Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

Stopa korištenja nelicenciranog softvera u Hrvatskoj iznosi 50%

Stopa korištenja nelicenciranog softvera u Hrvatskoj iznosi 50%

Prema Globalnom istraživanju o softveru Business Software Alliance-a, kako bi se smanjio rizik od kibernetičkih napada, tvrtke u Hrvatskoj trebaju napraviti reviziju softvera na svojim mrežama i ukloniti nelicencirani softver.

Predstavljeno istraživanje pokazuje kako u Hrvatskoj 50% softvera instaliranog na računala nije propisno licencirano. U odnosu na raniju BSA studiju, objavljenu 2016. godine, stopa nelicenciranog softvera pala je za 1 postotni poen.

U svijetu, organizacije koriste softver kako bi unaprijedile poslovanje, povećale profit, ušle na nova tržišta i stekle konkurentske prednosti. No, izvještaji direktora IT odjela i analiza provedena istraživanjem potvrđuju da se, ako softver nije licenciran, organizacije mogu suočiti sa značajnim rizikom pogoršanja sigurnosnih prijetnji.

Kako bi se bolje razumjele implikacije korištenja nelicenciranog softvera, BSA je predstavio Globalno istraživanje o softveru: Sigurnosni imperativi i poslovne prilike. Istraživanje kvantificira količinu i vrijednost nelicenciranog softvera instaliranog na osobnim računalima u više od 110 zemalja i regija, a obuhvaća gotovo 23.000 odgovora potrošača, zaposlenika i CIO-a.

“Organizacije diljem svijeta propuštaju ekonomske i sigurnosne pogodnosti koje donosi dobro upravljanje softverom”, rekla je Victoria Espinel, predsjednica i glavna izvršna direktorica udruženja BSA | The Software Alliance. “Tvrtke bi trebale uspostaviti programe upravljanja softverom (SAM) za procjenu i upravljanje softverom na svojim mrežama. To će im, zauzvrat, pomoći da smanje rizik od snažnih i iscrpljujućih kibernetičkih napada i pomoći u povećanju prihoda. ”

Glavni zaključci istraživanja su:

  • Korištenje nelicenciranog softvera, iako malo smanjeno, još uvijek je široko rasprostranjeno. Nelicencirani softver još uvijek se diljem svijeta koristi u alarmantnim stopama, čineći 37 posto softvera instaliranog na osobnim računalima – samo 2 postotna poean manje nego u 2016. godini.
  • Direktori IT odjela izvještavaju kako je neovlašteni softver sve riskantniji i skuplji. Malver u nelicenciranom softveru globalno stoji tvrtke gotovo 359 milijardi dolara godišnje. Direktori IT odjela kažu kako je izbjegavanje hakiranja podataka i drugih sigurnosnih prijetnji od malvera prvi razlog za potpuno licenciranje mreža njihovih organizacija.
  • Uz dodatak imperativu sigurnosti, poboljšanje usklađenosti softvera sad je i ekonomski faktor. Kad tvrtke poduzmu pragmatične korake kako bi unaprijedile upravljanje softverom, u mogućnosti su povećati dobit do 11 posto.
  • Organizacije već danas mogu poduzeti značajne korake za bolje upravljanje softverom. Istraživanja pokazuju da organizacije mogu postići i do 30 posto uštede u godišnjim troškovima softvera implementiranjem robusnih SAM i optimizacijskih programa softverskih licenci.

Kroz detaljnu analizu, istraživanje pokazuje da tvrtke mogu provoditi jake mjere, uključujući SAM programe, kako bi poboljšale načine upravljanja softverom, čime mogu povećati profit, smanjiti sigurnosne rizike i ostvariti nove poslovne prilike.

Kako biste istražili rezultate istraživanja, uključujući i analizu podataka specifičnih za pojedinu zemlju, posjetite www.bsa.org/globalstudy.

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup