Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

Uspješno povećanje alokacije sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Uspješno povećanje alokacije sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Odlukom ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Lovre Kuščevića uz suradnju s ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac uspješno su povećane alokacije sredstava za dva poziva i to Poziva na dostavu projektnih prijedloga ‘Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja’ i Poziva na dostavu projektnih prijedloga ‘Energetska obnova višestambenih zgrada’, koje je raspisalo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, a koji se sufinanciraju iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Tim povodom održana je danas konferencija za medije u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja na kojoj je ministar Kuščević predstavio novosti vezane uz energetsku učinkovitost u zgradarstvu.

Istaknuo je kako je Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj prošli tjedan donijela Odluku o produžetku financiranja provedbe Programa energetske obnove zgrada javnog sektora za razdoblje 2014.-2015. godine koju je predložilo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja.

„Riječ je o korištenju nacionalnih sredstava za projekte koji su već ugovoreni. Radi se o KBC Firule – Split, Kaznionica Lepoglava, Sveučilište Sjever-Varaždin, Zatvorska bolnica u Zagrebu, Zgrada državnog zavoda za mjeriteljstvo, Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu, Opća bolnica Varaždin, Športski centar bazeni Poljud, KB Merkur, Policijska akademija Zagreb, Opća bolnica Šibensko-Kninske Županije“, pobrojao je ministar Kuščević te dodao kako će se „završetkom njihove obnove ostvariti uštede od ukupno 30.654.413,81 kuna godišnje te uštede energije od ukupno 51.565.669,78 kWh godišnje“.

Drugu novost koju je predstavio ministar Kuščević bila je povećanje alokacije sredstava u okviru poziva  ‘Energetska obnova višestambenih zgrada“ u kojem je početna alokacija sa 152 milijuna kuna povećana na 560.960.409,50 kuna bespovratnih sredstava. „Ukupno je zaprimljeno 649 prijava, od čega kriterije prihvatljivosti zadovoljava 596 prijava što dovodi do  ukupne investicije u vrijednosti 939.928.834,48 kn“, pojasnio je ministar Kuščević.

Svrha Poziva je provedba mjera energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u višestambenim zgradama koje će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje/hlađenje kroz integrirani pristup.

Također, ministar Kuščević je rekao kako je u okviru  Poziva na dostavu projektnih prijedloga ‘Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja’ osigurano 152.000.000,00 kuna iz EFRR-a, no zbog velikog broja prijava koje su zadovoljile kriterije prihvatljivosti traženo je i odobreno od strane Upravljačkog tijela povećanje alokacije u ukupnom iznosu od 348.785.282,78 kuna bespovratnih sredstava.

„Radi se o 234 prijave od kojih kriterije prihvatljivosti zadovoljava 223 prijava, iznos ukupne investicije 781.344.126,51 od kojih je 348.785.282,78 kn bespovratnih sredstava“, naglasio je Kuščević.

Prema riječima ministra Kuščevića svi prijavljeni projekti za energetsku obnovu višetstambenih zgrada i javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja, a koji zadovoljavaju kriterije prihvatljivosti bit će sufinancirani iz EU fondova.

„Idućih mjeseci Hrvatska će imati preko tisuću gradilišta zahvaljujući ovim pozivima što je oko 1,7 milijardu  kuna ukupnih investicija koje će pokrenuti građevinski sektor u narednih 18 mjeseci, kada moraju biti završeni navedeni projekti“, dodao je ministar graditeljstva.

Za javne  ustanove koje se bave odgojem i obrazovanjem odnosno vrtiće, osnovne i srednje škole, učeničke domove i fakultete sufinancirat će se 223 projekta, odnosno 61 vrtić, 4 fakulteta, 138 osnovnih škola, 17 srednjih škola, jedna školska dvorana i dva učenička doma.

„S obzirom na veliki odaziv naših sugrađana mi smo sukladno traženjima povećali alokacije i na taj način dvostruko više sredstava odobrili od onoga što je planirano. Od 100 milijuna eura bespovratnih sredstava koje smo namijenili  za smanjenje  potrošnje energije u stambenim zgradama već smo kroz ova dva poziva alocirali gotovo 75 milijuna eura što govori o alokacijskoj sposobnosti i onome što trebamo raditi,“ kazala je ministrica Žalac.

Naglasila je kako je posebno veseli povećanje alokacije za naše škole i vrtiće, jer će tako svi projekti koji su prijavljeni dobiti sredstava iz EU fondova. „Dodatnu pomoć našim jedinicama regionalne i lokalne samouprave smo osigurali kroz naš fond kako bi svi projekti koji se odnose na škole i vrtiće, odnosno javne ustanove koje se bave odgojem i obrazovanjem po potpisivanju ugovora s Ministarstvom graditeljstva mogli javiti  nama za odobrenje dodatnih sredstva ovisno o stupnju razvijenosti JLS za dio koji sami moraju financirati“, pojasnila je ministrica Žalac i dodala kako je energetska obnova  trenutno jedini način za obnovu naših škola i vrtića.

Kompletnu podjelu predviđenih iznosa sredstava za energetsku obnovu po županijama pogledajte OVDJE.

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup