Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]
BLOG

Pratite nas:

Top 10 osobnih karakteristika rukovoditelja koje preferiraju različite generacije zaposlenika

Top 10 osobnih karakteristika rukovoditelja koje preferiraju različite generacije zaposlenika

Brojna istraživanja pokazala su kako Milenijalci itekako pokazuju inovativne umove i ponašanje te imaju hrabrosti razmišljati izvan okvira, ali je potrebno razumjeti što je to što ih motivira na radnom mjestu i kakav stil rukovođenja preferiraju kako bi pokazali svoj puni potencijal.

Jedna od tema u području upravljanja različitostima, a kojoj se sve više posvećuje pažnje, jest upravljanje različitim generacijama zaposlenika. U literaturi se mogu naći različita definicijska određenja pojma generacije zaposleniko, no općenito govoreći riječ je o skupini zaposlenika koja se može identificirati po godini rođenja, dobi i značajnim životnim događajima (npr. ratovi, nove tehnologije ili velike ekonomske promjene) koje stvaraju njihovu osobnost dotične skupine. Do same segregacije s obzirom na generacije zaposlenika došlo je radi različitih vjerovanja. Tako su npr. uvriježena neka vjerovanja kako su starije generacije manje informatički pismene i prilagodljive turbulentnom okruženju, dok su mlađe generacije nedovoljno radišne i lojalne. U okviru toga, u području upravljanja ljudskim potencijalima, sve se više individualistički pristupa različitim generacijama zaposlenika.

U jednom od blogova fokus je bio na generaciji Milenijalaca i na tome što je to što ih motivira na radnom mjestu i kakav stil rukovođenja preferiraju kako bi pokazali svoj puni potencijal. U ovom blogu naglasak je na razlici u preferiranim karakteristima kod managera, a koje ovise o različitim generacijama zaposlenika. Jedno od istraživanja koje je provedeno na tu tematiku donijelo je brojne korisne informacije, a više o njemu možete pročitati na poveznici: Generational differences impact on leadership style and organizational success.

U nastavku su izdvojeni rezultati istraživanja vezani uz preferirane karakteristike managera kod različitih generacija zaposlenika.

Kakve vođe preferiraju Veterani, Baby Boomeri, Generacija X i Milenijalci?

Generacija Veterana (rođeni u period 1922.-1943.) kod svojih rukovoditelja najviše cijeni proaktivnost, a redom slijede: odlučnost, inspirativnost, odanost, maštovitost, samokontrola, brižnost, iskrenost, ambicioznost te kompetentnost.

I dok Veterani tek na predzadnje mjesto stavljaju ambicioznost kao važnu karakteristiku dobrih rukovoditelja, generacija Baby Boomer-a (1943.-1960.) upravo ambicioznost smatra najvažnijom karakteristikom voditelja, a redom ju slijede: odlučnost, samokontrola, odanost, maštovitost, iskrenost, brižnost, inspirativnost, gledanje unaprijed (proaktivnost) te kompetentnost.

Generacija X (1960.-1980.), kao i generacija Baby Boomer-a, na prvo mjesto stavlja ambicioznost kao važnu karakteristiku voditelja, a potom slijede: inspirativnost, maštovitost, samokontrola, gledanje unaprijed (proaktivnost), odlučnost, kompetentnost, brižnost, odanost te iskrenost.

Moja generacija Milenijalaca (1980.-2000.) kao najvažniju karakteristiku voditelja izdvojila je brižnost, a potom slijede sljedeće karakteristike: maštovitost, ambicioznost, inspirativnost, odanost, gledanje unaprijed (proaktivnost), iskrenost, samokontrola, odlučnost te kompetentnost.

Naravno, svi smo mi individue za sebe i preferirane karakteristike naših vođa mogu ovisiti o mnogočemu pa čak i o trenutačnom raspoloženju, vremenskom periodu, našem spolu i dr. Zanimljivo je kako je maštovitost jedina preferirana karakteristika voditelja koju su sve generacije izdvojile u top 5 najvažnijih. No bilo kako bilo, ovakvi (i slični) rezultati zasigurno upućuju na već poznato, a to je potreba za prilagodbom stila vođenja ovisno o generaciji zaposlenika koje vodimo.

Učinkovito vodstvo znači biti svjestan svog punog potencijala, kao i područja i vještina koje je potrebno dodatno razvijati i usavršavati. Pouzdani lideri od iznimne su važnosti za svaku organizaciju i za stvaranje učinkovitih timova. Liderske vještine podrazumijevaju mnoštvo međuljudskih i komunikacijskih vještina koje se odnose na razvoj emocionalne inteligencije, kritičko razmišljanje, timski rad, uspješno delegiranje zadataka te sposobnost brzog, ali učinkovitog donošenja odluka. Sve se te vještine mogu uvježbati, a potom se individualni liderski stil nadograđuje i svatko razvija svoje sposobnosti. U vidu toga, svi zainteresirani imaju u Mirakulu mogućnost usavršavanja i razvoja najvažnijih znanja, vještina i kompetencija koje su potrebne kako bi pojedinac postao uspješan rukovoditelj na dvama specijalističkim edukacijskim programima: Mini MBA – Leadership Skills ONLINE i Mini MBA – Management skills.Za više informacija posjetite poveznice navedene iznad ili pošaljite upit na edukacija@mirakul.hr.Izvor: Salahuddin, M. (2010). Generational differences impact on leadership style and organizational success. Journal of Diversity Management, 5(2), str. 1-6.

 

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.
x

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Slažem se Ne Slažem se