Doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, klinički nutricionist, viši znanstveni suradnik, završila je Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu, smjer biokemijsko inženjerstvo. Akademski stupanj doktora znanosti stekla je u prosincu 2005. na području Biotehničkih znanosti, znanstvena grana Nutricionizam. U naslovno zvanje docentice izabrana je u srpnju 2012. godine na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu.
Direktorica je tvrtke Vitaminoteka d.o.o., Zagreb, za konzalting u nutricionizmu i ujedno je zaposlena kao nutricionistkinja na KBC-u Zagreb na Odjelu za kliničku prehranu. Glavna je urednica internet portala Vitamini.hr. Predaje na Medicinskom i Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu te Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Autorica je knjiga „Hrana pod povećalom“ i „Priče o hrani – od mesa do moussea“. Autorica je i koautorica više publiciranih znanstvenih radova i poglavlja u knjigama, udžbenicima i priručnicima. Sudjelovala je u organizaciji niza stručnih i znanstvenih kongresa, konferencija, radionica i tečajeva. Koordinatorica je i voditeljica nekoliko javnozdravstvenih projekata usmjerenih na edukaciju o pravilnoj prehrani. Sudjelovala je kao stručna suradnica na više znanstveno-istraživačkih projekata u zemlji i inozemstvu. Stručno se doškolovala u Brazilu, Italiji, Nizozemskoj i Švicarskoj.
Dopredsjednica je Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara, predsjednica Hrvatskog instituta za nutricionizam, dopredsjednica Hrvatskog društva za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora i članica vijeća Europskog društva za kliničku prehranu (European Society of Parenteral and Enteral Nutrition – ESPEN).
Seminari:
HR breakfast 2018.