Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

Razvojni trendovi globalne rent a car industrije u narednim godinama

Razvojni trendovi globalne rent a car industrije u narednim godinama

Na netom završenom najvećem svjetskom sajmu turizma održanom u Londonu, objavljen je niz zanimljivih podataka i predviđanja o razvoju i unapređenju poslovanja u sklopu rent a car industrije. Među sudionicima Sajma, našli su se i stručnjaci CARWIZ rent  a cara čija zapažanja i projekcije budućih kretanja i razvoja industrije prenosimo.

Najavljuju kako je za očekivati da će trend globalnog kretanja najma vozila u razdoblju od 2018. do 2022. godine doživjeti ​​porast od 13,5%. Očekuje se porast do 125 milijardi dolara prometa dok će glavni pokretački faktor tržišta najma vozila i nadalje biti rast međunarodnog turizma koji već tradicionalno podupire potražnju za uslugama iznajmljivanja vozila.

Osim toga, očekuje se da će zdravi gospodarski rast i povećanje raspoloživog dohotka u zemljama u razvoju imati pozitivan utjecaj na tržište najma vozila. Strelovit rast najma vozila je temeljen na tehnološkom razvoju i dostupnosti rezervacijskih platformi putem  interneta i smartphonea. Upravo to će povećati udobnost usluge najma vozila i značajno uvećati ostvarenje rezultata te povećati ukupan promet unutar branše.

Povoljne cijene usluga iznajmljivanja vozila i rastuće potražnje za iznajmljivanjem vozila više nisu trendovi u nastajanju već konstanta koja će i u budućnosti otvarati nova tržišta. Međutim, da ne ispadne kako je baš sve idealno, treba naglasiti kako bi neka ograničenja poput porasta cijena sirove nafte mogla ugroziti rast tržišta.

Na temelju kategorije vozila, rent a car tržište je podijeljeno na Economy, SUV i Luksuzna vozila, . Economy vozila činila su oko 33,10% udjela na svjetskom tržištu u smislu prihoda do danas zbog povećane cijene goriva. Predviđa se kako će do 2022. godine zadržati taj primat uz statističko približavanje električnih i hibridnih vozila. Ovaj pomak treba gledati kroz prizmu nacionalnih politika pojedinih razvijenih tržišta koji zakonski stimuliraju povećanje električnih i hibridnih vozila zbog zaštite okoliša. Ali i zbog ubrzanog pada cijena tog tipa vozila čime će isti biti sve dostupniji, a samim time i povoljniji za najam.

Najam vozila u zračnim lukama dominirao je globalnim tržištem i činio 41% udjela u ukupnom tržišnom udjelu u proteklim godinama. Najave kazuju kako će ovaj trend još neko vrijeme biti aktualan. S vremenom se ipak očekuje kako će rasti i svakodnevni najmovi  zbog životnih potreba, a ne samo opcija putovanja izvan mjesta prebivališta.

Sjeverna Amerika predvodi listu najvećeg broja najmova u proteklim godinama prema udjelu u ukupnom rezultatu na globalnoj razini. Slijede Europa i Azija te zemlje Pacifičke regije. Sjeverna Amerika i Europa zajedno su ostvarili preko 47% tržišnog udjela. Očekuje se kako će tržište najma vozila u Europi bilježiti značajan rast tijekom nadolazećih godina, i dalje pogonjeni turističkim kretanjima.

Azija i Pacifik su najbrže rastuća regionalna tržišta zbog povećane populacije i transportnih problema. Usluga iznajmljivanja vozila vrlo je korisna u azijskim zemljama poput Indije, Kambodže, Japana, Kine, itd. U Indoneziji postoji mnogo otoka koji su najprivlačnija turistička destinacija, a to pomaže rastu tržišta najma vozila u Aziji. Latinska Amerika, Bliski Istok i Afrika vjerojatno će imati umjeren rast za tržište najma vozila tijekom procijenjenih pet godina.

Stručnjaci CARWIZ rent a cara za Hrvatsku predviđaju pozitivne trendove rasta, ali iste treba gledati kroz povećalo globalnih turističkih kretanja. Otegotne okolnosti koje bi mogle ugroziti nastavak rasta su ranije spomenuto potencijalno povećanje cijena nafte, ali i vrlo kruti domaći zakonski okviri nametnuti kroz iznimno visoke porezne namete koji ugrožavaju rast ne samo rent a car poslovanja već i turizma o kojem industrija neupitno ovisi.

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup