Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

BKS Bank u jubilarnu godinu ulazi s izvrsnim rezultatima

BKS Bank u jubilarnu godinu ulazi s izvrsnim rezultatima

BKS Bank, koja je izlistana na Bečkoj burzi, svoj rast nastavlja i u prvom tromjesečju 2017. Dobit se u tom razdoblju povećala na 11,3 mil. eura. Od početka godine otvorene su dvije nove poslovnice. U Hrvatskoj BKS Bank ove godine obilježava 10. obljetnicu svog bankovnog poslovanja te 15. obljetnicu rada društva BKS-leasing Croatia d.o.o.

Predsjednica Uprave BKS Bank Herta Stockbauer vrlo je zadovoljna razvojem poslovanja u prvom tromjesečju tekuće poslovne godine. „S punim elanom krenuli smo u 2017. te smo u Beču i Ljubljani otvorili po jednu novu poslovnicu. Tako u ovome trenutku u ukupno 62 poslovnice zapošljavamo oko 1.100 ljudi. Dobit prvog tromjesečja nakon oporezivanja uspjeli smo povećati za 32,1% na 11,3 mil. eura u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dakle gotovo za jednu trećinu. I to usprkos tome što je kamatno poslovanje i nadalje pod velikim pritiskom“, naglašava Stockbauer govoreći o izvrsnim poslovnim rezultatima.

BKS Bank blago je povećala neto prihod od kamata na 28,7 mil. eura, dok je neto prihod od naknada u visini od 13,3 mil. eura povećan za 2,8 % u odnosu na usporedno razdoblje prethodne godine, što odražava trend blagog porasta u poslovanju s vrijednosnim papirima. Natprosječan je pak razvoj rezultata iz transakcija financijske imovine.

Bilančna suma 7,25 mlrd. eura

Bilančna suma u visini 7,25 mlrd. eura s 31. ožujkom 2017. nešto je ispod razine s kraja poslovne 2016. godine (-4,4%). Smanjenje je prvenstveno rezultat niske razine gotovinske rezerve (-33,6%) te pada potraživanja prema kreditnim institucijama (-32,6%). „Nakon natprosječno visokog investicijskog optimizma u četvrtom tromjesečju 2016., naši klijenti su u prva tri mjeseca 2017. bili nešto suzdržaniji“, kaže Stockbauer. Kreditni volumen nakon rezerviranja za rizike zabilježio je blago smanjenje za 1,2% na 5,11 mrld. eura, iako je na godišnjoj razini veći za 3,1%.

Primarna sredstva na visokoj razini

Predsjednica Uprave zadovoljna je, pak, razvojem primarnih sredstava koja su sa 5,48 mlrd. eura u usporedbi s 2016. ostali na vrlo visokoj razini.

Stope kapitala značajno iznad regulatornih zahtjeva

Stabilni su ostali i pokazatelji solventnosti Banke. Stopa adekvatnosti temeljnog kapitala od 11,6% i omjer vlastitih sredstava od 13,4% dokazuju dobre vrijednosti koje su značajno veće od propisanih minimalnih stopa.

Odličan razvoj i u Hrvatskoj

I u Hrvatskoj je zabilježen uspješan ulazak u jubilarnu godinu. „Na hrvatsko tržište kročili smo prije 10 godina akvizicijom tadašnje Kvarner banke d.d. i vrlo smo zadovoljni dosadašnjim razvojem poslovanja“, izvještava Goran Rameša koji zajedno s Christianom Pettingerom vodi hrvatsku podružnicu BKS Bank.

Rezultat od ulaska na bankovno tržište učetverostručen

U trenutku akvizicije, Kvarner banka je s 34 zaposlenih (FTE) ostvarivala bilančnu svotu od oko 53 mil. eura i godišnju dobit prije oporezivanja u visini od 1 mil. eura, a u portfelju klijenata imala je tada gotovo isključivo srednje velike tvrtke. 2016. godine BKS Bank d.d. pripojena je matičnom društvu BKS Bank AG te je od tada registrirana pod tvrtkom BKS Bank AG, Glavna podružnica Rijeka.

BKS Bank u Hrvatskoj danas u sklopu svog bankovnog poslovanja zapošljava 59 ljudi (FTE). Od ulaska na hrvatsko tržište, paleta proizvoda izgrađivana je sukcesivno. „Izuzev poslovanja s vrijednosnim papirima, danas nudimo sve uobičajene bankovne usluge. Poseban naglasak stavljamo na vrlo visoku razinu savjetodavnih usluga, po čemu se ističemo u odnosu na tržišnu konkurenciju“, pojašnjava Goran Rameša. Ispravna strategija koju potvrđuju odlični rezultati.

Značajan porast neto prihoda u prvom tromjesečju u Hrvatskoj

U protekloj poslovnoj godini ostvarena je neto dobit od 3,9 mil. eura, što je povijesno najbolji rezultat BKS Bank u Hrvatskoj. „Zadovoljni smo što se taj pozitivni trend nastavlja i u 2017. godini“, kaže Rameša. Neto dobit prvog tromjesečja od 1,1 mil. eura povećana je za 38,8% u odnosu na usporedno razdoblje u 2016.“ Neto prihod od kamata povećan je sa 1,7 na 1,8 mil. eura. Kreditni volumen hrvatskih poslovnica iznosio je na kraju tromjesečja 169,1 mil. eura, a primarni depoziti u visini od 95,0 mil. eura svjedoče o visokom povjerenju klijenata u BKS Bank.

Nova poslovnica u Splitu

BKS Bank je ovaj dobar rezultat uzela u obzir prilikom izrade planova za tekuću godinu. “U trećem tromjesečju otvaramo novu poslovnicu u Splitu”, izvještava Rameša. Trenutačno BKS Bank u Hrvatskoj posluje putem poslovnica u Zagrebu i Rijeci, gdje se nalazi i sjedište Glavne podružnice. Nova poslovnica imat će pet zaposlenika te će nuditi cjelokupnu paletu proizvoda BKS Bank u Hrvatskoj.

BKS-leasing Croatia d.o.o. dobro ukorijenjen na tržištu

I BKS-leasing Croatia ove godine obilježava svoju obljetnicu. Osnovan je prije 15 godina, a za upravljanje poslovanjem zaduženi su Dubravko Orlovac i Lejla Hasanbegović. I Orlovac se može pohvaliti izrazito pozitivnim rezultatima. S 31. ožujkom 2017. ovo leasing društvo zapošljava 11 ljudi. Leasing plasmani iznose 42,9 mil. eura, dok je dobit izvještajnog razdoblja 0,5 mil. eura. Težište ponude leži u financiranju motornih vozila i drugih pokretnina te nekretnina

Svečano obilježavanje obljetnica

Banka i Leasing proslavit će ove dobre rezultate zajedno s brojnim klijentima na svečanosti u Hotelu Esplanade. Za glazbeni ugođaj pobrinut će se Christiana Uikiza i glazbeni sastav Jazz Busters, a uz to će uzvanicima biti ponuđeni gastronomski specijaliteti te odabrana vina.

Promjene na čelu BKS Bank AG, Glavne podružnice Rijeka

Stockbauer zaključno izvještava o predstojećim promjenama u vodstvu BKS Bank u Hrvatskoj: „Christian Pettinger nas na vlastitu želju napušta s 30. lipnjem 2017., no nastavit će suradnju s BKS Bank u svojstvu samostalnog konzultanta.“

Pettingera će od 1. srpnja 2017. naslijediti Juraj Pezelj koji je od 1. rujna 2011. zaposlenik BKS Bank i trenutačno vodi Odjel za računovodstvo i kontroling u hrvatskoj podružnici. „Juraj Pezelj stoga ispunjava sve pretpostavke za upravljanje područjem pozadinskih poslova“, ističe Stockbauer. Nadalje će, također od 1. srpnja, Tihomir Zadražil zajedno s Goranom Ramešom biti nadležan za područje prodaje. „Brojni klijenti već su imali priliku upoznati Tihomira Zadražila koji je u BKS Bank zaposlen od 2008. godine te trenutačno vodi Poslovnicu Zagreb i Odjel poslovanja s pravnim osobama.“

Stockbauer iskreno zahvaljuje Christianu Pettingeru za njegov rad u BKS Bank. „Gospodin Pettinger može biti ponosan na ono što je postigao za Banku. Ne samo što je dao značajan doprinos snažnom pozicioniranju BKS Bank na hrvatskome tržištu, nego je i svojim angažmanom tijekom prošlogodišnjeg pripajanja briljantno svladao dotad neistraženi pravni teritorij. Želim mu svako dobro u budućnosti, a Juraju Pezelju i Tihomiru Zadražilu uspješan novi početak.“

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup