Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

WinDays konferencija – Digitalna transformacija se događa s nama i bez nas

WinDays konferencija – Digitalna transformacija se događa s nama i bez nas

Na otoku Sv. Nikola pored Poreča održana je 17. po redu Microsoft WinDays konferencija, najveći regionalni poslovno-tehnološki događaj koji okuplja sudionike iz različitih industrija te ugledne strane i domaće predavače kako bi se prenosila znanja i kreirale ideje o važnosti implementacije tehnologije u sve razine društva. Vodeće teme ovogodišnje konferencije su digitalna transformacija o kojoj se govorilo u Business dijelu, te rješenja otvorenog koda i sigurnost informacija koje je bilo u fokusu tijekom Technology dijela konferencije.

WinDays17 konferenciju otvorili su Lejla Zukić-Krivdić, direktorica konferencije i direktorica Microsoft Hrvatska i Bosna i Hercegovina i Ivan Vidaković, direktor Sektora za digitalnu transformaciju u klasteru Multicountry tvrtke Microsoft koji obuhvaća 15 zemalja.

U svojem uvodnom govoru Lejla Zukić-Krivdić, direktorica konferencije i direktorica Microsoft Hrvatska i Bosna i Hercegovina, prisjetila se prošlogodišnje WinDays konferencije kojoj je naglasak bio na pokretanju ideja te istaknula kako će se ove godine fokusirati na njihovu implementaciju, odnosno na iskorištavanje potencijala što je i naglašeno sloganom «Iskoristimo potencijale». Objasnila je da su si, prilikom koncipiranja tema za konferenciju, postavili pitanje ide li Hrvatska pravim smjerom, stoga je krovna tema WinDays17 konferencije postala «Stvaranje pametnog gospodarstva i povećanje digitalne konkurentnosti Hrvatske», a fokus razgovora i prezentacija bit će digitalna transformacija koja je nezaobilazna za sve organizacije te nužna za rast gospodarstva.

Lejla Zukić-Krivdić

-Promjene zahvaćaju sve grane gospodarstva i događaju se svugdje u svijetu, lokalno i regionalno, a digitalne tehnologije u tome igraju značajnu ulogu pa je u zadnjih nekoliko godina pojam digitalne transformacije postao nezaobilazan. Digitalne tehnologije ubrzavaju transformaciju, podižu produktivnost, omogućavaju inovativnost, a samim time pozitivno utječu na digitalnu konkurentnost sve u cilju stvaranja pametnog gospodarstva. Upravo zato ove godine želimo pokazati kako ubrzane globalne promjene i digitalna transformacija utječu na sve organizacije i institucije u našoj regiji. Zato će o svojim iskustvima tog procesa govoriti čelnici brojnih tvrtki te ćemo razgovarati o tome kako stvarati drugačije obrazovanje i radnu snagu sa STEM vještinama potrebnima digitalno konkurentnim kompanijama, rekla je Lejla Zukić-Krivdić.

“Digitalna transformacija se događa s nama ili bez nas“ rekao je Ivan Vidaković, direktor za digitalnu transformaciju u Microsoftu u klasteru MCE koji obuhvaća 15 zemalja. “U tom procesu zaposlenici će morati naučiti nove vještine, pa je poseban izazov promjena u kulturi rada, odnosno kako zaposlenike učiniti digitalno osviještenima. Generacije koje dolaze, kao npr. generacija Z, svjesne su toga, a već danas istraživanja pokazuju da čak 62 % tzv. milenijalsa želi kroz posao ostaviti pozitivan učinak na svijet oko sebe“.

Govoreći o digitalnoj transformaciji kao nužnom procesu koji obuhvaća ulaganje u tehnologiju, obrazovanje i razvoj STEM vještina, istaknuo je primjer Nenada Bakića koji je uspio uvesti Microbit u škole čime su danas zadovoljni učenici, učitelji, roditelji i svi sudionici u projektu. «Oni koji su su upustili u digitalnu transformaciju osjećaju pogodnosti i kroz financije. Takve tvrtke bilježe 100 milijuna dolara operativne dobiti više od ostalih, a prema istraživanjima Svjetskog ekonomskog foruma, društveni potencijal digitalne transformacije je ogroman te iznosi 100 trilijuna dolara».

Prezentacije vlastite digitalne transformacije i stvaranja digitalno konkurentnih organizacija danas će održati tvrtke Podravka, poznati startup Agrivi, projekt GoGreen i Addiko banka dok će primjer transformacije u državnoj upravi pokazati Marko Krištof, ravnatelj Državnog zavoda za statistiku. Predstavnici spomenutih tvrtki; Marin Pucar iz Podravke, Matija Žulj iz Agrivija, Alan Slapar iz GoGreen, predstavnik Addiko banke te Marija Božičev iz EY će nakon prezentacija nastaviti s diskusijom o važnosti i promjenama koje donosi digitalna transformacija u okruglom stolu “Zašto i kako smo stvarali digitalno konkurentne projekte“.

Za konkurentnost i uspjeh ključni su – ljudi

Drugog dana Microsoft WinDays17 konferencije tradicionalno je održana Središnja svečanost. Pred više od 1500 sudionika govorili su predstavnici iz samog vrha Microsofta; Lejla Zukić-Krivdić, direktorica Microsofta za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, i Don Grantham, direktor Microsofta za centralnu i istočnu Europu, regiju koja unutar Microsofta obuhvaća čak 33 zemlje.

Izlaganja su se temeljila na primjerima digitalne transformacije s lokalnih i drugih europskih tržišta. Istaknuli su da je tehnologija ključni pokretač gospodarskog razvoja država pa je Zukić-Krivdić rekla da Hrvatska na tom području stoji vrlo dobro što je prepoznao i sam Microsoft: „Općenito gledajući moram reći kako je Hrvatska unutar Microsofta, prepoznata po inovacijama, globalno referentnim projektima, izvozu najbolje poslovno tehnološke prakse, ali i po sjajnim stručnjacima koji su po svojim vještinama prepoznati izvan granica Hrvatske“. Dodala je: “A da i mi u Hrvatskoj živimo digitalnu stvarnost dokazuje i činjenica da je IT industrija u Hrvatskoj u stalnom širenju, te da bilježi neprestani rast iz godine u godinu, kao i dvoznamenkasti rast izvoza. Mi surađujemo sa više od 1.100 partnerskih tvrtki na raznim projektima. Imamo niz uspješnih poslovnih priča. U proteklom periodu smo na našoj globalnoj stranici objavili više od 20 takvih, sve sa ciljem da i korisnici izvan Hrvatske dobiju uvid u rad hrvatskih partnera”.

Don Grantham

Don Grantham složio se sa Zukić-Krivdić kako se obrazovni sustav mora prilagoditi tehnološkim promjenama u društvu, ali i na primjerima predstavio kompanije koje su se snašle u toj digitalnoj tranziciji. Posebno se fokusirao na kompaniju Rolls Royce, inače Microsoftova klijenta. „Godinama je Rolls Royce proizvodio jedne od najboljih zrakoplovnih motora, a prije 20-ak godina počeli su nuditi sveobuhvatne usluge održavanja aviokompanija. Rolls Royce kompanija danas koristi prednosti koje pruža „Internet svari“ kako bi prikupila veliku količinu podataka o motorima. Nakon toga rade analizu podataka te identificiraju nove uzorke koji pomažu aviokompanijama u poboljšanju operativnih učinaka koji dovode do učinkovitijeg korištenja goriva“, rekao je Grantham te poručio kako Microsoft i u javnom sektoru ima veliki broj korisnika. Opisao je kako to izgleda na primjeru grada Varšave.

„Taj projekt u glavnom poljskom gradu naziva se OpenWarsaw, a koristi Azure kako bi uključio građane u održivi razvoj grada. OpenWarsaw koristi načelo crowdsourcinga kako bi se građane pitalo jednostavna pitanja o postrojenjima u gradu te posljedično implementiralo najbolje ideje. U prošle dvije godine predloženo je više od 4500 ideja, a njih 24 je implementirano.“

Istaknuo je kako digitalna transformacija utječe na budućnost i konkurentnost svake tvrtke ili javne ustanove te da je ona danas sve više prihvaćena kao nužna promjena. Tako je nedavno provedeno globalno istraživanje direktora kompanija koje je provela tvrtka PWC pokazala da je 86 % lidera smatra digitalnu transformaciju pokretačem poslovanja i top prioritetom.  Također je rekao da tvrtke koje su prihvatile digitalne promjene danas su 26 % profitabilnije, prema istraživanjima MIT-a.

Na pitanje kako će cijela digitalna transformacija utjecati na dugoročni rast Hrvatske, njezinu konkurentnost i tržište rada, odgovorio je da tu najveću ulogu igraju ljudi i istaknuo kako je za konkurentnost svake zemlje važno reformirati obrazovni sustav te ljude usmjeravati prema inženjerskim zanimanjima i STEM vještinama.

Zaključio je kako promjene nisu nikada jednostavne te da je naša kolektivna odgovornost koristiti najbolja rješenja današnjice u poslovanju i opskrbiti nove generacije pravim vještinama koje će stvoriti europsku i hrvatsku digitalnu transformaciju i bolju budućnost.

Kako WinDays konferencija tradicionalno ima i humanitarnu notu, održana je akcija na kojoj su sudionici konferencije donijeli poklone namijenjene dječjem domu Ruža Petrović iz Pule koji  brine o 37 štićenika u dobi od 7 do 21 godine. „Pitali smo djecu što žele te uz pomoć sudionika uspjeli ostvariti sve njihove želje. Uz to, prikupili smo i dodatnih 15.000 kuna“, rekla je Zukić-Krivdić, a ravnateljica Doma Davorka Belošević zahvalila je svima koji su sudjelovali.

Središnja konferencija završila je prezentacijom Miles Hilton-Barbera, jednog od najpoznatijih svjetskih motivacijskih govornika koji je, između sveg ostalog, prvi slijepi pilot koji je pilotirao mikrolaganu letjelicu od Londona do Sydneya.

WinDays17 konferenciju posjetilo više od 1700 sudionika

Posljednja dva dana trajala je WinDays Technology konferencija tijekom koje su domaći i međunarodni IT stručnjaci predstavili novosti i trendove IT industrije, poput Dalibora Raičkovića, Damira Zelenića, Jensa Tinappa, Sandera Berkouwera, Bojana Hadžisejdića, Domagoja Pavlešića, Alena Delića, Gorana Medića, Leona Juranića i mnogih drugih. Teme njihovih predavanja i diskusija bile su vezane za aktualnu problematiku sigurnosti informacijskih sustava, tehnologije otvorenog koda, kao i uz ostale tehnološke novitete.

Govorilo se o tome kako je tehnologija sastavni dio društva, organizacija i država, ona briše sve granice i čini svijet globalnim tržištem na kojem svi igrači imaju jednake šanse. Stoga se zaključuje da se sam proces digitalne transformacije događa s nama ili bez nas, ona utječe na budućnost i na konkurentnost svake tvrtke ili javne ustanove te je danas nužna promjena. U tom procesu zaposlenici će morati naučiti nove vještine pa je poseban izazov promjena u kulturi rada, odnosno kako zaposlenike učiniti digitalno osviještenima. Kao jedan od glavnih izazova za promjene, istaknuta je niska razina digitalnih znanja i vještina u regiji u usporedbi s drugim razvijenim zemljama.

Tvrtke koje su se upustile u digitalnu transformaciju bilježe čak 100 milijuna dolara operativne dobiti više od ostalih, a prema istraživanjima Svjetskog ekonomskog foruma, društveni potencijal digitalne transformacije je ogroman te iznosi 100 trilijuna dolara. Na konferenciji se imalo prilike čuti brojne domaće primjere tvrtki koje prolaze kroz digitalnu transformaciju – kroz razvoj softvera za poljoprivrednike, koji pomaže upravljati podacima i svakodnevnim operacijama, online tržnicu, aplikaciju koja pokazuje kako vremenski uvjeti utječu na prodaju proizvoda, nove načine internetskog i mobilnog bankarstva te dvostranu komunikaciju s korisnicima. Vidjeli smo i kako digitalna transformacija može biti uspješna i u državnoj upravi prilikom prikupljanja i obrade podataka ili ideja od građana.

Predavači su ukazali kako je još uvijek izrazito mali broj kompanija koje su započele digitalnu transformaciju te je nužno da se kompanije i organizacije što prije uključe u ovaj proces. To će povećati konkurentnost države, kao i njen razvoj. Država mora osigurati platformu za provođenje tih promjena, a isto tako su važne privatne inicijative – zadnjih nekoliko mjeseci imali smo priliku vidjeti nekoliko sjajnih STEM privatnih inicijativa, o kojima se govorilo i na Konferenciji.

Zaključak ovogodišnje konferencije leži u tome da je obrazovanje ključ razvoja svakog društva, a obrazovne korjenite promjene su nužne i moraju krenuti već sutra. Sustav je inertan pa nam većina najkvalitetnijih studenata odlaze u inozemstvo, a oni koji ostaju nemaju dovoljno slobode i znanja za poduzetničke pothvate. Također, nužno je ljude usmjeravati prema inženjerskim zanimanjima i STEM vještinama.

Lejla Zukić- Krivdić, direktorica tvrtke Microsoft Hrvatska i Bosna i Hercegovina, povodom završetka konferencije je istaknula: „Ponosna sam što smo i ove godine pokazali da je WinDays konferencija mjesto gdje se govori o temama i pitanjima važnima za napredak kao i o opstanku organizacija i gospodarstva općenito. Tehnologija je sastavni dio naših života i omogućuje nam da razmišljamo i djelujemo globalno. Zato smo ove godine razgovarali o digitalnoj transformaciji koja je nužna za svaku tvrtku, organizaciju i instituciju koja želi uspjeti te o jako važnim rješenjima otvorenog koda i sigurnosti podataka. Naravno, puno smo govorili i o promjenama koje trebamo u obrazovnom sustavu te vještinama i znanjima koje su potrebne na današnjem tržištu rada. Vjerujem da su mnogi poslovnjaci, marketingaši i inženjeri s Konferencije ponijeli nova iskustva i znanja, kao i vrijedne poslovne kontakte te da su se dobro zabavili tijekom cijele Konferencije.“

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup