Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

Veliki potencijal hrvatske elektroindustrije tek treba ostvariti

Veliki potencijal hrvatske elektroindustrije tek treba ostvariti

Elektroindustrija mogla bi postati jedna od okosnica industrijskog razvoja Hrvatske u sljedećim godinama, kao što to postaje i u zemljama visoke razvijenosti. To je grana industrije koja proizvodi sastavne dijelove, sklopove, uređaje i postrojenja u kojima bitnu ulogu ima električna struja. Intenzivna je industrijska grana, čija je karakteristika neprestano stvaranje novih inovacija.

Broj zaposlenih u hrvatskoj elektroindustriji u zadnjih se pet godina kretao između 12 i 13 tisuća (prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti), što je za sada premalo da bi se država oslonila na tu granu kao jednu od temelja razvoja. No, očekuju se nova zapošljavanja koja bi to mogla promijeniti. Oko trećina od spomenutog broja odnosi se samo na zaposlene u Grupi Končar koja realizira poslove diljem svijeta, a sastoji se od Končar – Elektroindustrije (tvrtke matice), jednog pridruženog društva te 15 tvrtki kćeri, među kojima je i vlastiti Institut.

Končar – jedan od simbola industrijskog razvoja Hrvatske

Tvrtka Končar jedan je od simbola industrijskog razvoja Hrvatske, s ukupnim godišnjim prihodom većim od 3 milijarde kuna, što puno govori o obimu posla kojeg obavlja gotovo 3.700 zaposlenika. Dobit grupe Končar najviše je rasla 2016. godine (173 milijuna kuna), 2017. godine je značajnije pala – za više od 35 posto, iznoseći oko 111 milijuna kuna, a nastavila je i blaže padati u 2018. godini. U prvom tromjesečju 2018. godine konsolidirani prihodi od prodaje proizvoda i usluga ostvareni su u iznosu od 536 milijuna kuna, što je 4,6 posto manje u odnosu na ostvarenje u istom razdoblju 2017. godine.

No situacija se može brzo popraviti budući da Končar godišnje izvozi u šezdesetak zemalja diljem svijeta, od čega najviše u EU, zatim Afriku i Aziju te druge kontinente. To su proizvodi visoke tehničko-tehnološke složenosti za proizvodnju, prijenos i distribuciju električne energije. Izvoz čini oko polovicu prihoda kompanije, a temeljna djelatnost Grupe Končar je proizvodnja elektroenergetske opreme za hidroelektrane, transformatorske stanice, obnovljive izvore energije, zatim proizvodnja elektromotornih i dizelsko-električnih vlakova, električnih tramvaja, opreme za željezničku infrastrukturu, vodoprivredu i industriju… U Končaru je u tijeku nekoliko većih projekata na izgradnji elektroenergetskih postrojenja u Keniji, Salvadoru, BiH, Finskoj te Švedskoj, kao i realizacija nastavka ugovora za HŽ Putnički prijevoz, prema kojem će Končar isporučiti još četiri dizelskoelektrična motorna vlaka.

Uz Končar, u području elektroindustrije glavnu riječ u Hrvatskoj vode strane korporacije, kao što su Siemens, Ericsson Nikola Tesla, ABB.

Hrvatske srednje i manje tvrtke elektroindustrije također osvajaju cijeli svijet

Za sada, uz spomenuti Končar, u području elektroindustrije glavnu riječ u Hrvatskoj vode strane korporacije, kao što su Siemens, Ericsson Nikola Tesla, ABB. No ima puno mjesta i posla za srednje i manje tvrtke, pogotovo nakon ulaska u Europsku uniju, čije zemlje tek otkrivaju potencijal hrvatskog tržišta za proizvodnju visoke kvalitete. Osim globalno poznatog Mate Rimca (Rimac Automobili), koji je sa svojim električnim automobilima osvojio svijet, u Hrvatskoj posluju i druge inovativne i moderne tvrtke koje su u vrhu elektroindustrije, svaka u svojem sektoru. Zato u nastavku donosimo priču o tvrtki koja je hrvatski pionir u dijelu elektroindustrije, trenutno najbržem rastućem trendu u svijetu – obnovljivim izvorima energije.

Jedini proizvođač solarnih panela u Hrvatskoj

Nedavno je Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA) izvijestila kako je broj radnih mjesta u sektoru obnovljivih izvora prekoračio 10 milijuna. Prema analizi spomenute agencije – isključivanje ugljika iz globalnog energetskog sustava može poduprijeti rast globalnog gospodarstva i kreirati 28 milijuna radnih mjesta u tom sektoru do 2050. godine. Samo u 2017. godini otvoreno je čak 500 tisuća radnih mjesta diljem svijeta, s povećanjem trenda zapošljavanja od 5,3 posto.

U Hrvatskoj su samo rijetki poduzetnici prepoznali taj trend. U odnosu na 2012., ukupan broj radnih mjesta u sektoru obnovljivih izvora energije na svjetskoj razini povećan je za 47 posto. Za sada je više od 60 posto koncentrirano u Aziji, i to uglavnom u Kini. No kineske konkurencije, iako opasne zbog dampinških cijena, nije se bojao varaždinski poduzetnik Stjepan Talan. Njegova tvrtka Solvis jedina u Hrvatskoj proizvodi solarne panele, koje prodaje diljem svijeta.

Inovativni solarni moduli u obliku listova palme tvrtke Solvis

Genijalno prepoznao trendove

Kada se iz smjera Zagreba stiže u Varaždin, prvo što vidite je tvrtka Solvis, osvijetljena plavim svjetlom, inovativne konstrukcije. I interijer je koncipiran poput neke suvremene japanske korporacije kojom prolazi umjetni potok s ribicama. Većinski vlasnik Stjepan Talan je kao magistar farmacije prodao svoj prijašnji biznis i tim novcem 2008. godine krenuo u potpuno novo područje poslovanja – elektroindustriju vezanu uz solarnu energiju.

Godinu dana nakon što je Talan u potpunosti preuzeo Solvis, ukupni prihod tvrtke koja proizvodi solarne panele i solarne elektrane skočio je na 87 milijuna kuna 2014. godine, 2015. godine već je iznosio 187 milijuna, a 2016. je bio 300 milijuna kuna. Prošle, 2017. godine, očekivali su porast općih prihoda veći od 400 milijuna, ali on je premašio 600 milijuna. Trend povećanja prihoda očekuju i dalje. -Uvodimo nove tehnologije, ali ne želimo da strojevi preuzmu većinu posla od ljudi, koji se stalno zapošljavaju, i sada ih je oko 160 – rekao je Talan o formuli uspjeha. Također je spomenuo kako su konstantno povećali kapacitet proizvodnje koji je prvo iznosio 15 MW, pa 30, 60, da bi trenutno bio čak 100 MW.

-Intenzivno izvozimo u Njemačku, Nizozemsku, Francusku i Italiju, a najviše u Tursku. Izvozimo dijelom i u Austriju, Dansku, Češku, gotovo u sve zemlje Europske unije, a nešto i u zemlje diljem afričkog kontinenta. Disperziranim tržištem dokazujemo svoju kvalitetu, ali i ostvarujemo poslovnu sigurnost – naveo je varaždinski poduzetnik, izražavajući pritom i žalost jer na domaće tržište otpada manje od 20 posto prihoda. Talan nije bio začuđen kada je upitan za spomenute statistike IRENA-e o konstantnom povećanju elektroindustrije vezane uz proizvodnju obnovljivih izvora energije. Naime, on ne posluje samo prema poduzetničkom instinktu, već analitikom globalnog tržišta dolazi do smjera kojim vodi tvrtku. Zato prati sve u vezi solarne energije i što se događa s njezinom uporabom na svim kontinentima svijeta.

Stalno educiranje i ulaganje u tehnologiju

Osim proizvoda iz masovne proizvodnje, Solvis nudi i specijalne proizvode koje razvija desetak zaposlenih inženjera. Uz standardne, serijski proizvedene module, prodaju i module prema narudžbi. Posebni su i po proizvodnji solarnih klupa i njihovih dijelova, solarnih nadstrešnica, solarnih stabala te fasadnih modula. -I dalje se kontinuirano educiramo i pratimo novitete iz cijelog svijeta. Odlazimo i na sve važnije međunarodne sajmove jer je elektroindustrija vezana uz solarnu energiju globalan biznis u kojem moraš biti na najvišoj tehnološkoj razini – naglasio je naš sugovornik. Talan predviđa kako će sve veća iskoristivost ćelija dovesti do toga da će solarni paneli postati najpovoljniji izvor energije. U zadnjih deset godina njihova je iskoristivost porasla s 10 na 20 posto, a svako daljnje povećanje utjecat će i na povećanje popularnosti.

-Mislim da tvrtku najbolje tek očekuje jer će se u idućem desetljeću sve jače razvijati tehnologija,te otvarati nova tržišta. Solarna energija, prilagođena kućanstvima i tvrtkama, zamjenjivat će sve više električnu strujnu mrežu koja se trenutno koristi – zaključio je.

Nedavno je Međunarodna agencija za obnovljivu energiju izvijestila kako je broj radnih mjesta u sektoru obnovljivih izvora prekoračio 10 milijuna.

Sve veća automatizacija, nova poslovna prilika – poduzetnik koji je doveo danske ulagače

Osim za srednje velike tvrtke kao što je Solvis, poslovnih prilika vezanih uz elektroindustriju ima i za male tvrtke na hrvatskom tržištu. To je dokazao mladi tridesetogodišnji ekonomist i manager Nikola Kvakan iz Čehovca, mjesta kraj grada Preloga u kojem je osnovao tvrtku Cromatic. Nakon fakulteta Kvakan je radio nekoliko godina u respektabilnoj međimurskoj tvrtki Tehnix d.o.o., gdje je kao manager prodaje stupao u kontakte s brojnim stranim i domaćim klijentima. Putujući po Europi naučio je puno o poslu, stanju na tržištu i potencijalu određenih tipova industrije.

Tako je došao i na ideju da nagovori obiteljske prijatelje iz Danske da ulože u proizvodni pogon, odnosno da započnu u Hrvatskoj sa sličnim biznisom kojim se bave u Danskoj – automatizacijom i projektiranjem vezanim uz elektroindustriju, poput izrade električnih ormara i kontrolnih panela, a tu su već i neke inovacije – sustav upravljanja za stroj koji brusi kravama kopita te sustav upravljanja strojem za preradu stiropora. U hrvatskoj sjevernoj regiji, do pokretanja njihovog, bilo je samo još jedno poduzeće koje se time bavilo. Poslovnih partnera iz Danske bilo je više strah velikih administrativnih prepreka u poslovanju, nego toga hoće li posao ići i hoće li roba biti dovoljno kvalitetna za najzahtjevnija tržišta u svijetu.

-Kada je danski vlasnik dolazio u Hrvatsku, htio je znati koliko je jednostavno poslovati na našem tržištu. Brinule su ga administrativne prepreke, poteškoće u pravnim propisima, način provođenja raznih inspekcija, postoje li sabotaže, koliko ima korupcije u poslovanju – naveo je Kvakan, spominjući i moto danskog vlasnika prilikom razmatranja odluke o investiciji. On je bio – ukoliko je poslovanje u Hrvatskoj previše složeno, onda nećemo poslovati. -Morao sam se dobrano potruditi kako bi im osnivanje i registraciju poslovanja predstavio na što jednostavniji način, kao i dokazati da ću sve moći uspješno obaviti – prisjetio se glavnih izazova.

Tvrtka Cromatic iz Preloga bavi se automatizacijom, projektiranjem i dizajnom te izradom električnih i kontrolnih upravljačkih jedinica

Za strane ulagače ne smije biti nerješivih problema

Tvrtku Cromatic u potpunosti vode hrvatski državljani koji se brinu da olakšaju poslovanje i da oslobode stranog suvlasnika gore navedenih prepreka. -Mi bismo, kao predstavnici domaće uprave, voljeli da se pojednostavi administrativno poslovanje tvrtke na našem području. A za zadržavanje kvalitetnih kadrova u Hrvatskoj bilo bi nam korisno i porezno rasterećenje na dohotke – naveo je Kvakan. Kvalitetne radnike na užem i širem području grada Preloga je ne samo teško naći, već i zadržati, budući da je tamo nezaposleno tek oko 150 ljudi.

-Kada je ulagač iz Danske odlučio da mu pokrenem poslovanje u Hrvatskoj, stavio je pred mene veliki izazov, odgovornost, ali i inspiraciju – naveo je nabrajajući osnovne stvari koje je morao riješiti za početak: pronaći kvalitetnu lokaciju, dodijeliti prepoznatljivo ime tvrtki, obaviti kompletnu proceduru registracije firme, pronaći kompetentnu i kvalitetnu radnu snagu koja želi novi posao. Također je morao motivirati zaposlenike na potrebu stručne edukacije i izvan Hrvatske, morao je započeti proizvodnju u skladu s visokim standardima, kao i osigurati pravodobnu isporuku proizvoda. Sve navedeno bilo je potrebno napraviti u vrlo kratkom razdoblju, što je u klasičnom hrvatskom okruženju vrlo izazovno.

Osim za srednje velike tvrtke, poslovnih prilika vezanih uz elektroindustriju ima i za male tvrtke na hrvatskom tržištu.

Početak rada i proboj na najzahtjevnija svjetska tržišta

Tvrtka Cromatic d.o.o. službeno je započela svoje poslovanje 1. svibnja 2015. godine, a Kvakan ju je ubrzo predstavio i na Gospodarskom forumu grada Preloga. Tamo je prvenstveno želio privući moguće suradnike i radnike, ali i obavijestiti poslovnu zajednicu da se visoko kvalitetni proizvodi – upravljačke jedinice za bilo koju vrstu industrije – sada mogu pronaći i toj novoosnovanoj tvrtki.

-Već početkom kolovoza započela je proizvodnja na 140 m² proizvodnog prostora i sa samo dva zaposlenika. Kroz dvije godine utrostručili smo proizvodne kapacitete, a ponosni smo što smo zaposlili i nove električare, inženjere elektrotehnike i administratora. Trenutno nas u poduzeću ima 15 – prisjetio se Kvakan početaka vođenja većinski danske tvrtke u Hrvatskoj. -Početkom ove godine zaslužili smo certifikat ISO 9001:2015, koji našim klijentima jamči visoku kvalitetu proizvoda, kao i UL certifikat kojim nam se otvorilo američko tržište – naveo je neke od primjera stalnog usavršavanja poslovanja koji su mu otvorili vrata ne samo za sva europska tržišta, već i preko Atlantika. Ukupni prihod firme u 2017. godini bio je gotovo 10 milijuna kuna, a dobit na kraju godine iznosila je oko  1,1 milijun kuna. U 2018. godini Kvakan očekuje nastavak trenda rasta.

Što je važno u privlačenju stranih ulaganja?

Tvrtka Cromatic posluje u Međimurskoj županiji, koja je poznata po otvaranju stranih podružnica. Za privlačenje stranih ulaganja važna je industrijska i poduzetnička klima, potencijal za industrijski rast te niska konkurencija. Važnu ulogu također ima i položaj Međimurske županije radi zemljopisne blizine razvijenih zemalja (Slovenija, Austrija, Njemačka). Uz to, Međimurje karakteriziraju marljivi i lojalni zaposlenici, što je značajna konkurentska prednost. Olakotno je i to što u gradu Prelogu ne postoji prirez kojeg su nametnuli mnogi gradovi, poput obližnjeg Čakovca, kao i po velikom prirezu poznati Zagreb. Naš sugovornik potvrdio je kako i u njegovom poslu izrade upravljačkih jedinica postoje konkurenti – kao i u svakom poslu.

-Koliko je konkurencija prijetnja, toliko je i prilika da neprekidno radimo na podizanju kvalitete naših proizvoda i stalno usavršavamo svoje zaposlenike. Trenutna prednost naše tvrtke u odnosu na konkurente je što smo mi prvi u regiji koji obavljamo poslove automatizacije za dansko tržište. Također, svaki naš djelatnik proveo je godinu dana radeći u Danskoj kako bi stekao iskustvo u branši, ali i konkurentsku prednost nad domaćim radnicima iste struke – naveo je Kvakan, ističući i kako njegovi radnici postaju „pravi Europljani“ jer konstantno rade na projektima u Danskoj. Tamo, naime, osim samog stručnog usavršavanja, stječu i iskustva življenja i poslovanja u sjevernoj Europi, od kuda se vraćaju sa širim vidicima. I u poslovnom, ali i u privatnom smislu.

Optimistični planovi za budućnost

Iako su utrostručili kapacitete proizvodnje, našeg sugovornika veseli što postoji prostor i za daljnje proširenje poslovanja, kao i nove izazove. -Tako smo trenutno u traženju nove lokacije na kojoj bismo otvorili novi proizvodni pogon, gdje ćemo proizvoditi postojeće proizvode čiji smo stupanj kvalitete doveli do najviše razine. Zato imamo i prostora za plasmane na nova tržišta – zadovoljno očekuje. Naime, Kvakan bi volio da se posao proširi i na širu Hrvatsku.

-Želio bih da pružimo priliku zapošljavanja novih zaposlenika kroz kvalitetne uvjete rada i tako potaknemo povrat kvalitetne radne snage koja je trenutno na radu u inozemstvu. U Danskoj se, osim proizvoda koje mi proizvodimo, obavljaju usluge projektiranja, softvera i dizajna koje bih jako volio prenijeti i u Hrvatsku – istaknuo je želju nakon što ostvari plan proširenja posla u Hrvatskoj i pronalaska novih tržišta. No prvo predstoji izgradnja novog proizvodnog pogona u industrijskoj zoni grada Preloga, u kojeg će preseliti tvrtku koju za sada vodi iz iznajmljenog poslovnog prostora i proizvodne hale.

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup