Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

Stvaranje povoljne poduzetničke klime

Stvaranje povoljne poduzetničke klime

Aktivnosti Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, te poduzetničkih centara, inkubatora, akceleratora, tehnoloških parkova i državnih agencija sve su više usmjerene na omogućavanje povoljnih uvjeta financiranja, razvoj inovacijskih procesa i stvaranje novih poduzeća.

Poticanje konkurentnosti i rasta poduzetništva, te stvaranje uvjeta i okolnosti za razvoj što bolje poduzetničke klime jedni su od glavnih ciljeva Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Poduzetnicima su omogućeni povoljni uvjeti financiranja kroz poticajne programe s mjerama gdje mogu koristiti bespovratne potpore, povoljne kredite, potpore iz programa jamstava i financijske instrumente te poduzetničke i EU fondove.

-Poticajnim mjerama cilj je ojačati konkurentnost malog i srednjeg poduzetništva kroz ulaganja kojima osnažuju svoj tržišni položaj i rast na regionalnom, nacionalnom i međunarodnom tržištu. Značajan dio poticaja usmjerit će se u inovacijske procese olakšavajući ekonomsko iskorištavanje novih ideja i stvaranje novih poduzeća. U provedbi projekata ključna je uloga lokalne uprave koja olakšava postupke provedbe poduzetničkih ulaganja i pruža mogućnosti korištenja poduzetničkih zona – kažu iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Dodaju da Hrvatska konačno može očekivati srednjoročni rast na svjetski relevantnim ljestvicama konkurentnosti. Preduvjet za to bio je razvoj sustavnog rješenja za reforme u nekim od ključnih područja. Tako je, primjerice, MINGO već započeo cjelovitu regulatornu reformu poslovne klime. Cilj je rasteretiti poduzetnike za barem 30% izmjerenog administrativnog opterećenja. -Smanjujemo i parafiskalna opterećenja. Nastavljamo još ambicioznije s poticanjem liberalizacije tržišta usluga. Trenutni gospodarski rast ohrabruje jer je izvozno orijentiran i pokazuje pozitivne učinke integracije na unutarnje tržište EU zbog slobode kretanja roba i usluga. Nakon što se provedu reforme poslovne usluge, sa svrhom pojeftinjenja i pojednostavljenja administrativnih i regulatornih uvjeta poslovanja, moguće je očekivati mnogo više stope rasta, kao i otvaranje prostora za snažnija zapošljavanja i investicije.

Kvaliteta potpore razvoju uspješnog poduzetništva u Hrvatskoj

Smisao poduzetničkih potpornih institucija je pružanje podrške poduzetnicima u svim fazama razvoja poduzeća, a najveći dio usluga koje poduzetničke potporne institucije pružaju poduzetnicima obuhvaća edukacije na teme koje su interesantne poduzetnicima na terenu koji ta potporna institucija pokriva. Dvije najčešće edukacije koje potporne institucije temeljem interesa poduzetnika provode na cijelom području Hrvatske odnose se na pokretanje poslovanja i podršku/izradu projektnih prijava za različite natječaje, poručuju iz MINGO-a.

-Prema našem iskustvu suradnje s poduzetničkim potpornim institucijama, kvaliteta njihovog rada i usluga koje pružaju poduzetnicima jako ovisi o samim zaposlenicima i njihovom proaktivnom pristupu. Upravo zato je uloga osnivača poduzetničkih potpornih institucija jako važna, a to su u najvećem broju jedinice lokalne i/ili područne samouprave, jer se jačanjem kapaciteta tih institucija unaprjeđuje poduzetničko okruženje kroz podizanje kvalitete i širenje spektra usluga koje poduzetnici mogu zatražiti i dobiti.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta raspolaže s gotovo milijardu eura sredstava iz fondova EU namijenjenih malim i srednjim poduzetnicima.

-Radi se o pozivima namijenjenim investicijskim ulaganjima MSP u materijalnu i nematerijalnu imovinu kroz osnivanje novih ili proširenje kapaciteta postojećih poslovnih jedinica, objavljeni su i pozivi namijenjeni poticanju internacionalizacije naših MSP-ova kroz nastupe na sajmovima i certifikaciju proizvoda. Uz pozive namijenjene poduzetnicima, objavljeni su i natječaji za izgradnju poduzetničke infrastrukture, kao što su npr. poduzetnički inkubatori i zone, kojom će se stvoriti preduvjeti za poboljšanje kvalitete i dostupnosti infrastrukture poduzetnicima.

Također, HAMAG-BICRO povećao je omotnicu za ESIF Male zajmove nakon što je za taj instrument iskorištena gotovo cijela inicijalna alokacija od 12,5 mil. eura. -Povećanje omotnice rezultat je izuzetne potražnje za ESIF Malim zajmovima u proteklom razdoblju. Kako se pokazalo da je instrumentom pogođena ciljana tržišna niša, što pokazuje i sve veći broj zaprimljenih zahtjeva svaki dan, Agencija je dobila odobrenje za novu alokaciju za instrument ESIF Malih zajmova. Zajedno s ESIF Mikro investicijskim zajmovima i Mikro zajmovima za obrtna sredstva, ukupna alokacija za ESIF zajmove sada iznosi 45 mil. eura i poduzetnicima je dostupna do 2020., tj. do iskorištenja sredstava.

Vrbanec dodaje da Agencija intenzivno radi na pojednostavljenju natječajne procedure, ubrzanju procesa ocjene projektnih prijava te nastoji poduzetnicima pomoći putem informativnih i provedbenih radionica, direktnim kontaktom i smjernicama na web stranici te vjeruju da će njihov rad omogućiti bolje uvjete poduzetnicima, potaknuti mlade u razvoju svojih poslovnih ideja i ohrabriti ih u poduzimanju poslovnih pothvata.

Poduzetnički inkubatori mjesta za rast poslovnih ideja

U procesu inkubacije poduzetnički inkubatori novim i startup tvrtkama pomažu razviti poslovnu ideju te ju pretvoriti u funkcionalni i financijski stabilan projekt, nudeći im pritom razne usluge.

-Poduzetnički inkubator BIOS uz subvencionirani najam prostora svojim stanarima nudi administrativne i konzultantske usluge bez naplate, kao i subvencioniranu edukaciju koja je poduzetnicima potrebna. To znači da poduzetnik koji tek započinje svoj poduzetnički poduhvat (startup) dobije u inkubatoru uređen i namješten prostor i pristup Internetu, pa je za početak rada potrebno samo donijeti računalo, spojiti se na mrežu i početi raditi – kaže Jean-Pierre Maričić, direktor BIOS-a. Dodaje da djelatnici inkubatora, u suradnji s drugim potpornim institucijama, pomažu stanarima u pripremi i pisanju projekata, pripremi poslovnih planova, zahtjeva za kredite, kontaktu s investitorima, sudjelovanju na konferencijama i radionicama i sl.

BIOS je poslovanje počeo kao inkubator za proizvodne tvrtke, ali sada najčešće inkubira tvrtke koje se bave ICT i drugim naprednim tehnologijama. Trenutno ima 41 stanara s oko 160 zaposlenih djelatnika. -U slučaju BIOS-a preko 78% svih inkubiranih tvrtaka preživjelo je razdoblje od pet godina poslovanja, dok je kod tvrtaka koje nisu bile stanari inkubatora taj broj 37%. U ovom podatku vidi se uspješnost djelovanja inkubatora i drugih potpornih institucija koje surađuju u edukaciji i drugim oblicima pomoći poduzetnicima – zaključuje Maričić.

Poduzetnički akceleratori podrška rastu i širenju poslovanja

U postinkubacijskoj fazi tvrtke se okreću razvoju i širenju poslovanja na domaćem i stranom tržištu, pri čemu im akceleratori omogućuju dodatnu edukaciju za unaprjeđenje poslovnih vještina i inovativnih koncepata te komercijalizaciju inovacija i privlačenje investitora. Kako to radi Tehnološki park Zagreb, rekao nam je direktor Frane Šesnić: -TPZ tvrtkama članovima pruža podršku u svim fazama razvoja inovativnih poduzetničkih ideja – predinkubacije, inkubacije i postinkubacije. Ta podrška uvijek je u skladu sa specifičnim potrebama i zahtjevima svakog pojedinog člana, a manifestira se kroz osiguran radni prostor, tehničku podršku, poslovno savjetovanje, poslovnu edukaciju i internacionalizaciju.

Svjesni važnosti financiranja i dostupnosti sredstava, pripremamo i prvi domaći fond sjemenskog kapitala za financiranje startupova u inicijalnoj fazi njihova razvoja. Također, bitno je istaknuti kako se tvrtke iz TPZ-a uspješno probijaju na strana tržišta te mnoge od njih većinu prihoda ostvaruju izvozom. U današnje vrijeme, kada je svijet ‘globalno selo’, informacije o inovativnim projektima šire se brzo, a mi kroz program Internacionalizacije direktno pomažemo pri njihovu predstavljanju na relevantnim sajmovima i drugim međunarodnim događajima.

Šesnić je također izrazio zadovoljstvo programom Startup Factory: -Vrlo smo zadovoljni rezultatima Startup Factory Zagreb programa. Kroz ovaj program izabranim smo timovima omogućili mentorsku, infrastrukturnu, edukacijsku i financijsku pomoć. Tvrtke proizašle iz ovog programa brzim koracima razvijaju svoje inovativne ideje, većina njih je i lansirana na tržište, a neke već samostalno generiraju prihode te ih i u tom kontekstu možemo smatrati uspješnima. U ovome trenutku užurbano radimo i na pripremi SFZGB2017 programa.

-TPZ u ovome trenutku djeluje na tri lokacije – uz lokaciju u Ulici Dragutina Golika i prostor na Žitnjaku, od nedavno djelujemo u novouređenom prostoru na Zagrebačkom velesajmu. Novi prostor ukupne površine od 7313m² koncipiran je kroz 118 zasebnih modularnih jedinica u kojima po standardima mogu biti smještena 3 do 4 radna mjesta. Osim spomenutih pojedinačnih ureda, u prostoru je osiguran i coworking dijeljeni radni prostor, poseban prostor za provođenje akceleracijskog programa, kao i dodatne dvorane za edukaciju, sastanke, serverske sobe i laboratorije poput Centra za računalnu forenziku, Centra za razvoj sučelja, elektroniku, tehnologiju zaštite okoliša i IoT (Internet of Things) senzorskog laboratorija. Spomenuti modularni i fleksibilni uredi osmišljeni su i izvedeni s ciljem što brže i jednostavnije prilagodbe korisnicima koji, ovisno o potrebama i potencijalu rasta, mogu koristiti i više od jednog modula. Novi prostor ujedno sadrži i igraonicu za djecu korisnika TPZ-a. Širenjem kapaciteta još intenzivnije radimo na poticanju i razvoju startup poduzetništva i inovacija, te inovativnim i obrazovanim pojedincima i timovima omogućujemo da u poticajnom okruženju uz vrhunsku opremu razvijaju svoje ideje u uspješne poduzetničke pothvate – objasnio je Šesnić.

Ohrabrujući rast poduzetničkih i industrijskih zona

Na području Industrijske zone Bakar na Kukuljanovu gradi se nova poslovna zona od milijun četvornih metara. Prema riječima Tomislava Klarića, gradonačelnika Bakra, radi se o novom, trećem po redu investicijskom ciklusu vrijednom više od 800 milijuna kuna, u sklopu kojeg se grade 33 hale s tisuću novih radnih mjesta. U zoni će se početkom srpnja otvoriti proizvodno-poslovna zgrada tvrtke Kaltenberg Adria d.o.o., investicija vrijedna gotovo 10 milijuna eura. Unutar zone uskoro se otvara nova prometnica, vrijedna 6 milijuna kuna, i 9 novih opremljenih radnih platoa.

Šibenska Poduzetnička zona Podi od ove je godine bogatija za tri nove hrvatske tvrtke -Industrius, IDS i Hidraulika Kurelja – koje će zaposliti 150 radnika. Također, tvrtka Sense Esco kupuje parcelu na kojoj planira izgraditi bioenerganu i proizvodnju biomase od komine. U Podima trenutno posluje 35 tvrtaka, većina njih je proizvodnog karaktera, a s novim pogonima broj zaposlenih narast će na 1300.

Tri gospodarske zone u Prelogu u 80-ak tvrtaka zapošljavaju više od 3500 ljudi, a najavljene su i nove investicije. Tvrtka LPT, koja proizvodi žičane jezgre za madrace i namještaj, gradi dva nova proizvodna objekta vrijedna 150 milijuna kuna, a austrijski proizvođač modne obuće najavio je širenje proizvodnje i gradnju novih pogona.

Poduzetničke potporne institucije za inovativna tehnološka poduzeća

Step Ri, znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci, godinama je mjesto gdje se susreću znanost i gospodarstvo s ciljem poticanja inovativnosti, konkurentnosti i komercijalizacije inovacija.

-Gospodarstvo koje se tehnološki ne razvija propada – kaže Boris Golob, direktor Step Ri-a, te nastavlja: -Najvažnije mjesto, izvor stvaranja novih tehnoloških tvrtaka, područja su na kojima se susreću poslovna i znanstvena zajednica. Jasna poruka ulaganja u aktivnosti istraživanja i razvoja bila bi financiranje znanstvenih projekata koji su izravno orijentirani na tržišnu primjenu i razvijaju se u suradnji s poduzećima.

Golob kaže da je osnovna ideja suradnje znanosti i gospodarstva na bilo koji način smanjiti jaz između industrije i znanstvene zajednice, bilo da se znanstvenicima pomogne da postanu poduzetnici, što je dosta rijetko, ili da se poduzetnicima približi znanje i stručnost koja postoji u znanstvenoj zajednici. -Mi u Step Ri-u to pokušavamo raditi na sve moguće načine – od edukacija, podrške kod pisanja projekata, savjetovanja, organizacije različitih događanja, skupova. Općenito, još uvijek smo jako daleko od toga da budemo zadovoljni, no poslujemo održivo, i dok god budemo mogli, tražit ćemo nove i bolje načine.

Od projekata Golob izdvaja WAMSTER – kompaktni sustav za dinamički nadzor raspodijeljenih elektroenergetskih sustava, high-tech rješenje tvrtke STER d.o.o., koja ga paralelno razvija i komercijalizira. Dosad su izvozili u Rusiju, Kazahstan, Belgiju, Italiju, Francusku i Ujedinjene Arapske Emirate. Projekt je financiran sredstvima programa PoC HAMAG-BICRO-a i Zaklade FIPRO, čiji je program Komercijalizacija inovacija financirala Primorsko-goranska županija.

Podizanje konkurentnosti poduzetništva kroz istraživanje i razvoj

U MINGO-u kažu da provode mjere poticanja ulaganja koje pokrivaju cijeli inovacijski ciklus. Te mjere na jedan način predstavljaju ulaganje od strane države, a koje ujedno i potiču poduzeća da također ulažu u istraživanje, razvoj i inovacije.

Mjera koja pokriva fazu istraživanja i razvoja je Javni poziv „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“. Cilj ovog Poziva je dodjeljivanje državne potpore za aktivnosti istraživanja i razvoja poslovnog sektora s ciljem razvoja novih proizvoda, usluga, tehnologija i poboljšanja poslovnih procesa te povećanje njihove suradnje sa znanstveno-istraživačkim institucijama. Proračun za ovaj Poziv iznosi 748.000.000 kuna. Javni poziv je otvoren do 31. prosinca 2019.

U tijeku je provedba Javnog poziva „Podrška razvoju centara kompetencija“ kojim će se potaknuti suradnja akademije i industrije, a proračun za ovaj Poziv iznosi 105 milijuna eura.

Mjera koja pokriva fazu komercijalizacije inovacija je Javni poziv „Komercijalizacija inovacija u poduzetništvu“. Predmet ovog Poziva je poticanje ulaganja neophodnih za primjenu rezultata istraživanja, razvoja i inovacija u poslovne aktivnosti i pokretanje proizvodnje na temelju primijenjenih rješenja. Proračun za ovaj Poziv iznosi 114.000.000 kuna. Javni poziv je otvoren do 31. prosinca 2017.

Projekti poticanja razvoja poduzetništva na lokalnoj razini

Aktualne projekte Razvojne agencije Zagreb i TPZ-a naveo je Šesnić: -U ovome trenutku paralelno radimo na nizu projekata i programa. Svi su oni orijentirani prema različitim ciljnim skupinama, no svima je generalni cilj jednak – pomoći, usmjeriti i podržati rast poduzetništva i inovacija kroz razvoj kvalitetnih poslovnih ideja. Tako osim intenzivnog rada na poticanju inovativnog i proizvodno-usmjerenog startup poduzetništva kroz TPZ, svakodnevno provodimo edukacije za lakši ulazak u poduzetništvo namijenjene interesno širokom spektru potencijalnih poduzetnika kroz poduzetnički centar Plavi ured. Mjera kojima potičemo poduzetništvo je mnogo.

Jedna od inovativnih je i mjera „Radi čisto – budi zaposlen!“ namijenjena lakšoj legalizaciji poslovanja svih onih koji obavljaju poslove čišćenja i održavanja kućanstava. Kontinuirano se provode aktivnosti i pripremaju projekti u okviru Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Grada Zagreba, s ciljem jačanja zapošljivosti ranjivih skupina i povezivanja potreba poslodavaca s obrazovnim sektorom. U provedbi su također i tri projekta sufinancirana sredstvima EU koji se bave razvojem alternativnih mehanizama financiranja inovacija i poduzetničkih projekata, povezivanjem tradicionalnih industrija s kulturno-kreativnim sektorom, te razvojem učinkovite podrške mladima pri zapošljavanju.

-Grad Osijek i Osječko-baranjska županija imaju pozive za dodjelu potpora poduzetnicima po određenim kriterijima – poduzetnici početnici, nabava strojeva, certificiranje, i sl. Nekoliko je otvorenih natječaja koji se sufinanciraju iz EU fondova, dok se za ovu godinu još čeka, trenutno nije u najavi, program Impuls koji raspisuje MINGO – rekao nam je Maričić. Za Opći program poticanja razvoja poduzetništva na području grada Osijeka u 2017. iz gradskog proračuna izdvojeno je milijun kuna, a iznos potpore po poduzetniku iznosi 50.000 kuna. Grad također sudjeluje u subvencioniranju kamate po odobrenim poduzetničkim kreditima od 1 do 3,5%.

Istarska županija ove godine dodjeljuje nepovratne potpore za početak poslovanja – samozapošljavanje poduzetnika u iznosu od 5 do 10 tisuća kuna te potpore MSP-ovima za nabavu nove opreme u iznosima od 5 do 25 tisuća kuna. Grad Pazin Programom mjera za poticanje poduzetništva u 2017. nepovratne potpore dodjeljuje novoosnovanim tvrtkama i obrtima, te sufinancira samozapošljavanje, pripremu EU projekata, kamatne stope poduzetničkih kredita, ulaganje u standarde kvalitete, polaganje stručnih i majstorskih ispita.

Savjetovanje i edukacija poduzetnika

-U Hrvatskoj se o poduzetništvu ne uči u osnovnim i srednjim školama, a tek rijetko i nedovoljno na fakultetima. Edukacije koje organiziramo, osim informativno-obrazovnog karaktera, nose obilježja motivirajuće i organizacijske radionice te mogu polaznike potaknuti na otvaranje svojih tvrtaka i obrta ako još ne posluju na realnom tržištu. Stručni predavači Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, koji su i sami poduzetnici s bogatim poslovnim iskustvom, pripremit će polaznike za brojne izazove tržišta. Naše edukacije uključuju teme poput izrade poslovnog plana, poslovanja u cloudu, kvalitetne prezentacije poduzetničkih usluga i proizvoda na tržištu, prodajne tehnike, brandiranje, izgradnju vizualnog identiteta, osnove marketinga i odnosa s javnošću, važnost digitalnog komuniciranja, povlačenje sredstava iz EU fondova, važnost kreativnosti u poduzetništvu i još mnoge druge – kaže Sanela Dropulić, voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, te ističe da je velik interes polaznika dokaz koliko su besplatne edukacije potrebne.

Centar je u suradnji s hrvatskim poduzetnicama, nekoliko EU država i institucija pokrenuo i projekt Grad prijatelj ženskog poduzetništva, koji će biti usmjeren na Slavoniju, Liku, Gorski kotar i otoke, s ciljem skretanja pažnje na velike razlike između poduzetnica, ovisno o mjestima gdje žive i rade. U sklopu projekta organizirat će besplatne poduzetničke edukacije.

-Prvi gradovi koji su intenzivno krenuli u ovaj projekt su Lipik, Nova Gradiška, Zagreb, Sisak i Zaprešić. Navedeni gradovi izdvajaju znatna proračunska sredstva za organizaciju poduzetničkih edukacija, financiranje B2B susreta, kongresa i sajmova, podupiru izdavačku djelatnost i ostale aktivnosti zajedničke suradnje na promociji ženskog poduzetništva, ali i poduzetništva općenito. Projekt cilja na suradnju s lokalnim upravama i samoupravama kako bi ih se potaknulo na izdvajanje sredstava iz proračuna za pokretanje projektnih sadržaja da postanu dijelom konstruktivnog i proaktivnog poduzetničkog ozračja u Hrvatskoj – objašnjava Dropulić.

Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija

Početkom godine MINGO je objavio natječaj „Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija putem HAMAG-BICRO-a – pilot projekt“, s ciljem jačanja ponude profesionalnih usluga MSP-ovima na istoj razini kvalitete u svih krajevima Hrvatske.

-Svrha projekta „Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija za pružanje visokokvalitetnih usluga za MSP-ove“ je povećanje konkurentnosti hrvatske ekonomije kroz razvoj učinkovitih potpornih institucija koje će svojim djelovanjem stvoriti povoljno okruženje za razvoj poslovanja i povećati mogućnosti rasta i održivosti poduzeća, naročito onih koja nastaju kao startup poduzeća utemeljena na znanju, rezultatima znanstvenog istraživanja i korištenju novih tehnologija. Potporna infrastruktura služi kako bi olakšala put poduzetniku od razvoja novog proizvoda do tržišta i kupca – objašnjava Vrbanec. Program, koji treba započeti u lipnju ove godine te trajati 18 mjeseci, počiva na tri provedbena načela: investiranje u edukaciju i usavršavanje, potporne aktivnosti i savjetovanje te promociju i umrežavanje. -Mreža PPI-a će se usmjeriti na poboljšanje kvalitete u pružanju usluga, razvoj novih usluga te ujednačavanje dostupnosti i kvalitete usluga poduzetnicima u svim županijama. U prvoj fazi projekta poduzetnicima će na raspolaganju biti milijun eura, dok se nakon isteka pilot faze od 18 mjeseci očekuje kako će MINGO isti projekt produžiti na sljedeće četiri godine i odobriti dodatnih 9 milijuna eura – kaže Vrbanec.

 

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup