Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

Povećanje prodaje gospodarskih vozila – naznaka oporavka na tržištu

Povećanje prodaje gospodarskih vozila – naznaka oporavka na tržištu

Tržište lakih gospodarskih komercijalnih vozila u konstantnom je rastu. Od 2012. godine, kada je registrirano 3.629 vozila, tržište je u 2015. poraslo za 80% na 6.879 vozila. Povećanje potražnje najviše se odrazilo na mala, gradska dostavna vozila s rastom od čak 125% te na furgone koji su rasli za 70%.

Na godišnjoj razini, u usporedbi s 2014. godinom, hrvatsko tržište motornih vozila u 2015. godini zabilježilo je blagi rast prodaje novih osobnih vozila od 5,2% i značajniji rast prodaje novih lakih gospodarskih vozila, s povećanjem od 31,6%.

Anketa koju je proveo portal JaTrgovac otkriva stavove i planove donositelja odluka u hrvatskim poduzećima kada je riječ o voznom parku. Na pitanje ‘Posjeduje li vaša tvrtka službeno ili gospodarsko-dostavno vozilo?’ petina ispitanika (20,9%) odgovorilo je da njihova tvrtka posjeduje službeni automobil, a njih 13,2% da posjeduje gospodarsko-dostavno vozilo. Da tvrtka posjeduje i jedno i drugo navela je četvrtina ispitanih (24,4%). No 41,4% sudionika ankete navodi kako njihova tvrtka ne posjeduje ni službeni automobil ni gospodarsko-dostavno vozilo, dok samo 6% anketiranih tvrtaka u tekućoj godini planira kupnju službenih automobila, a još 5% će se možda na to odlučiti tijekom 2016. godine. Kupnju ne planira 89%.

Poboljšanje prodajnih rezultata donosi optimizam

Na svjetskoj razini, Mercedes-Benz prodao je rekordan broj lakih gospodarskih vozila u 2015. godini, premašujući prvi put brojku od 300 tisuća vozila – prodano je 321 tisuća vozila u odnosu na 294.600 vozila iz 2014. godine, što je povećanje za 9%. Glavni razlog ovog povećanja je porast flotne prodaje u cijelom svijetu.

Najveći udio u prodaji bilježi model Sprinter, koji je prošle godine obilježio 20 godina postanka, a prodan je u preko 194.200 primjeraka te je za njega prošla godina također bila rekordna. Model Vito je od samog početka odlično prihvaćen na tržištu te je njegova prodaja rasla 23% u odnosu na 2014. godinu, odnosno  za 74.400 vozila. Novi Vito dostupan je na 65 tržišta, od prošle godine i na američkom tržištu. U prošloj je godini i model Citan doživio promjene, od kojih se izdvaja uvođenje EURO 6 motora za putničke izvedbe i opcijski za teretne izvedbe, te se prodaja u prošloj godini zadržala na razini one iz 2014. godine, odnosno 21.700 primjeraka. Nova V klasa ostvarila je odlične prodajne rezultate u svojoj prvoj punoj godini prodaje, budući da je ukupna prodaja rasla za 20%, te broji 30.700 prodanih jedinica.

Na domaćem je tržištu Mercedes-Benzov tržišni udio dostavnih vozila u 2015. godini porastao za 1%, od čega se najveći rast od 7% bilježi u Midsize segmentu. Tome pridonose odlično prihvaćena V-klasa i sve veća prodaja modela Vito, koji je sastavni dio voznog parka najvećeg hrvatskog koncerna i svestrani pomagač mnogih manjih poduzetnika. Velik dio prodanih vozila otpada na flotne kupce, pa su tako Mercedes-Benzova vozila isporučena tvrtkama Mlinar i Vindija.

Grupa Renault prošle je godine ponovno ostvarila izvrsne prodajne rezultate u segmentu lakih gospodarskih vozila, ostvarivši rast od 12,4%. S 3,76 % udjela na svjetskom tržištu grupa je napredovala od vodećeg regionalnog aktera do važnog igrača na svjetskoj razini. Prošle je godine 92.400 primjeraka lakih gospodarskih vozila prodano izvan Europe. Taj je rezultat ostvaren unatoč smanjenju mnogih važnih tržišta, poput Brazila i Alžira. Prodaja grupe Renault porasla je na svim tržištima s iznimkom Afrike, Indije i Bliskog istoka, gdje se posebno osjetio pad alžirskog tržišta.

Laka gospodarska vozila grupe Renault prodaju se u 112 zemalja, a u mnogima se njezini modeli uvrštavaju među tri najprodavanija modela na tržištu. Renault je prema podatcima Udruge europskih proizvođača automobila prošle godine 18. put uzastopce bio vodeći proizvođač lakih gospodarskih vozila u Europi. To je ostvario zahvaljujući izvrsnoj prodaji modela Kangoo, Master i novog Trafica, kojem su od predstavljanja dodijeljene brojne nagrade.

Na europskom tržištu, koje bilježi rast od 11,4%, Renault je svoj položaj poboljšao na svim ključnim tržištima, kao što su Njemačka, Italija, Španjolska, a posebno Velika Britanija (+1,2% – što je najbolji rezultat na tom tržištu). U Francuskoj je Renaultov tržišni udjel porastao za 1,2% na 32,85%. To je najbolji rezultat otkako su modeli Kangoo, Trafic i Master 2006. ostvarili prva mjesta u svojim segmentima.

Tvrtka Ricardo investirala 4 milijuna eura u nabavku 30 novih tegljača

Predstavnici tvrtke Ricardo, vodećeg cestovnog prijevoznika u Hrvatskoj, preuzeli su 18. svibnja 30 novih Mercedes-Benzovih tegljača tipa Actros 1843 LS s poluprikolicama SchmitzCargobull na svečanosti organiziranoj u gospodarskom dvorištu Automobila Škojo u Osijeku. Riječ je o investiciji od četiri milijuna eura, kojom je njihova transportna flota povećana na respektabilnih 280 prijevoznih jedinica. Trenutno je u Ricardu zaposleno 315 djelatnika, a zahvaljujući povećanju posla s novim tegljačima ovih dana kreće zapošljavanje još 50 osoba.

Tvrtka Ricardo d.o.o. specijalizirana je za transport i distribuciju, a njihov fascinantni vozni park rezultat je povećanog angažmana i razvoja usluga s dodatnom vrijednošću. Investicija koju su stručnjaci logističari predstavili prilikom primopredaje kamiona jedna je od onih koje zorno dokazuju da se razvoj poslovanja ultimativno temelji na povećanoj kvaliteti. Na svečanosti primopredaje ključeve novih tegljača vlasnicima Milanu Vrdoljaku i Darku Rimcu uručili su Igor Geršak, direktor Star Importa i Ivica Škojo, direktor Automobila Škojo.

Novi kamioni u Ricardovoj floti povećat će i obim posla u tvrtki Automobili Škojo, koja je 23 godine ovlaštena za prodaju i servis Mercedes-Benza i od prvih dana u potpunosti podržava razvoj transportnih djelatnosti kroz vrhunski servis vozila sa 70 educiranih djelatnika.

Laka dostavna vozila – što traže mali i srednji poduzetnici

Nove generacije gospodarskih vozila bolje su u svim segmentima. Na koje načine kompaktna gospodarska vozila odgovaraju različitim potrebama kupaca, pitali smo Jasminu Pecotić, voditeljicu Komunikacija za Peugeot, Citroen i DS, C Automobil Import d.o.o./P Automobil Import d.o.o.

-Citroën i Peugeot uvijek bili ili na vrhu ili pri samom vrhu među proizvođačima gospodarskih vozila s kompletnom, modernom i raznolikom gamom koja zadovoljava vrlo različite potrebe profesionalnih korisnika. Naši kupci prepoznali su u markama Peugeot i Citroën optimalan omjer cijene i opreme, kvalitete i pouzdanosti te kontroliranih troškova u korištenju, a obje marke dugogodišnjim su radom i animacijom klijenata, svaka na svoj način, stekle kupce lojalne proizvodima i uslugama tijekom cijelog razdoblja korištenja svojih vozila. Kada kupuju vozila, mnoge tvrtke danas itekako dobro razmišljaju u što će uložiti svoj novac, a upravo naši modeli odgovaraju na potrebe velikih tvrtaka, ali i malih i srednjih poduzetnika. Sigurni smo da će nam u tome pomoći obnovljeni Jumpy i Expert, koji će biti najmodernija vozila u tom segmentu – navodi Jasmina Pecotić.

Kupci gospodarskih vozila, kao i kupci osobnih vozila, sve više cijene inovativnost, kvalitetu i ekonomičnost. U tom pogledu Renault kompaktna gospodarska vozila u svakom smislu udovoljavaju tim zahtjevima te nude mnogobrojna pametna rješenja u svrhu optimizacije poslovanja.

-Izdvojili bismo neke poput vratašca ispod suvozačeve klupe na modelu Renault Trafic, pomoću kojih je moguće dobiti dodatnih 1,2 m duljine, te prostor kabine koji je u svim vozilima u potpunosti prilagođen suvremenim potrebama gospodarskih subjekata, a nudi pregršt inovativnih rješenja za spajanje tableta, prijenosnih računala i pametnih telefona. Možemo izdvojiti najnoviji sustav ESP-a, sustav Extended grip pomoću kojeg se optimizira kretanje na skliskim podlogama te Hill start assist za pomoć pri kretanju na uzbrdici. Svi ovi sustavi koriste se u svrhu povećanja sigurnosti. Također, novost su i novi Twinturbo motori koji sada uz mnogo manju potrošnju goriva nude mnogo bolja vozna svojstva – kaže Marina Jelinek iz Renaulta.

-Na novoj generaciji Volkswagen gospodarskih vozila, osim fleksibilnog putničkog i teretnog prostora, primijenjena je i najnovija sigurnosna tehnologija koja se kao serijska ili opcijska može dobiti na cijeloj gami modela Caddy i Transporter. Nabrojat ćemo najvažnije: multikolizijska kočnica, sustav nadzora okoline ‘Front Assist’ sa City funkcijom kočenja u nuždi, automatsku regulaciju razmaka (ACC) itd. – pojašnjava Zdravko Kordić, voditelj dispozicije Volkswagen gospodarska vozila, Porsche Croatia d.o.o.

Novi modeli gospodarskih vozila na hrvatskom tržištu

Novi Peugeot Expert dio je obnovljene ponude i razvoja komercijalnog položaja Marke na tržištu gospodarskih vozila. Izrađen je na sasvim novoj bazi te se odlikuje svim prednostima modularne platforme EMP2 kao što su kompaktnost, smanjena masa, učinkoviti motori s emisijom CO₂ od 133 g/km i kvaliteta. U segment uvodi inovativnu opremu kao što su automatska klizna bočna vrata, modularnost kabine uz Moduwork, Active Safety Brake, kamera za vožnju unatrag s funkcijom VisioPark, navigacijski sustav 3D povezan s Internetom. Novi Peugeot Expert odlikuje se najvećom nosivošću od 1.400 kg te se nudi u tri duljine, od jedinstvene izvedbe Compact od samo 4,60 m pa sve do duljine 5,30 m. Taj je furgon posebno prilagođen kretanju po gradu, zahvaljujući visini od samo 1,90 m. Kada je riječ o sigurnosti, valja naglasiti da je u svojoj kategoriji dosegao visoku razinu, odnosno da je dobio 5 zvjezdica na testiranjima Euro NCAP. Novi Peugeot Expert premijerno je predstavljen na Salonu u Birminghamu 2016., a na hrvatsko tržište stiže na jesen.

-Lansiran 1995. i proizveden u više od 600.000 primjeraka, Citroën Jumpy ulazi u novo doba s modelom sasvim nove generacije. Novi Citroën Jumpy zamišljen je kao učinkovito i ergonomsko vozilo koje je jednostavno i sigurno za upotrebu, a osmišljen je kako bi što bolje odražavao znanje i umijeće marke Citroën. Na toj se stručnosti temelji jedna od najobuhvatnijih gama lakih gospodarskih vozila koja obuhvaća četiri komplementarna i različita modela: Nemo, Berlingo, Novi Jumpy i Jumper – rekla je Jasmina Pecotić.

S namjerom da dodatno ojača svoju ponudu na gami gospodarskih vozila, Renault je obnovio svoju ponudu dostavnih vozila, predstavivši novi Trafic i Master prošle godine. Zajedno s Kangoo-om, koji je svjetlost dana ugledao sredinom 2013. godine, ponuda Renault lakih gospodarskih vozila potpuno je obnovljena. -Kako bismo i u onom najvišem rangu gospodarskih vozila kupcima ponudili još bolju i kompletniju uslugu, do kraja godine planiramo lansirati model Master 4×4 s pogonom na sva četiri kotača, a koji će biti dostupan u dvije inačice, furgon i šasija. Pogon je na stražnje kotače, a kupci imaju izbor između jednostrukih, odnosno dvostrukih pogonskih kotača – najavila je Marina Jelinek.

Prema riječima Zdravka Kordića, do kraja ove godine predstavit će potpuno osvježenog Amaroka s novim V6 TDI motorima snage 120, 150 i 165 kW. Uz novu prednju masku, nova je i unutrašnjost te audio-navigacijski uređaji. U 2016. očekuju svjetsku premijeru novog Craftera, a prodaja kod nas kreće početkom 2017. godine.

Uvođenje vinjeta – olakšanje za poduzetnike

Kad je početkom godine ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio mogućnost uvođenja vinjeta kao sustava naplate cestarine na autocestama, ponovno se pokrenula rasprava u javnosti oko ove važne odluke. Dok još uvijek čekamo informaciju o tome uvode li se vinjete, ne treba zanemariti važnost ovog pitanja za poduzetnike.

Predsjednik Udruženja cestovnoga teretnog prometa pri HGK Darko Vukadinović pozdravlja prijedlog uvođenja vinjeta, naglašavajući da su hrvatski teretni prijevoznici izravno zainteresirani za uvođenje ovog sustava naplate, koji bi im donio niz koristi te povećao konkurentnost. Vukadinović također smatra da bi kvalitetna analiza teretnog prijevoza u Hrvatskoj dovela do primjenjivih zaključaka i smjernica o sadašnjem stanju djelatnosti te projekciji trendova u narednom srednjoročnom razdoblju.

Kako stoji u priopćenju iz HGK, i direktorica Sektora za promet i veze HGK Ljubica Herceg smatra da bi uvođenje vinjeta trebalo povećati prihode HAC-a, pridonijeti povećanju prometa na autocestama i rasteretiti državne ceste, skratiti vremena putovanja te smanjiti gužve na naplatnim kućicama i ubrzati protok vozila na autocestama. Također upozorava da bi predloženi model trebao uvažiti činjenicu da je stalnim korisnicima, hrvatskim građanima i profesionalnim prijevoznicima koji će imati godišnje vinjete, potrebno osigurati adekvatne popuste da bi ih se stimuliralo na korištenje.

Tahografi – problem ili rješenje za transportne tvrtke

Kao uređaj za praćenje vozila u cestovnom komercijalnom, teretnom te putničkom prijevozu, tahograf je nezamjenjiv za praćenje radnog vremena i odmora te ostalih aktivnosti profesionalnih vozača, no ujedno olakšava i praćenje vožnje te na taj način pruža sve informacije potrebne inspekciji cestovnog prometa, sukladno primjeni zakonskih propisa. Posebno je važno praćenje prekomjerne opterećenosti vozača, zbog prometne sigurnosti.

Uredbom (EU) br. 165/2014 Europskog parlamenta i Vijeća od 4. veljače 2014. godine propisan je  pametni tahograf koji uz ostalo treba  bilježiti položaj vozila  na  određenim  mjestima  tijekom  dnevnog  radnog vremena pomoću GPS signala, kao i daljinsko rano otkrivanje moguće manipulacije ili zloupotrebe. Pri tome su i propisane mjere zaštite podataka kako bi se spriječila njihova zloupotreba. Uredba bi se trebala primjenjivati od 2. ožujka.

Ponuda teretnih vozila i logističke mehanizacije

-MAN konstantno ulaže u poboljšanje game vozila, pa tako i ove godine ima puno novosti. U građevinskom sektoru, primjerice, tu je povećanje nosivosti ugradnjom nove hipoidne tandem osovine. Najjači model TGX D38 postao je još interesantniji unaprjeđenjem EfficientCriuse GPS sustava s posebnim naglaskom na snižavanje operativnih troškova – rekao je Velimir Marović, izvršni direktor, MAN Importer Hrvatska, dodajući da je novost i automatizirani mjenjač MAN TipMatic TX, te druga generacija sigurnosnih sustava koji će postati obaveza od 2018. godine, kao što su sprječavanje naleta na druga vozila (AEBS) i upozorenje o napuštanje trake (LDWS).

Modeli financiranja za kupnju gospodarskih vozila

Kako Marović navodi, MAN Importer Hrvatska surađuje sa svim leasing kućama, a one u svojoj ponudi imaju operativni i financijski leasing, pa stranka može odlučiti koji joj oblik financiranja najbolje odgovara.

Tržište rabljenih kamiona u Hrvatskoj trenutno je dva puta veće od tržišta novih kamiona. Isplativost kupovine rabljenog vozila ovisi o mnogo faktora. -Uvijek je rabljeni kamion bolje kupovati od pouzdanih i provjerenih trgovaca, a mi rabljena vozila nudimo u sklopu MAN-ove TopUsed mreže ovlaštenih trgovaca, što jamči najbolji omjer uloženog i dobivenog – zaključuje Marović.

Iz Porsche Croatia d.o.o. navode kako njihova prodajna mreža ima vrlo široku lepezu financiranja, a naglašavaju financiranje preko Porsche leasinga, koji nude Operativni leasing, Financijski leasing, Full Service Leasing itd. Nude kompletnu uslugu, od nabave i financiranja, preko servisiranja i specijalnih usluga za svoje kupce.

-Financiranje koje imamo u ponudi je leasing uz fiksnu kamatnu stopu 6,95% u kunama, a kupac pritom na svim gospodarskim vozilima dobiva i četiri godine produljenog jamstva ili 150.000 km te četiri godine besplatnog održavanja ili 150.000 km. U slučaju da se kupac ne odluči za jamstvo, može odabrati dodatnih 7.500 kn dodatnog popusta – poručuju iz Renaulta.

Kamion&Bus Roll Show 2016.

Na izložbenom prostoru pored trgovačkog centra West Gate, na 50.000 četvornih metara, 20. i 21. svibnja održan je 9. Kamion&Bus Roll Show. Uz kamione bila su izložena i priključna vozila, autobusi, dostavna vozila, nadogradnje, gume, maziva te servisne i financijske usluge. Na najvećem sajmu ovakve vrste u regiji sudjelovalo je više od 60 izlagača, a više od 5.000 posjetitelja moglo je vidjeti i isprobati najmodernija gospodarska vozila, poput električnog kamiona. Uručene su i nagrade ‘International Truck of the Year’ –  Iveco Eurocargo, ‘International Van of the Year’ – Volkswagen T6 te ‘International Coach of the Year’ – Iveco Magelys. Za najatraktivnijeg izlagača proglašena je tvrtka Star Import, a najatraktivniji eksponat bio je peteroosovinski kamion Volvo FMX s ITAS nadogradnjom, prvo vozilo takve vrste u Hrvatskoj.

 

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup