Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

Javna nabava – pripreme za izmjene i dopune Zakona

Javna nabava – pripreme za izmjene i dopune Zakona

Javna nabava je jedna od gorućih tema na poslovnom nebu već dugi niz godina. Postupak je to koji često spaja javni i privatni sektor. Javni sektor, institucija ili ustanova kojoj je potrebna svojevrsna roba ili usluga procijenjene vrijednosti iznad određenog iznosa često traži tu uslugu upravo od ponuditelja iz realnog sektora koji su u svom poslovanju fleksibilniji, agilniji te su spremni isporučiti u kraćem vremenskom roku. Iako je zamišljena kao alat koji će transparentno i iz pozicije dobrih gospodara omogućiti provođenje nabava roba i usluga u javnom sektoru, često ponuditelji postupke doživljavaju kao netransparentne, dugotrajne i birokratizirane.

Obzirom na sve navedeno, javlja se potreba da se postupak javnih nabava revidira, osvježi i pojednostavi, a sve u svrhu provođenja postupaka koji će rezultirati zadovoljnim naručiteljima i ponuditeljima. Izraz ‘zadovoljan’ se u ovom smislu odnosi na osjećaj pravednog i transparentnog sudjelovanja u postupku bez obzira na rezultat.

Za izmjene u proceduri kao i u samom sustavu Elektronički oglasnik javne nabave (EOJN) prvenstveno je potrebno donijeti i promjene u Zakonskom okviru. Trenutno važeći Zakon je donesen 2016. godine, no zbog prolaska vremena od 5 godina te mnogih tehničkih i situacijskih promjena, kao i ranije navedenih razloga, nužne su izmjene i dopune tog dokumenta.

Na središnjem državnom portalu za savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, e-Savjetovanja, je u srpnju bilo otvoreno savjetovanje vezano za Obrazac prethodne procjene učinka Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o  javnoj nabavi. Kako je i sam naziv savjetovanja kompliciran, tako su i mnogi zainteresirani pogrešno tumačili da se već radi o nacrtu Zakona za koje je pokrenuto savjetovanje.  To zaista i nije savjetovanje o izmjenama i dopunama Zakona o javnoj nabavi već su se u tom obrascu mogli navesti svi problemi koja zahtijevaju donošenje izmjene postojećeg zakonskog okvira s obzirom na dosadašnju praksu.

Zainteresirana javnost, dionici koji su direktno uključeni u pripremu i provedbu postupaka javne nabave imali su priliku iznijeti vlastita razmišljanja temeljena na vlastitom iskustvu o razlozima potrebe za izmjenu zakona. Dakle, od strane resornog Ministarstva navedena je analiza postojećeg stanja, zašto je potrebna izrada nacrta prijedloga zakona, dokazi, argumenti, neka obrazloženja i stavovi kojima se traži izmjena postojećeg ZJN 2016, odnosno koji se ciljevi i promjene očekuju tim izmjenama.

Iako je savjetovanje zatvoreno s 20.7.2021. i dalje moguće je vidjeti komentare zainteresirane javnosti kao i odgovore nadležnog ministarstva na poveznici.

 

O navedenoj temi kao i o najnovijim praksama Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave možete razgovarati na certificiranoj edukaciji – redovitom usavršavanju Najnovije prakse DKOM-a, te kako izbjeći najčešće pogreške i uspješno provesti postupak javne nabave u organizaciji Mirakul Edukacijskog centra. Edukaciju će provesti certificirana trenerica Klaudija Kralj u ONLINE obliku, a polaznicima donosi 8 bodova za obnovu certifikata. Naime, sredinom kolovoza Mirakul Edukacijski centar je od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja dobio ovlaštenje za provođenje programa izobrazbe iz područja javne nabave (Klasa: UP/I-40-01/21-01/05; Urbroj: 517-0-04-02-03-21-2, datum važenja: 20.8.2024.; ev.broj: 90) te uskoro kreću i ostala usavršavanja o najaktualnijim temama kao i provedba Specijalističkog programa izobrazbe u trajanju od 50 sati.

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup