Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

Od ukupnog broja poduzetnika u 2016. u Hrvatskoj 30,1 posto bez zaposlenih

Od ukupnog broja poduzetnika u 2016. u Hrvatskoj 30,1 posto bez zaposlenih

Od ukupnog broja poduzetnika u Hrvatskoj u 2016. godini, njih 30,1 posto nije imalo zaposlenih, a među tvrtkama bez zaposlenih po ukupnim prihodima prednjači TE Plomin, a prema neto dobiti Cervesia Zagreb, pokazuju podaci iz analize Financijske agencije (Fina).

U Hrvatskoj je u prošloj godini poslovalo 114.483 poduzetnika, od čega njih 34.508 ili 30,1 posto nije imalo zaposlenih. Od ukupnog broja poduzetnika koji nisu imali zaposlenih, njih 32.173 je redovno poslovalo, dok je 879 poduzetnika bilo u likvidaciji, a 1.456 u stečaju, navodi Fina u izvješću.

Kako ističu, njihov udio u ukupnom broju poduzetnika je velik, dok je u mnogim drugim pokazateljima vrlo mali. Naime, u ukupnim prihodima sudjeluju s 2,3 posto, u dobiti prije oporezivanja s 4,8 posto, u izvozu s 1,5, a u investicijama s 3,8 posto.

S druge strane, navode iz Fine, njihov udio u gubitku prije oporezivanja je 32,8 posto, a u gubitku razdoblja 32,9 posto, s time da su poslovali s neto gubitkom u iznosu od 2,8 milijardi kuna.

“Za usporedbu, najveći su ukupan prihod, s udjelom od 36,4 posto, a jednako tako i najveću neto dobit, ostvarili poduzetnici s 250 i više zaposlenih koji u ukupnom broju poduzetnika sudjeluju s 0,3 posto, a u ukupnom broju zaposlenih s 32,8 posto”, ističu iz Fine.

Prema ukupnom prihodu u 2016. godini, među poduzetnicima bez zaposlenih na prvom je mjestu Te Plomin, s ostvarenih 638,4 milijuna kuna. Zaposlenici u TE Plomin evidentirani su kao zaposlenici HEP-a.

Prema kriteriju neto dobiti na prvom je mjestu Cervesia Zagreb, čija je dobit iznosila 167,8 milijuna kuna u odnosu na 168,2 milijuna ukupnoga prihoda.

Kako pokazuje izvješće, najveći broj poduzetnika bez zaposlenih bio je u djelatnosti trgovine, njih 7.615, na drugom mjestu su poduzetnici iz područja stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti, 5.112, a na trećem poduzetnici iz djelatnosti građevinarstva, njih 4.168.

Promatrano po područjima djelatnosti, najveći je udio poduzetnika bez zaposlenih u poslovanju nekretninama, 68,9 posto te opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, 61,4 posto.

Nadalje, najveći neto gubitak iskazali su poduzetnici u djelatnosti građevinarstva, milijardu kuna, na drugom mjestu su poduzetnici u djelatnosti poslovanja nekretninama, s gubitkom od 597,9 milijuna kuna, a na trećem poduzetnici u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, s gubitkom od 451,1 milijun kuna, navode iz Fine.

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup