Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

Uspješna provedba europskih programa za obrazovanje, osposobljavanje i mlade

Uspješna provedba europskih programa za obrazovanje, osposobljavanje i mlade

Agencija za mobilnost i programe Europske unije nastavlja uspješnu provedbu europskih programa za obrazovanje, osposobljavanje i mlade. Prošle su godine hrvatski korisnici programa Erasmus+ povukli 153 milijuna kuna iz tog programa Europske unije, a ove je godine građanima Republike Hrvatske na raspolaganju oko 173 milijuna kuna. Agencija za mobilnost i programe Europske unije zajedno sa svojim korisnicima od svojeg osnutka postiže visoku razinu ugovorenosti sredstava EU koja se godinama kreće blizu 100 posto i od 2009. do 2017. taj je iznos premašio 670 milijuna kuna.

Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) je u 2017., kao i prethodnih godina, dokazala uspjeh u provedbi programa Erasmus+, omogućivši hrvatskim građanima iskorištavanje 98,49 posto sredstava na raspolaganju Hrvatskoj u okviru tog programa. Hrvatskim su projektima prošle godine dodijeljena ukupno 153 milijuna kuna. Na natječaj za program Erasmus+, najveći europski program za obrazovanje, osposobljavanje i mlade, u 2017. prijavljena su 743 projekta, a potpora je odobrena 291 projektu u koje je uključeno 10.300 osoba.

Za ovu je godinu u sklopu programa Erasmus+ hrvatskim građanima na raspolaganju ukupno gotovo 173 milijuna kuna. Na prvom roku do 1. travnja 2018. Agencija je zaprimila ukupno 507 prijava. Do kraja godine još je nekoliko rokova za prijavu, a zadnji je 4. listopada 2018. Detaljnije informacije o uvjetima i rokovima dostupne su na mrežnim stranicama Agencije – www.mobilnost.hr.

-Program je možda percipiran kao program mobilnosti za studente, ali on pokriva cijelu obrazovnu vertikalu i velik je interes i dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola. Mi ih potičemo da ih se uključi što je više moguće. Nudi se mogućnost i sudjelovanja u programima cjeloživotnog učenja za osobe starije dobi i njihov se broj iz godine u godinu povećava, a projekte mogu prijaviti i organizacije koje rade s mladima“, navodi ravnateljica Agencije Antonija Gladović.

Djelatnici Agencije pružaju potporu svim potencijalnim prijaviteljima te, uz ostale aktivnosti informiranja i savjetovanja, sa svojim partnerima svake godine održe preko stotinu informativnih događaja – konferencija, radionica, seminara, webinara i gostovanja – na kojima pružaju važne informacije o mogućnostima i novostima u sklopu programa Erasmus+ te prijaviteljima pomažu u pripremi što kvalitetnijih projekata. Uz to, djelatnici AMPEU-a svakodnevno su na raspolaganju korisnicima za individualno savjetovanje o prijavama elektroničkom poštom, telefonski ili na sastancima.

Primjeri dobre prakse

Iskustva sudionika programa Erasmus+ najbolji su prikaz mogućnosti koje pruža taj program. Vlastito osnaživanje, istraživanje novih zemalja i upoznavanje drugih kultura te stjecanje vrijednih znanja i mogućnosti za osobni razvoj i poslovnu karijeru samo su dio palete pozitivnih iskustava ljudi čije priče nadahnjuju te potiču i druge da se odvaže na sudjelovanje u programu Erasmus+.

„Uspješno smo odradili više od 400 mobilnosti učenika i nastavnika i još preko 100 mobilnosti razmjene kroz različite Erasmus+ projekte. EU pokriva sve troškove pripreme i boravka na mobilnosti. Ako želite učiti, putovati, ako ste ambiciozni, Erasmus+ je odlična prilika“, rekao je Vladimir Šoštarić, Erasmus koordinator i učitelj u Srednjoj strukovnoj školi u Čakovcu.

Novi europski programi, inicijative i mreže u djelatnosti Agencije

Od ove godine Agencija će provoditi i program Europske snage solidarnosti. Riječ je o novoj inicijativi Europske unije koja omogućuje mladima od 18 do 30 godina volonterske projekte akreditiranih organizacija u područjima poput građanstva i demokracije, okoliša i zaštite prirode, socijalne pomoći, prihvata i integracije izbjeglica i migranata, sprečavanja katastrofa i oporavka.

Od 1. siječnja Agencija je od Ministarstva znanosti i obrazovanja preuzela ulogu nacionalne jedinice za mrežu Eurydice. To je europska mreža namijenjena razmjeni i pružanju relevantnih podataka o obrazovnim sustavima i politikama u 38 zemalja. Podaci omogućuju tvorcima politika u području obrazovanja donošenje kvalitetnih odluka. Također je u pripremi novi projekt financiran sredstvima Europskoga socijalnog fonda. Agencija će dodjeljivati stipendije za stručnu praksu u inozemstvu studentima u području prirodoslovlja, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM – Science, Technology, Engineering and Mathematics) te području informacijsko-komunikacijskih tehnologija (IKT).

AMPEU poziva sve hrvatske građane da se uključe u projekte mobilnosti i iskoriste pozitivan utjecaj međunarodne razmjene iskustava i znanja na sustav obrazovanja i mladih u Hrvatskoj i društvo u cjelini.

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup