Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

Saznajte kolika je šansa da vam robot uzme posao

Saznajte kolika je šansa da vam robot uzme posao

Robotizacija i automatizacija poslova sve više prodire na tržište rada, ostavljajući za sobom nezaposlene radnike. Zanimljiva aplikacija otkriva imate li razloga za brigu.

Strojevi i roboti dobro se snalaze u obavljanju repetitivnih i zamornih fizičkih poslova, ali razvoj strojnog učenja i umjetne inteligencije polako prijeti i drugim sektorima i vrstama posla.

Prema procjenama, oko 47% poslova u SAD-u podložno je skoroj automatizaciji, a zanimanja koja nisu u toj kategoriji najčešće su ona koja obavljaju dobro plaćeni i obrazovani ljudi, piše Bug.

Kako bi svakome pokazali kolika je vjerojatnost da će ga u skorije vrijeme na poslu zamijeniti neki oblik računala (robot, umjetna inteligencija), developeri Dimitar Raykov i Mubashar Iqbal izradili su vrlo jednostavan web alat.

Na adresi willrobotstakemyjob.com potrebno je upisati ključne riječi povezane s vašim trenutnim radnim mjestom te iz padajućeg izbornika odabrati zanimanje koje najbolje opisuje ono čime se trenutno bavite. Aplikacija potom izbacuje postotak vjerojatnosti za scenarij u kojem vi ostajete bez posla, a na radnom mjestu vas mijenja robot.

Za blagajnike, vozače, administrativne radnike i slične pozicije aplikacija redovito izbacuju vjerojatnost od preko 90% da će ih zamijeniti robot, dok developeri, pisci, sportaši, analitičari i slični za sada ne moraju brinuti da će ostati bez posla, kaže ovaj servis.

Uz procjenu vjerojatnosti, ovdje ćete za svoje radno mjesto dobiti i opisnu ocjenu, procijenjenu stopu rasta zaposlenih u tom sektoru do 2024. godine, trenutačni broj zaposlenih, kao i njihovu prosječnu plaću (prema podacima za SAD). Iskušajte servis Will Robots Take My Job, zabavno je, poučno, ali i pomalo zabrinjavajuće.

Fotozimo.dnevnik.hr, itnetwork.rs

 

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup