette, Palerma i Civitavecchije, po cijeni od 4.890 kn + 930 kn lučke pristojbe. Osim novogodišnjih polazaka, atraktivan je isti itinerer broda MSC Preziosa u terminu školskih praznika 03.-10.01.2016. po super povoljnoj cijeni već od 1.890 kn + 930 kn lučke pristojbe, te nešto duže krstarenje brodom Costa Mediterranea do Casablance, Tangera i Lisabona u terminu 04.-15.01.2016., 12 dana/11 noći po cijeni od 3.250 kn + 1.155 kn lučke pristojbe po osobi u unutarnjoj kabini.

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup