Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]
BLOG

Pratite nas:

Pametno vođenje poslovanja: Umjetna inteligencija kao ključ uspjeha

Pametno vođenje poslovanja: Umjetna inteligencija kao ključ uspjeha

Umjetna inteligencija (AI) kao i koje posljedice ima na promjenu industrije su česta tema i u poslovnom svijetu posljednjih nekoliko mjeseci. Umjetna inteligencija koja se ponekad naziva i “nova električna energija”, mijenja način na koji tvrtke rade, donose odluke i komuniciraju s kupcima.

Što je to umjetna inteligencija i kako može biti od koristi vašoj organizaciji?

U osnovi, umjetna inteligencija uključuje stvaranje računalnih programa koji su sposobni izvršiti zadatke koji bi inače zahtijevali ljudsku inteligenciju. To uključuje zadatke kao što su opažanje vizualnih informacija, prepoznavanje govora, donošenje odluka i razumijevanje jezika. Da bi to postigli, ovi se sustavi oslanjaju na složene algoritme i podatke kako bi prepoznali uzorke, predviđali ishode i neprestano se razvijali na temelju svojih interakcija. To ih čini moćnim resursom za tvrtke koje žele ostati ispred konkurencije.

Naredne smjernice će vam pomoći da zaronite u svijet umjetne inteligencije i otkrijete kako ju možete koristiti za postizanje poslovnih ciljeva, poboljšanje korisničkog iskustva i poticanje rasta. Ako bi željeli što prije implementirati AI u svoju organizaciju ili želite steći bolje razumijevanje njegovih mogućnosti, onda ste na pravom mjestu. Pridružite nam se u misiji otkrivanja potencijala umjetne inteligencije u svakodnevnom poslovanju.

Strategija implementacije umjetne inteligencije za poslovanje: Od ambicije do provedbe

Organizacije koje žele iskoristiti prednosti umjetne inteligencije tom poduhvatu trebaju pristupiti strateški, prolazeći kroz niz koraka kako bi u potpunosti iskoristile potencijal ove nove tehnologije. To uključuje stvaranje vizije, postavljanje ciljeva, odabir odgovarajućih rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji uz osiguranje etičke i odgovorne implementacije.

Kada započinjete rad s umjetnom inteligencijom ključno je imati jasan fokus i definirane ciljeve. Što očekujete od umjetne inteligencije? Ciljate li na povećanje operativne produktivnosti, stjecanje prednosti pred konkurencijom ili potpunu transformaciju interakcija s kupcima? Vaše ambicije i umjetna inteligencija trebaju biti usklađene s vašim poslovnim planom i održavati individualne težnje i uvjerenja vašeg poslovanja.

Ovaj tekst pruža uvid u pristup koji je neophodan za prelazak s početnog istraživanja umjetne inteligencije na njezinu uspješnu implementaciju. Procjena potrebe, odabir odgovarajuće tehnologije, formuliranje strategije za obradu podataka, pilot projekti za testiranje implementacije, skaliranje, provjera i optimizacija procesa, etički aspekti te pružanje obuke i edukacije osoblju sastavni su dijelovi ovog plana.

Dobre prakse kod implementacije umjetne inteligencije u vašu tvrtku

Prije nego što započnete uvoditi AI u organizaciju, važno je izraditi plan koji ocrtava vaše specifične ciljeve. Neka od područja i ciljeva na koje možete utjecati su automatizacija procesa, donošenje odluka, povećavanje točnosti ili poboljšanje korisničke podrške. Nakon što definirate što želite postići, možete napraviti akcijski plan te krenuti u realizaciju kako biste zadane ciljeve i ostvarili.

 • Definiranje jasnih poslovnih ciljeva

Koje biste poslovne ciljeve željeli postići pomoću umjetne inteligencije i kako bi isti pomogli vašem poslovanju? Postavljanje ovih ciljeva ne samo da će kreirati temelj za vaš plan integracije umjetne inteligencije, već će i omogućiti mjerenje uspjeha inicijativa AI. Želite li optimizirati poslovanje, povećati učinkovitost ili njegovati kreativnost? Poznavanje vaših korporativnih ciljeva ključno je za svaku fazu optimizacije poslovanja korištenjem AI.

 • Odabir pravih AI tehnologija

Umjetna inteligencija nije standardizirano rješenje koje je primjenjivo za sva područja poslovanja – “out-of-the-box”. Taj pojam obuhvaća širok raspon tehnologija i metoda, uključujući strojno učenje, obradu prirodnog jezika, računalni vid i još mnogo toga. Odabir pravih alata i tehnologija ključan je za uspješnu implementaciju AI u vašu tvrtku. Započnite istraživanjem različitih rješenja umjetne inteligencije te procijenite što odgovara vašem poslovanju na temelju kriterija kao što su skalabilnost, pogodnost integracije, i dr.

 • Izgradnja kvalificiranog AI tima

Stvaranje AI tima u koji su uključeni zaposlenici sa raznih pozicija ključno je za uspješnu implementaciju. Postoji nekoliko metoda izgradnje tima: obuka trenutnog osoblja, zapošljavanje novog osoblja ili udruživanje snaga sa stručnjacima za umjetnu inteligenciju ili dobavljačima.

 • Procjena dostupnosti i kvalitete podataka

Provjerite jesu li vaši podaci u optimalnom formatu, ispravno strukturirani i lako pristupni. Uspostavite propise koji definiraju kvalitetu podataka i protokole za upravljanje istim kako biste očuvali autentičnost te osigurali nesmetane AI procese.

Korištenje umjetne inteligencije je kontinuirana aktivnost, ne jedan izolirani zadatak. Nakon što ste implementirali AI rješenja, nastavite sa stalnim nadzorom procesa, kako bi dobili željene rezultate. Postavite KPI-ove koji se podudaraju s ciljevima vaše korporacije. Tako ste omogućili procjenu učinka umjetne inteligencije u vašoj tvrtki.

Jeste li spremni revolucionirati svoje poslovanje pomoću umjetne inteligencije? Pridružite se našem seminaru AI for Professionals – ChatGPT u svakodnevnom poslovanju – ONLINE  koji će vam pomoći u svakom koraku implementacije UI u vašu organizaciju. Seminar se odvija u sklopu akademije Mini MBA Digital Transformation Management – ONLINE. Program se održava od 9. studenoga 2023. do 19. prosinca 2023. U tijeku su upisi za jesensku generaciju. 

Edukacijski centar Mirakul već dugi niz godina pruža treninge i savjetovanja tvrtkama u različitim poslovnim područjima, kao što su  upravljanje digitalnom transformacijom i vođenje ljudskih resursa digitalni marketing upravljanje projektima,  prodaje, financija i  upravljanje opskrbnim lancem, i dr.

Kako umjetna inteligencija utječe na učinkovitost, produktivnost i profitabilnost

Umjetna inteligencija može koristiti poslovanju u mnogim područjima, od prodaje i marketinga do korisničke podrške, upravljanja lancem opskrbe, financija, računovodstva, ljudskih resursa, upravljanje proizvodnjom, zdravstva, pravnih poslova i dr.

Primjerice, analitika umjetne inteligencije može pružiti uvid u ponašanje kupaca, chatbot-ovi i virtualni asistenti mogu pomoći u korisničkoj podršci, a predviđanje potražnje može optimizirati zalihe. Umjetna inteligencija može automatizirati financijske zadatke, a robotika i automatizacija (područja koja koriste ovu tehnologiju) mogu unaprijediti proizvodne procese. Umjetna inteligencija može pomoć i u medicinskoj dijagnostici i otkrivanju lijekova.

Automatizacija omogućena umjetnom inteligencijom može olakšati završetak ponavljajućih i dugotrajnih zadataka, omogućujući zaposlenicama da svoju pozornost usmjere na značajnije zadatke. Evo nekoliko načina kako može pomoći u povećanju produktivnosti:

 • Roboti i softverski algoritmi mogu biti implementirani kako bi automatizirali standardne zadatke u proizvodnji, unosu podataka i korisničkoj podršci.
 • Umjetna inteligencija može predvidjeti kvar na opremi, pružajući dovoljno vremena za preventivne popravke i sprječavanje zastoja.
 • Prognoziranje pomoću umjetne inteligencije može optimizirati razine zaliha, smanjiti viškove i riješiti probleme u opskrbnom lancu.
 • OCR tehnologija temeljena na umjetnoj inteligenciji može brzo skenirati i ekstraktirati podatke iz dokumenata, pojednostavljujući upravljanje dokumentima.
 • Algoritmi umjetne inteligencije mogu obraditi i analizirati goleme količine podataka, odrediti trendove i identificirati uvide koje bi ljudi teško otkrili.

Automatizacija zadataka pomoću umjetne inteligencije omogućuje organizacijama smanjenje troškova, preusmjeravanje resursa na strateške inicijative te postizanje veće učinkovitosti. S pravilnom implementacijom, možete iskoristiti umjetnu inteligenciju kako biste pružili bolja iskustva svojim kupcima te potaknuli inovacije.

Budućnost pripada onima koji strateški integriraju umjetnu inteligenciju.

Ako ste u potrazi za In-House edukacijom s iskusnim predavačima i stvarnim primjerima iz prakse, istražite naše posebne ponude seminara i programa. Unaprijedite svoj tim i potaknite širenje vaše organizacije kroz naše visokokvalitetno obrazovanje u vlastitim prostorima.

Svakako, imajte na umu da možemo razviti prilagođenu strategiju edukacija kako bismo zadovoljili vaše specifične potrebe.

Da biste stupili u kontakt s nama i istražili kako vam možemo dodatno pomoći, slobodno nam se javite na email: edukacija@mirakul.hr

Odgovoriti ćemo na sva vaša pitanja i pružiti vam podršku u području edukacija.

Želite li primati najnovije vijesti, uvide iz industrije i promotivne ponude izravno u svoj inbox? Ne propustite vrijedne informacije koje mogu unaprijediti vaše poslovanje.

Pretplatite se sada na naš newsletter i budite dio zajednice koja potiče inovacije!

Povezani članci

 • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

 • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup