Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

Tržište kapitala u 2018. godini

Tržište kapitala u 2018. godini

Održana je konferencija “TRŽIŠTE KAPITALA U 2018” u organizaciji Zagrebačke škole ekonomije i managementa i Platinum Investa.

Konferencija je otvorena panelom diskusijom na temu Kodeks korporativnoga upravljanja i zaštita manjinskih investitora pod vodstvom Igora Gvozdanovića, predsjednika uprave Platinum Investa, a u raspravi su sudjelovali i Jurica Jednačak, HANFA; Iva Galić, direktorica sektora tržišta i nadzora, Zagrebačka burza; Ivana Barać, rukovoditeljica Odjela za odnose s investitorima, Atlantic Grupa i Toni Smrček, odvjetničko društvo Tus, Novokmet, Smrček. Jurica Jednačak kao novoizabrani član upravnoga vijeća HANFA-e istaknuo je važnu ulogu regulatora i naglasio da se trenutno radi na novom zakonu o tržištu kapitala koji će od društva pod nadzorom tražiti transparentnije poslovanje i bolje izvještavanje investitora.

Na pitanje u ulozi Zagrebačke burze u razvijanju kodeksa korporativnoga upravljanja Iva Galić, direktorica sektora tržišta i nadzora Zagrebačke burze upoznala je prisutne s međunarodno financiranim projektom razvoja korporativnoga upravljanja na kojemu trenutno radi ZSE i posebno naglasila važnost komunikacije s investitorima.

Ivana Barać, rukovoditeljica Odjela za odnose s investitorima u Atlantic Grupi dala je nekoliko primjera komuniciranja s investitorima na individualnoj bazi, kao i važnost razvijanja pozitivnoga odnosa s investitorima.

Toni Smrček iz odvjetničkog društva Tus, Novokmet, Smrček upoznao je prisutne sa zakonom o trgovačkim društvima, te citirajući relevantne članke zakona pokazao konkretna prava malih investitora i pravne načine na koji se mali investitori mogu izboriti za svoja prava. Na kraju panela Igor Gvozdanović zaključio je da u Hrvatskoj postoje norme korporativnoga upravljanja, ali i potrebu za daljnjim razvojem. Upravo tu je važna zajednička uloga izdavača vrijednosnih papira, ulagača, regulatora.

Kao uvod u drugi panel Denis Alajbeg, profesor na Katedri za financije i računovodstvo Zagrebačke škole ekonomije i managementa je održao predavanje o trenutnom stanju na tržištu i implikacijama nedavne korekcije. Predavanje je poslužilo kao uvod u drugi panel ne kojemu su sudjelovali Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka, Denis Alajbeg, profesor na katedri za financije i računovodstvo Zagrebačke škole ekonomije i managementa, Damir Grbavac, predsjednik Uprave Raiffeisen Društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima. Panel je moderirao Neven Vidaković, izvršni direktor za portfelje u Platinum Investu.

Drugi panel je analizirao aktualne teme o monetarnoj kreditnoj politici i tržištu kapitala. Damir Grbavac je opisao kako se Raiffeisen Društvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima prilagođava novim momentima na tržištu, te posebno istaknuo važnost analize pojedinih investicija, ne samo financijske analize. Proces odlučivanja ovisi i političkim i makroekonomskim kretanjima jer investitori u mirovinske fondove zahtijevaju stabilne povrate.

Denis Alajbeg kao investitor na tržištu kapitala naglasio je važnost ulaganja u dionice za svakog investitora pojedinačno, ali i važnost prihvaćanja volatilnosti na tržištu. Iako je na tržištu kapitala došlo do korekcije, još uvijek se ne nazire bikovsko tržište i recesija.

Zdenko Adrović osvrnuo se na položaj bankarskoga sustava u Hrvatskoj i EU koji je izrazito reguliran. Istaknuo je da će rast kamatnih stopa u budućnosti tražiti prilagodbu svih sudionika, ali očekuje se da taj rast neće biti iznenadan.

Zaključak panela jest ukazana jasna potreba za smanjenjem duga države i fokus na ekonomski razvoj koji će rezultirati i rastom ekonomije. Također je naglašeno da je uloga turizma kratkoročno u redu, ali da ekonomsku ovisnost o turizmu treba smanjiti.

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup