Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

Udruga poreznih obveznika Lipa predstavila Crnu knjigu trošenja javnog novca

Udruga poreznih obveznika Lipa predstavila Crnu knjigu trošenja javnog novca

Udruga poreznih obveznika Lipa predstavila je prvo izdanje Crne knjige trošenja javnog novca za 2018. godinu. U Crnoj knjizi odabrani su primjeri neefikasnog i neodgovornog trošenja novca poreznih obveznika prikupljeni iz javno dostupnih izvora, kao i dojava građana. Prikupljeno je oko 100 slučajeva u prošloj godini, a u tiskanom izdanju predstavljeno je četrdesetak  najzanimljivijih.

Porezni obveznici plaćaju previše toga što ne služi općem dobru i boljitku građana: gubitke vode u vodovodima, 130 milijuna kuna kroz neevidentirane i neplaćene najmove državnih stanova, više od milijarde kuna svake godine udrugama bez analize učinka, milijarde brodogradnji, pa sve do posjeta utakmicama nogometne reprezentacije, elitnih hotela i janjetine.

Uz primjere razbacivanja milijardama naših kuna, Lipa je predstavila i preporuke kako su se novci mogli potrošiti razumnije i na opće dobro svih koji su ga izdvojili u državni proračun ili ne potrošiti i za toliko smanjiti poreze. Lipa smatra da bi se ovlasti Državnog ureda za reviziju trebati proširiti na način da institucije koje dobiju uvjetno mišljenje i ne isprave nepravilnosti budu kažnjene smanjenjem sredstava u sljedećem fiskalnom razdoblju. Jedan od prijedloga je i da se financiranje udruga regulira po principu „kuna za kunu“, tj. da se udruge mogu natjecati za javni novac samo ako dokažu da imaju potporu građana kroz privatne donacije.

Jedna od najvažnijih preporuka Vladi RH je da preispita principe, kriterije i procedure za dodjelu garancija kako se ne bi ponovila katastrofalna šteta za proračun koju je dosadašnja politika dodjele garancija brodogradilištima donijela Hrvatskoj.

„Hrvatska je jedna od najsiromašnijih zemalja EU-a. Zaostajemo za zemljama od kojih smo još prije par godina bili razvijeniji i bogatiji. Razlog tome je, između ostaloga, i maćehinski  odnos političkih elita prema javnim sredstvima, privatizacija novaca poreznih obveznika. Ovim projektom želimo upozoriti građane na nemar kojim se upravlja njihovim sredstvima i potaknuti promjene na bolje“, istaknuo je Davor Huić, predsjednik Lipe.

„Od svih primjera neracionalnog trošenja najviše me zabrinjava dio koji se odnosi na troškove rada u najšire shvaćenom državnom sektoru, što uključuje i državna poduzeća. Cijena nepotizma i neprofesionalizma vjerojatno je mnogo veća nego što se vidi u samim proračunskim stavkama“, dodao je Velimir Šonje.

Cilj projekta je ne samo evidentirati i sačuvati Crnu knjigu kao dokument jednog vremena, nego smanjiti opseg stvari o kojima se odlučuje arbitrarno, kao i smanjiti prostor za manipulacije.  Projekt je financiran s više od 500 donacija kroz crowfunding kampanju. Sve su priče prikupljene i već objavljene na Lipinoj stranici www.crnaknjiga.hr tijekom 2018.

U 2019. će se nastaviti prikupljati i objavljivati novi slučajevi neracionalnog ponašanja naših političkih struktura.

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup