Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

Projekt: Mentorstvo – put prema efikasnijem poslovanju, od ideje do realizacije

Projekt: Mentorstvo – put prema efikasnijem poslovanju, od ideje do realizacije

Glavni je cilj ovoga projekta riješiti problem nedostatka individualnih usluga u praćenju potreba sektora mikro i malog poduzetništva.

U suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta i Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo i investicije Zadruga Poduzetnička mreža pokrenula je PROJEKT MENTORSTVA za MSP „Mentorstvo-put prema efikasnijem poslovanju“. Projekt je sufinanciran u sklopu programa „Pružanje visokokvalitetnih usluga za MSP (malo i srednje poduzetništvo) putem poduzetničkih potpornih institucija (PPI)“ u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ Isti se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj (u daljnjem tekstu: EFRR) i Kohezijskog fonda (u daljnjem tekstu: KF), PRIORITETNA OS 3 – Poslovna konkurentnost. Ovim projektom želimo maksimalno pomoći sektoru mikro i malog poduzetništva da usvajanjem novih znanja unaprijede svoje poslovanje na način da steknu nova znanja u područjima pravne regulative, upravljanju i razumijevanju financija i financijskih izvještaja, na područjima vezanim za knjigovodstveno-računovodstvene i porezne promjene u zakonskoj regulativi te izradi poslovnog plana poduzetnika kao osnovnog dokumenta i temeljne okosnice njihovog (budućeg) poduzetničkog pothvata i dokumenta u kojem će analizirati svoje dosadašnje poslovanje, ali i mogućnosti budućih ulaganja.

Osim navedenog, poduzetnicima u okviru projekta pružamo i usluge informiranja u trajanju od minimalno pet sati o temama koje su bitne za njihovo poslovanje (bespovratna sredstva, kreditna sredstva, aktualnosti poreznog sustava i drugo).

Projekt u svojoj realizaciji koristi kombinaciju informacija, osposobljavanja, savjetovanja te mentorstva kojima se rješavaju pitanja potreba MSP-a, smanjuje asimetrija informacija i omogućava jednostavniji razvoj i rast poduzetnika – sudionika u projektu.

Ciljna skupina ovog projekta su mikro i mali poduzetnici, s posebnim naglaskom na poduzetnike početnike (manje od 3 godine poslovanja). Ukupan broj poduzetnika uključenih u projekt u dosadašnjem tijeku je 88, dok je s njih 66 potpisan mentorski ugovor.

Individualnim pristupom kroz projekt mentorstva i informiranja poduzetnika smatramo da izravno doprinosimo rješavanju konkretnih potreba za znanjem i informacijama koje su poduzetnicima važne za njihovo poslovanje. Najčešći problemi poduzetnika vežu se za probleme pravne prirode i probleme vezane za upravljanjem financijama. Ponuđeno rješenje nudimo kroz projekt mentoriranja MSP-a kroz ponuđene module.

Tako se u sklopu ovog projekta nude 4 različita modula suradnje PPI-a i MSP-a, a koji se u ovisnosti o detektiranim potrebama pružaju MSP-u.

Prva dva modula odnose se na financijski,  računovodstveni i knjigovodstveni segment poslovanja (jedan modul je za obveznike poreza na dobit, a drugi za obveznike poreza na dohodak) i obuhvaćaju stjecanje znanja o sljedećem: Razumijevanje financijskih izvještaja, dozvoljeni i nedozvoljeni troškovi, plaće djelatnika i vlasnika poduzeća (povremeno i stalno zapošljavanje, rad nedjeljom i blagdanom, nagrade djelatnicima itd.), amortiziranje imovine, porezna opterećenja poslovanja i slično. Modul obveznika poreza na dohodak ukupno su do sada odabrala 42 poduzetnika, dok je modul obveznika poreza na dobit odabralo njih 31.

Treći modul obuhvaća prijenos znanja u području radnog prava, specifičnih uvjeta poslovanja, savjetovanja vezanog za knjigovodstveno-računovodstvene i porezne promjene u zakonskoj regulativi, kazne u gospodarskom poslovanju i slično. Ovaj modul tijekom provedbe projekta odabralo je 66 poduzetnika.

Četvrti modul odnosi se na izradu poslovnog plana za poduzetnika i konkretnu analizu njegovog poslovanja (prošlog, sadašnjeg i budućeg) te analizu planiranih ulaganja i izvora financiranja. Do sada su ukupno napisana 44 poslovna plana tijekom provedbe projekta, a 60 poduzetnika odabralo je ovaj modul.

Posljednji aspekt ovog projekta predstavlja informiranje poduzetnika u područjima kao što su promjene u pravnoj regulativi, mogućnostima korištenja različitih izvora financiranja poduzetničkog pothvata (bespovratna sredstva, kreditne linije, korištenje sredstava Hrvatskog zavoda za zapošljavanje itd.). Tijekom realizacije projekta, ukupno je 88 poduzetnika uključeno u aktivnosti informiranja o temama bitnima za njihovo poslovanje.

Poseban naglasak  u ovom projektu stavili smo na poduzetnike početnike stoga što je njima pomoć najpotrebnija zbog nedostatka početnog iskustva, znanja i kvalitetnih kontakata te zbog potrebnog vremena prilagođavanja na novi, drugačiji, poduzetnički način promišljanja. Do danas je kroz ovaj projekt uključeno 18 poduzetnika početnika (od kojih je njih 4 osnovalo tvrtku ili započelo s radom u vlastitoj tvrtki u razdoblju provođenja projekta).

Cjelokupni projekt omogućava svim zainteresiranim malim i srednjim poduzetnicima podizanje učinkovitosti poslovanja i transfer znanja kroz AKTIVNOST MENTORIRANJA BEZ NAKNADE, s obzirom na to da nam je ova aktivnost sufinancirana upravo ovim projektom iz fondova EU.

Na kraju, ovim putem pozivamo sve zainteresirane poduzetnike da nam se slobodno jave ukoliko se prepoznaju u gore opisanom radu/projektu te vjerujemo da će, zahvaljujući potpori koju nudimo, u smislu znanja i infrastrukture, broj novoosnovanih poduzeća u Osječko-baranjskoj županiji povećati stopu preživljavanja i stvoriti realnu osnovu za svoj daljnji razvoj dok će postojeći poduzetnici doći do kvalitetnih informacija i znanja bitnih za njihovo daljnje poslovno napredovanje.

Pružena potpora doprinijet će razvoju poduzetništva u Osječko-baranjskoj županiji pokretanog prilikama koje, u odnosu na ono pokretano potrebama, ima veću vjerojatnost održivosti i rasta.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda. Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Zadruge poduzetnička mreža.

Izvoditelj projekta: Zadruga Poduzetnička mreža

Ukupna vrijednost projekta: 317.707,24 kn

EU sufinanciranje projekta: 270.000,00 kn

Razdoblje provedbe projekta: 01.06.2018. do 01.12.2019. godine

Kontakt – Voditelj projekta: Igor Dominić 091/ 273 1556, 031/ 273 155, fax: 031/ 275 655

E- mail: igor@zpm.hr, zpm@zpm.hr

Web: www.zpm.hr

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup