Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

Stanje eCommerca u Hrvatskoj: kakve nam brojke donosi ova godina?

Stanje eCommerca u Hrvatskoj: kakve nam brojke donosi ova godina?

Shopper’s Mind istraživanje najveće je istraživanje web kupovine u regiji i na hrvatskom se tržištu provodi još od 2014. godine. U njemu su obuhvaćeni svi aspekti ecommerce tržišta u Hrvatskoj – od analize navika i ponašanja online potrošača, preko analize poslovanja i statusa web trgovina, pa do sveobuhvatnog pogleda na razvoj tržišta u cjelini. Prošle je godine u istraživanju sudjelovalo 22.437 web kupaca.

Zanimaju vas kupovne navike hrvatskih potrošača? Na konferenciji Ecommerce Day 2018 predstavit ćemo nove rezultate najvećeg istraživanja web kupovine u regiji Shopper’s Mind. Rezultati su jedinstven način da dobijete uvid u kupovno ponašanje hrvatskih online kupaca, te da tome prilagodite svoju poslovnu strategiju i poboljšate rezultate! Prošlogodišnji su rezultati pokazali da je već više od 90 % online populacije kupovalo na internetu!

Online tržište u Hrvatskoj u neprestanom je porastu

Hrvatsko web tržište u velikom je porastu i frekventnost online kupovine nezaustavljivo raste iz godine u godinu. Prema rezultatima iz 2017. godine, gotovo polovica ispitanih korisnika interneta jednom mjesečno kupuje na internetu, što je cijelih 10 % više nego 2015. godine. Broj ljudi koji nikada nisu kupovali na internetu svake je godine manji, a čak 91 % korisnika imalo je neko iskustvo s online kupovinom.

»Nalazimo se u razdoblju brzog porasta broja kupovina na online kanalima, potencijal web trgovine je, u usporedbi s drugim segmentima trgovine, jedinstven. Podaci našeg istraživanja pokazuju iznimno povećanje učestalosti kupovine u ovom prodajnom kanalu,« rezultate je komentirao Darko Dujić, direktor poduzeća sMind d.o.o koje je provelo istraživanje u suradnji s tvrtkom Valicon.

Podaci prošlogodišnjeg istraživanja pokazali su i da je najčešća metoda plaćanja putem interneta još uvijek plaćanje pouzećem (30 %), slijede PayPal (27 %) i kreditne kartice kojim plaća petina ispitanika. Paypal ima veliki udio u metodama online plaćanja upravo zbog naklonjenosti hrvatskih potrošača globalnim platformama poput eBay-a i AliExpress-a. Čak 8 od 10 kupaca kupuje preko računala, ali jasan je porast utjecaja mobilne tehnologije, jer je 2017. godine petina anketiranih potrošača kupovala na tabletu ili pametnom telefonu.

Iako su Hrvatska i Slovenija susjedne zemlje, u ecommerceu se uvelike razlikuju. Jedna od ključnih razlika zasigurno je učestalost kupovine na internetu, u Hrvatskoj je prošle godine na mjesečnoj razini kupovala polovica internetske populacije, a u Sloveniji 6 od 10 korisnika, te se učestalost online kupovine stabilizirala tijekom posljednje dvije godine. Iz vidika mobilnih tehnologija, slovensko je tržište bolje razvijeno, jer je još 2016. godine čak 76 % trgovina imalo optimiziranu mobilnu web stranicu, dok je u Hrvatskoj prošle godine taj postotak bio nešto niži i iznosio je 60 %.

Web trgovci moraju pomno pratiti promjene na tržištu!

S obzirom na to da se podaci drastično mijenjaju iz godine u godinu, važno je biti u toku i pratiti trendove. Rezultati ovogodišnjeg istraživanja bit će predstavljeni na konferenciji Ecommerce Day 2018  koja će se održati 28. ožujka u Zagrebu. Web trgovci bi morali iskoristiti ekskluzivnu mogućnost i prvi saznati rezultate novog istraživanja Shopper’s Mind 2018 koje otkriva navike hrvatskih online potrošača, ali i vodeće web trgovce, jer im to može biti od velike pomoći u poslovanju.

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup