Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

Studija The Boston Consulting Group i MIT Sloan Management Review razbija pet najvećih mitova o umjetnoj inteligenciji

Studija The Boston Consulting Group i MIT Sloan Management Review razbija pet najvećih mitova o umjetnoj inteligenciji

Nova studija koju su zajednički izradili The Boston Consulting Group i MIT Sloan Management Review razbija neke od ključnih mitova koji se grade oko primjene umjetne inteligencije. Primjerice, dok su uštede u poslovanju često najbolji argument za dobivanje podrške za daljnja ulaganja u neku tehnologiju, studija otkriva kako gotovo sve, osim najpasivnijih tvrtki očekuju kako će im se ulaganja u umjetnu inteligenciju isplatiti prije svega kroz rast prihoda.

Studija nazvana “Umjetna inteligencija u biznisu postaje stvarnost“ temeljena je na nalazima druge globalne ankete više od tri tisuće direktora, menadžera i analitičara u kompanijama diljem svijeta, provedene u proljeće ove godine. Anketa je obuhvatila kompanije različite veličine u 29 industrija i čak 126 zemalja svijeta, uz dodatak 35 intervjua uživo s biznis liderima.

Studija je kompanije podijelila u četiri grupe: 1. Pionirska poduzeća koja imaju dubinsko razumijevanje alata i  koncepata umjetne inteligencije i već su je u znatnoj mjeri počela primjenjivati; 2. Istraživači koji razumiju umjetnu inteligenciju ali su je tek ograničeno prihvatili; 3. Eksperimentatori koji su usvojili umjetnu inteligenciju ali je tek ograničeno razumiju i 4. Pasivne kompanije koje umjetnu inteligenciju slabo razumiju i još manje su je usvojile.

U nastavku, navodimo neke od mitova koje je studija srušila:

  • Mit br. 1: Najviše se nade polaže u sposobnost umjetne inteligencije da svakodnevne radne zadatke automatizira i stvori dosad neviđene uštede u poslovanju

Činjenica: Čak 72 posto pionira primjene umjetne inteligencije očekuje da će im ona donijeti rast prihoda u sljedećih pet godina, dok tek 28 posto pionira primjene očekuje prvenstveno uštede na troškovima poslovanja.

  • Mit br. 2: Koristi umjetne inteligencije su konstantno izvan dohvata.

Činjenica: Umjetna inteligencija već sada stvarnim kompanijama donosi stvarnu vrijednost, ne samo u laboratorijskim pokusima tehnoloških kompanija.

  • Mit br. 3: Široko dostupni i sofisticirani alati umjetne inteligencije izjednačit će šanse konkurenata

Činjenica: Čak 88 posto pionira primjene umjetne inteligencije ove je godine u nju uložilo više nego godinu ranije, u usporedbi s 62 posto svih ostalih grupa. Pioniri primjene odmiču sve dalje u odnosu na ostale.

  • Mit br. 4: Kompanije koje uspiju zahvaljujući umjetnoj inteligenciji to mogu zahvaliti malim eksperimentima, što drugima omogućava da i sami iskoriste njezine prednosti.

Činjenica: Kompanije koje su vodeće u primjeni umjetne inteligencije stvaraju strategije za skaliranje na industrije ekonomije velikih razmjera. Čak 85 posto pionira slaže se da im hitno trebaju takve strategije, a 90 posto ih kaže da strategije već imaju.

  • Mit broj 5: Stariji menadžeri umjetnu inteligenciju vide kao alat koji će im omogućiti da smanje broj zaposlenika.

Činjenica: Ukupno 47 posto ispitanika kaže da očekuju smanjenje broja radnih mjesta zbog umjetne inteligencije, ali tek 38 posto glavnih izvršnih direktora ima takva očekivanja.

„Kompanije koje vide potencijal i prilike u primjeni umjetne inteligencije sve su bolje posvećene ulaganju u istu“, kaže David Kiron, izvršni urednik MIT Sloan Management Reviewa i suautor studije i dodaje: „Oni se drže dobro osmišljenih strategija i povećavaju svoje timove kako bi konsolidirali vodeće pozicije u odnosu na konkurente“.

Suautor studije, stariji partner i lider za temu umjetne inteligencije u BCG Philipp Gerbert objašnjava: „Pioniri prelaze s pojedinačnih upotreba umjetne inteligencije u poslovanju na skaliranje na cjelokupne proizvodne i poslovne procese. Kako bi uspjeli iskoristiti umjetnu inteligenciju, transformiraju svoje poslovanje“.

Studiju možete preuzeti na poveznici: https://sloanreview.mit.edu/big-ideas/artificial-intelligence-business-strategy/

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup