Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

Realizacija projekta Mentorstvo – put prema efikasnijem poslovanju

Realizacija projekta Mentorstvo – put prema efikasnijem poslovanju

Osnovni problem, kojem je posvećen ovaj projekt, je rješavanje nedostataka individualnih konzultantskih usluga u praćenju potreba sektora mikro i malog poduzetništva.

Iz tog razloga u suradnji sa Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta i Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo i investicije Zadruga Poduzetnička mreža je pokrenula PROJEKT MENTORSTVA za MSP „Mentorstvo-put prema efikasnijem poslovanju“. Projekt je sufinanciran u sklopu programa „Pružanje visokokvalitetnih usluga za MSP (malo i srednje poduzetništvo) putem poduzetničkih potpornih institucija (PPI)“ u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ Isti se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj (u daljnjem tekstu: EFRR) i Kohezijskog fonda (u daljnjem tekstu: KF), PRIORITETNA OS 3 – Poslovna konkurentnost. Ovim projektom željeli su maksimalno pomoći sektoru mikro i malog poduzetništva da usvajanjem novih znanja unaprijede svoje poslovanje u područjima pravne regulative, upravljanju i razumijevanju financija i financijskih izvještaja, na područjima vezanim za knjigovodstveno-računovodstvene i porezne promjene u zakonskoj regulativi te izradi poslovnog plana poduzetnika kao osnovnog dokumenta i temeljne okosnice njihovog (budućeg) poduzetničkog pothvata i dokumenta u kojem će analizirati svoje dosadašnje poslovanje, ali i mogućnosti budućih ulaganja.

Osim navedenog poduzetnicima su u okviru projekta pružali i usluge informiranja u trajanju od prosječno 10 sati o temama koje su bitne za njihovo poslovanje (bespovratna sredstva, kreditna sredstva i drugo).

Zahvaljujući potpori PPI, u smislu znanja i infrastrukture, broj novoosnovanih poduzeća u Osječko baranjskoj županiji povećao je stopu preživljavanja i stvorio realnu osnovu za svoj daljnji razvoj.

Pružena potpora doprinijela je razvoju poduzetništva u Osječko baranjskoj županiji pokretanog prilikama koje, u odnosu na ono pokretano potrebama, ima veću vjerojatnost održivosti i rasta. Tako je u godinu i pol dana za vrijeme trajanja projekta potpisano i realizirano ukupno 70 mentorskih ugovora te izvršeno ukupno 120 individualnih savjetovanja i informiranja. U projekt je ukupno bilo uključeno 120 poduzetnika od kojih je 25 poduzetnika početnika te 27 poduzetnika čija je pretežita djelatnost – proizvodnja.

Projektom je svim sudionicima kombinacijom informacija, osposobljavanja, savjetovanja te mentorstva omogućeno rješavanje specifičnih poslovnih problema MSP-a, smanjena asimetrija informacija i omogućen jednostavniji razvoj i rast poduzetnika.

Ciljna skupina ovog projekta su bili mikro i mali poduzetnici, sa posebnim naglaskom na poduzetnike početnike (manje od 3 godine poslovanja). Individualnim pristupom kroz projekt mentorstva i informiranja poduzetnika izravno su doprinijeli rješavanju konkretnih potreba za znanjem i informacijama koje su poduzetnicima bitne za njihovo poslovanje. Kao što je već navedeno, najčešći problemi poduzetnika vezali su se za probleme pravne prirode i probleme vezane za upravljanjem financijama. Ponuđeno rješenje ponudili su kroz projekt mentoriranja MSP-a kroz ponuđene module.

U sklopu projekta nudila su se 4 različita modula suradnje PPI-a i MSP-a, a koji su se u ovisnosti s detektiranim potrebama pružali MSP-u.

Dva MODULA odnosila su se na financijski,  računovodstveni i knjigovodstveni segment poslovanja (jedan modul je bio za obveznike poreza na dobit, a drugi za obveznike poreza na dohodak) i u sebi je obuhvaćao stjecanje znanja o slijedećem: Razumijevanje financijskih izvještaja, dozvoljeni i nedozvoljeni troškovi poslovanja, plaće djelatnika i vlasnika poduzeća (povremeno i stalno zapošljavanje, rad noću, nedjeljom i blagdanom, neoporezivi primici djelatnika, pravo na godišnji odmor itd…), amortiziranje imovine, porezna opterećenja poslovanja i slično.

3. MODUL je obuhvaćao prijenos znanja u području radnog prava, specifičnih uvjeta poslovanja te savjetovanja vezana za knjigovodstveno-računovodstvene i porezne promjene u zakonskoj regulativi, kazne u gospodarskom poslovanju i slično.

4. MODUL odnosio se na izradu poslovnog plana za poduzetnika i konkretnu analizu njegovog poslovanja (prošlog, sadašnjeg i budućeg) te analizu planiranih ulaganja i izvora financiranja.

Zadnji aspekt projekta predstavljao je informiranje poduzetnika u područjima kao što su promjene u pravnoj regulativi, mogućnosti korištenja različitih izvora financiranja poduzetničkog pothvata (bespovratna sredstva, kreditne linije, korištenje sredstava Hrvatskog zavoda za zapošljavanje itd…).

Poseban naglasak  u ovom projektu stavljen je na poduzetnike početnike iz razloga što je njima pomoć najpotrebnija s obzirom na nedostatak početnog iskustva i znanja te potrebno vrijeme prilagođavanja na novi, poduzetnički način promišljanja. Cjelokupni projekt omogućio je svim zainteresiranim malim i srednjim poduzetnicima podizanje efikasnosti poslovanja i transfer znanja kroz AKTIVNOST MENTORIRANJA BEZ NAKNADE, s obzirom da su sve aktivnosti sufinancirane upravo ovim projektom iz fondova EU i vlastitim učešćem Zadruge Poduzetnička mreža.  Sudionici projekta su na kraju izrazili veliko zadovoljstvo zbog sudjelovanja u njemu te žele biti uključeni u sve njihove slične buduće aktivnosti.

Izvoditelj projekta: Zadruga Poduzetnička mreža

Ukupna vrijednost projekta: 317.707,24 kn

EU sufinanciranje projekta: 270.000,00 kn

Vlastita sredstva izvoditelja: 47.707,24 kn

Razdoblje provedbe projekta: 01.06.2018. do 01.12.2019. godine

Kontakt – Voditelj projekta: Igor Dominić 091/ 273 1556, 031/ 273 155, fax: 031/ 275 655

E- mail: igor@zpm.hr, zpm@zpm.hr

Web: www.zpm.hr

 

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup