Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

Kontinuiran rast prometa, nove linije i novi prijevoznici u Hrvatskoj

Kontinuiran rast prometa, nove linije i novi prijevoznici u Hrvatskoj

U usporedbi s prošlom godinom bilježimo porast polijetanja i slijetanja od 7,42% i porast prevezenih putnika od 7,18%.

S osam zračnih luka u Hrvatskoj: Zagreb, Split, Dubrovnik, Pula, Zadar, Osijek,  Rijeka, z.p. Mali Lošinj i aerodromom Brač, Hrvatska već godinama ima intenzivan zračni promet. Po kontinuiranim ulascima novih aviokompanija, novim linijama i porastom sezonalnih letova, aviopromet nikada nije bio intenzivniji, a ponude nikada bogatije.

Kontinuirani porast prometa u hrvatskim zračnim lukama

Podatci o prometu na hrvatskim aerodromima na mjesečnoj razini objavljuju se na stranicama Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo i prema dostupnim podatcima možemo zaključiti da je porast prometa u kontinuiranom rastu. U siječnju ove godine ukupno je prevezeno 3,7% više putnika u odnosu na isti mjesec prošle godine, a ukupan broj operacija zrakoplova (polijetanja i slijetanja) također je blago porastao.

Dostupna je analiza prometa za cijelu prethodnu godinu, koja ukazuje na porast operacija zrakoplova od 7,42% u usporedbi s 2014. godinom, te porast prevezenih putnika od 7,18%. Povećani su i tranziti, prijevoz robe i pošte. Najveći porast operacija zrakoplova od čak 76,32% bilježi ZL Rijeka, a porast broja prevezenih putnika od 147% ZP Mali Lošinj.

Aviopromet u regiji

-Hrvatska nema veliku konkurenciju u regiji jer nema puno aerodroma koji imaju značajno veće kapacitete od naših. Kao i Zagreb, i aerodromi susjednih država su feeder aerodromi, transferni aerodromi s kojih putnici odlaze na druge destinacije. Ovakvi aerodromi služe za punjenje linija, primjerice, Air Franceu za Pariz, Lufthansi za Frankfurt, KLM-u za Amsterdam, British Airwaysu za London, destinacije s kojih putnici nastavljaju za druge destinacije, kao što let Zagreb-Doha služi za transfere za Bliski Istok – kazao nam je Josip Bohutinski, novinar Večernjeg lista koji izvještava o zračnom prometu već 15 godina.

– Beograd i Air Serbia od ulaska UAE-ova Etihada u 49-postotno vlasništvo tadašnjeg JAT-a bilježe veliki porast prometa, a nude i velike popuste na sve Etihadove linije. Najveća novost u regiji je uvođenje direktne linije Beograd-New York, što je jedina interkontinentalna linija za SAD u našoj regiji. I drugi avioprijevoznici poput naše Croatie i slovenskog Adria Airwaysa traže ovakva strateška partnerstva, ali ih ograničava zajednička politika Europske unije, o čemu se u Srbiji za sada ne moraju brinuti – zaključuje Bohatinski.

Nove linije u hrvatskom zračnom prometu

Brojne su najave za nove linije u hrvatskom zračnom prometu i uglavnom se odnose na sezonske letove manjih zračnih luka. U ljetnoj sezoni će čak četiri puta tjedno letjeti zrakoplovi na relaciji Dubrovnik-Istambul, objavljuje Turkish Airlines. Austrijski NIKI uvodi linije Beč-Split i Beč-Dubrovnik, a Easyjet će povezivati Pulu i Pariz, i to tri puta tjedno. Poljski LOT je nakon Zagreba Varšavu povezao i sa Splitom i Zadrom, a nizozemska Transavia Dubrovnik s Münchenom.

U Croatia Airlinesu najavljuju: -U ljetnom redu letenja, koji počinje 25. ožujka, u planu je širenje mreže europskih odredišta, a tijekom godine putnicima će se ponuditi još kvalitetniji izbor putovanja u suradnji s aviokompanijama u članstvu Star Alliancea. U domaćem redovitom prometu novost je izravna linija Dubrovnik – Pula.

Iz Qatar Airwaysa, nacionalnog prijevoznika države Katar, poručuju da od uspostavljanja izravnih letova između Zagreba i Dohe 2012. godine, pozorno prate potrebe putnika te kontinuirano rade na poboljšavanju povezanosti Zagreba s ostalim odredištima u svojoj mreži. -Ponosni smo što možemo najaviti uvođenje tri dodatna leta na liniji Zagreb – Doha od 3. travnja 2016., čime će ukupni broj tjednih letova porasti na deset – ističe Barbara Iva Šelendić, Commercial Manager Quatar Airwaysa za Hrvatsku.

-S ljetnim redom letenja Lufthansa uvodi novi jutarnji let za Frankfurt. Letom koji iz Zagreba kreće u 6.35 omogućena je najbolja moguća povezanost s ostalim europskim odredištima te gradovima u Sjevernoj Americi. Od ostalih direktnih letova tu su letovi za Beč, München, Zurich i Bruxelles – kazala nam je Sandra Ratajc Brekalo iz marketinga Lufthanse.

Poboljšanja u ekonomskoj i poslovnoj klasi uz nove tehnologije

Ono o čemu se već dugo priča u avioindustriji, konačno postaje stvarnost: mogućnost bezgraničnog surfanja uz brzu internetsku vezu. Prva zrakoplovna tvrtka koja je ponudila ovu uslugu je Lufthansa, ali to je samo jedan od noviteta: -Željela bih istaknuti našu Lufthansa Premium Economy klasu, koja se od jeseni 2015. nalazi na svim Lufthansinim zrakoplovima na interkonitentalnim rutama. Ova sasvim zasebna klasa daje dodatnu udobnost putovanju. Razmak između sjedala je 20-ak centimetara duži od onog u ekonomskoj klasi, nagib sjedala je znatno veći, a samo sjedalo šire. Kao najveću pogodnost navela bih 2 komada prtljage do 23 kg – kaže Sandra Ratajc Brekalo iz Lufthanse.

Barbara Iva Šelendić ističe pogodnosti Qatar Airwaysa: -Nedavno smo pokrenuli Oryx One, poboljšano sučelje zabavnih programa tijekom leta, povećavajući time broj filmskih i TV sadržaja s 950 na 2.000. Isto tako, putnici koji lete Qatar Airwaysom na letovima zrakoplovima B787, A350, A380, A319, kao i odabranim zrakoplovima A320 i A330, mogu ostati u kontaktu sa svojim prijateljima i obitelji koristeći Wifi i GSM uslugu.

U nacionalnom avioprijevozniku, Croatia Airlinesu, ističu izgradnju vlastitog online check-ina. -Odsad se putnici, osim registracije za let preko računala, mogu koristiti i uslugom mobile check-ina, koja im omogućuje jednostavnu registraciju za let preko mobilnog uređaja na koji se zatim dobiva poruka s ukrcajnom propusnicom u obliku bar koda. Na svim letovima putnicima se nudi besplatan servis hrane i pića. A za posebne prigode, kao što su rođendani ili proslave vjenčanja, našim putnicima nudimo mogućnost kupnje torte i pjenušca, koje poslužujemo na letu – poručuju iz Croatia Airlinesa.

Pogodnosti za putnike – detalji čine razliku

Iz Qatar Airwaysa od brojnih pogodnosti u ponudi posebno ističu članstvo u Privilege Club programu prilagođenom potrebama individualnih putnika. Neke od povlastica članstva uključuju mogućnost pristupa salonima poslovnog razreda, povećanje ograničenja za dopuštenu težinu prtljage te upgrade u poslovni razred. Srednjim i manjim tvrtkama kroz Qbiz program omogućuju da kroz skupljanje nagradnih Qmilja ostvare pravo na besplatne karte ili upgrade u poslovni razred.

Iz Lufthanse naglašavaju kako su pogodnosti, tj. prednosti korištenja Lufthansa grupacije letova vrlo široka mreža povezanosti, koja preko njihovih čvorišta u Frankfurtu, Münchenu, Beču, Bruxellesu i Zürichu omogućuje dolazak do više od 320 odredišta u 103 države svijeta. Također navode i njihovu flotu u koju se neprestano ulaže, zbog čega je jedna od najvećih (600 zrakoplova), ali i najmodernijih flota u svijetu. Do 2025. planira se stavljanje u promet 263 nova zrakoplova.

Masaže, apartmani s tuševima, igraonice – luksuzni saloni zračnih luka

Zračne luke uvijek na umu imaju poslovne modele namijenjene svojim najimućnijim korisnicima, a saloni zračnih luka katkad su mjesta neviđenog luksuza, vrhunskih gastronomskih delicija i raznih usluga opuštanja. Selekciju najatraktivnijih salona nedavno je napravila američka tvrtka koja se bavi putovanjima, Hipmink, a prenijeli su ju brojni svjetski mediji.

Najboljim salonom zračne luke na svijetu proglašen je Qantas First Class u Sydneyu, koji je uređen s 8.400 biljaka, ima vrhunske kuhare i besplatne specijalizirane spa tretmane. Slijedi ga Malaysia Airlines Business Class Golden na londonskom Heathrowu, koji ima odvojene prostorije za putnike koji žele privatnost te bogati švedski stol. Na treće mjesto putnici su stavili Thai Airways Royal First Class u Bangkoku i to zbog VIP soba, švedskoga stola i apartmana s tuševima. Na Heathrowu je i četvrti najbolji salon na svijetu, i to Qatar Airways Premium, u kojemu vlada ugođaj luksuznog hotela. Na petom mjestu je Oman Air Business Class u Muscatu koji, između ostaloga, nudi igraonice za djecu te 15-minutne masaže za svakoga gosta. Qatar Airways Al Mourjan Business Class u Dohi već je proslavljen svojim „vodenim“ uređenjem, a futurističkim dizajnom ističe se Virgin Atlantic Clubhouse na Heathrowu. U Keflavikovu Icelandair Saga Business Class putnici se mogu opuštati uz kamin, a u velikom izboru šampanjaca i hrane uživaju na londonskom British Airways First Class Concorde Roomu. Qantas Business Class u Hong Kongu podijeljen je u različite zone; za rad, ručanje ili opuštanje.

Programi nagrađivanja lojalnih putnika

Nositelj najvećeg programa lojalnosti u Europi Miles&More je Lufthansa, a pridružile su joj se brojne druge zrakoplovne kompanije, i same članice Lufthansa grupacije, Austrian Airlines, Swiss te Brussels Airlines. -Članovi prikupljaju milje letenjem, odsjedanjem u hotelima partnerima, unajmljivanjem vozila te co branded karticama. Za naše poslovne korisnike tu je program PartnerPlusBenefit, koji omogućuje tvrtkama sakupljanje bodova na zajednički račun – napominje Sandra Ratajc Brekalo.

U Qatar Airwaysu nedavno su predstavili novi slogan „Going Places Together“:

-Nastojimo svakom putniku, kako poslovnom, tako i onom u potrazi za idealnim odmorom, uz najvišu razinu sigurnosti, ponuditi i najbolji omjer cijene, povezanosti, dodatnih usluga i raspoloživih odredišta, te na taj način stvoriti ponudu skrojenu upravo prema njihovim potrebama. Qatar Airways potiče svoje postojeće putnike na ostvarivanje svojih ambicija, a nove privlači na istraživanje – ističe Barbara Iva Šelendić.

Najatraktivnije destinacije prema odabiru avioprijevoznika

Aviokompanije s kojima smo razgovarali za potrebe ovoga teksta tražili smo i da definiraju koje su, prema njihovim iskustvima, najatraktivnije destinacije u njihovim ponudama.

-Najatraktivnija odredišta su ona u Sjevernoj Americi, poput New Yorka i Miamija, te naša „sunčana“ odredišta kao što su Maldivi, Mauricijus, Cancun i Tampa – kažu u Lufthansi.

Zbog direktnih linija s najpoznatijim europskim metropolama najtraženija odredišta Croatia Airlinesa su London, Pariz, Rim i Amsterdam. Među sezonskim letovima najviše je zanimanja za putovanja u Barcelonu. Pritom kompanija najviše letova obavlja u Frankfurtu, jednom od najvažnijih europskih regionalnih čvorišta, u kojemu putnici imaju izvrsne mogućnosti transfernih letova u mnoga svjetska odredišta.

U Qatar Airwaysu naglašavaju kako imaju više od 150 ključnih poslovnih odredišta i odredišta za odmor: -Bez obzira odaberu li Singapur, Tokio, Hong Kong, Seoul, Shanghai ili Peking za svoje poslovno putovanje ili pak planiraju odmor u Bangkoku, Dubaiju, Baliju, Maldivima ili Australiji, Qatar Airways omogućuje svojim putnicima vrhunski doživljaj putovanja. Rastuću mrežu ove godine obogaćujemo i letovima u Sydney (27.3.) i Adelaide (2.5.), čime našim putnicima pružamo jedinstvenu mogućnost trenutno najkraćeg leta iz Hrvatske u četiri australska grada uz samo jedno presjedanje kroz zračnu luku u Dohi – ističe Barbara Iva Šelendić.

Oscari avioindustrije – najbolje svjetske aviokompanije 2015. godine

Najveće svjetsko istraživanje o zadovoljstvu putnika ponovno je dodijelilo Skytrax World Airline Awards, nagrade koje su prozvane „Oscarima avioindustrije“. Prestižna su to priznanja kvalitete svjetske zrakoplovne industrije i globalno mjerilo zrakoplovne izvrsnosti. Na prvih deset mjesta po kvaliteti u 2015. godini su redom: Qatar Airways,  Singapore Airlines, Cathay Pacific Airways, Turkish Airlines, Emirates, Etihad Airways, ANA All Nippon Airways, Garuda Indonesia, EVA Air i Qantas Airways.

Gotovo istovremeno AirlineRatings.com, međunarodni specijalizirani internetski portal, u analizi 407 avioprijevoznika birao je najsigurnije avioprijevoznike. Treću godinu zaredom Qantas je proglašen najsigurnijom aviokompanijom na svijetu, a među prvih dvadeset nalaze se i American Airlines, Emirates, Lufthansa, Swiss Air, Finnair, Hawaiian Airlines, Japan Airlines, KLM, United Airlines, Virgin Atlantic. Croatiji Airlines dodijeljeno je šest od maksimalnih sedam zvjezdica.

Najveći putnički zrakoplovi na svijetu

Poznato je da već desetljećima traje duopol na tržištu mlaznih zrakoplova između američkog Boeinga i europskog Airbusa. Boeing 474 tako je bio prvi zrakoplov na kat i najveći proizveden, dok ga s trona nije skinuo Airbus A380, koji je prvi napravio u potpunosti iskoristivu dodatnu palubu cijelom dužinom zrakoplova.

-Ne zna se hoće li aviokompanije nastaviti s proizvodnjama sve većih aviona jer možda dolazi do rekonceptualizacije zračnog prometa. Treba vidjeti hoće li prevladati koncepti hubova, velikih čvorišta za linije poput New York-London, za koje su potrebni veliki prekooceanski zrakoplovi, ili će rast potreba za prijevoz point-to-point (P2P) i zračne luke koje mogu primiti samo manje zrakoplove – kazao nam je Josip Bohutinski. Airbus predviđa da će dominantan biti koncept putova preko velikih čvorišta (hub-and-spokes model) i zato su proizveli svoj mega-avion A380, da pobijede Boeing većim zrakoplovom.

U Boingu su, očito, skloniji razvoju P2P modela koji minimalizira linije, vrijeme putovanja i transfere prtljage te nema međuovisnosti o velikim čvorištima (zakašnjeli letovi, zatvoreni aerodromi, štrajkovi aviokompanija…). Stoga im se fokus okreće k manjim, uglađenijim zrakoplovima manje potrošnje.

Prema podatcima koje oba proizvođača redovito objavljuju, povijesno gledano Boeing je do kraja 2015. prodao 1.519 modela 747, a A380-ica je prodano 179 od kada se proizvode. Međutim, prema podatcima narudžbi i isporuka u prethodnoj godini, zaključno s 31.12.2015., Boeing je isporučio 18 modela 747, a Airbus 27 novih A380-ica.

Na poslovne letove najmom aviona

Nekoliko tvrtaka u Hrvatskoj bavi se i iznajmljivanjem zrakoplova za poslovne ili privatne svrhe. Tvrtka specijalizirana za najam zrakoplova za poslova putovanja, Jung Sky, ističe sljedeće prednosti poslovnih letova: dolazak na aerodrom desetak minuta prije dogovorenog leta, pristup avionu prolaskom kroz izdvojeni, često VIP prolaz, izbjegavanje check-ina, čekanja na ulazak u avion i gubitka prtljage, slijetanje na aerodrome koje redovni prijevoznici ne koriste, a najbliži su krajnjem odredištu, letenje prvom klasom, bez presjedanja, na visinama na kojima nema turbulencija, što omogućuje nesmetan rad za vrijeme leta.

Turistička agencija Luxuria Adria nudi pristup „nebrojenim privatnim zrakoplovima, turbo-propelercima i helikopterima“, a na njihovim stranicama mogu se izabrati i rezervirati mnogobrojni modeli aviona.

Akcijske ponude aviokarata – kako do željenih destinacija uz ograničen budžet

S ograničenim budžetima, putnici se najčešće okreću low cost aviokompanijama, uz kompromise korištenja udaljenijih i manjih aerodroma, manju udobnost i često dodatne naplate prtljage. Ponude cijena i linija te akcijska putovanja objavljuju se na mrežnim stranicama samih aviokompanija, a one najveće koje lete iz Hrvatske su: Germanwings, Ryanair, Wizzair, EasyJet, Norwegian, AirBerlin, Smartwings, TUIfly, Aer Lingus, Vueling, Transavia, Jet2…

Na internetskim stranicama www.croatiaairlines.hr od siječnja do svibnja kontinuirano se objavljuju akcijske ponude za sezonske letove iz najvažnijih emitivnih tržišta kao što su Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Austrija i druga.

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup