Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

Potencijali poduzetničkog investiranja u Osijek

Potencijali poduzetničkog investiranja u Osijek

Za razliku od nekih drugih slavonskih i hrvatskih gradova, u Osijeku bilježe pozitivne trendove u poduzetništvu. U prvih devet mjeseci 2018. godine broj novostvorenih subjekata (616) za 319 je veći od broja ugašenih subjekata (297), što potvrđuje pozitivnu poduzetničku klimu u gradu Osijeku. U prilog ovome govori i podatak da je 30. rujna 2017. bilo 7.740 nezaposlenih osoba na području grada Osijeka, a u istom periodu ove godine 6.633 nezaposlenih, što je manje za čak 14%.

Nove investicije i zapošljavanja

Ove je godine zabilježen pojačan interes poduzetnika za parcele u Eko-industrijskoj zoni Nemetin. U toj su zoni poslovanje već pokrenule tvrtke Inspecto i Messer Croatia plin.

U prvoj fazi od 25 parcela Eko-industrijske zone Nemetin već ih je dvadeset pod ugovorom, a priprema se druga faza s dodatnih deset parcela. Treća faza slijedi nakon dodjele 36 ha zemljišta od strane države. Grad Osijek opremio je parcele u zoni s kompletnom infrastrukturom. Jedna od olakšica koje poduzetnici EIZ Nemetin ostvaruju je pravo građenja uz godišnju naknadu od 1,00 kn/m² do isteka 36 mjeseci od sklapanja ugovora o pravu građenja.

Osim toga, postoje i mjere za umanjenje kupoprodajne cijene građevinskog zemljišta, kao i mogućnost obročne otplate komunalnog doprinosa. Sve je to u cilju privlačenja investicija i novih zapošljavanja.

Javni poziv za dodjelu potpora

Grad Osijek je 1. ožujka 2018. raspisao Javni poziv za dodjelu potpora iz Općeg programa poticanja razvoja poduzetništva u 2018. Predmet Javnog poziva je dodjela bespovratnih potpora iz Općeg programa poticanja razvoja poduzetništva na području grada Osijeka, kojim se provode mjere s ciljem jačanja konkurentnog nastupa poduzetnika na tržištu te podizanja razine poduzetničkih znanja i vještina. Korisnici potpore po Javnom pozivu mogu biti mikro, mali i srednji poduzetnici, isključivo trgovačka društva, obrti i zadruge.

U okviru Javnog poziva realiziraju se sljedeće mjere:

  1. Potpore za pokretanja gospodarskih aktivnosti poduzetnika početnika (70% troškova, a najviše 20.000,00 kn)
  2. Potpore za nabavu i ugradnju strojeva i opreme (50% troškova, a najviše 40.000,00 kn)
  3. Potpore za certificiranje proizvoda i procesa (50% troškova, a najviše 10.000,00 kn)
  4. Potpore tradicijskim i umjetničkim obrtima (80% troškova, a najviše 10.000,00 kn)
  5. Potpore za izradu projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondova Europske unije (50% troškova, a najviše 10.000,00 kn)
  6. Potpore za izlaganje na sajmovima (50% troškova, a najviše 8.000,00 kn)
  7. Potpore za stručno obrazovanje i osposobljavanje zaposlenika (50% troškova, a najviše 20.000,00 kn).

Poticanje poduzetničkog okruženja

Cilj gradske uprave je stvaranje još boljeg poduzetničkog okruženja nizom mjera kao što su povećanje sredstava za Program poticanja razvoja poduzetništva, nove aktivne mjere za poticanje zapošljavanja te stvaranje preduvjeta za nastavak rasta IT sektora i pozicioniranje Osijeka kao vodećeg IT centra regije dovršenjem projekta IT park.

Novim projektom koji podrazumijeva izgradnju i opremanje IT parka/IT poslovnog centra stvara se novi, adekvatni i atraktivni poduzetnički prostor koji treba omogućiti privlačenje, rast i razvoj tvrtki iz IT sektora. Površina IT parka je 25.711 m2. U novoizgrađenom i opremljenom IT parku/IT poslovnom centru organizirat će se Akceleratorski programi i IT akademija (posebni projekti) koji će rješavati pitanja neadekvatne radne snage. Ukupna vrijednost projekta izgradnje i opremanja IT parka procjenjuje se na 18 milijuna kuna. Projekt je definiran kao strateški i odobreno je sufinanciranje 85% kroz projekt Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU).

Prema izvješću Svjetske banke „Doing Business 2018.“ koje prati poslovne propise koji utječu na mala i srednja poduzeća i provodi se jedinstvenom metodologijom u 190 zemalja svijeta, na rang-listi koja se odnosi na RH, Osijek je u ukupnom poretku zauzeo visoko drugo mjesto. Od pet regulatornih područja, grad Osijek najbolji je u dva: uknjižba prava vlasništva i rješavanje trgovačkih sporova.

7. krug potpora poduzetnicima

Potpore u ukupnom iznosu od 173.645,66 kune polovicom studenoga ostvarilo je 13 korisnika i to u četiri mjere: za pokretanje gospodarskih aktivnosti poduzetnika početnika, za nabavu i ugradnju strojeva i opreme, za izradu projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondova Europske unije i za izlaganje na sajmovima – pojasnio je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota.

Od ukupno raspoloživih 2.150.000,00 kuna za ovu godinu, preostao je još iznos od 468.312,40 kuna, koji će biti dodijeljen u sljedeća dva natječajna kruga, koliko ih je još planirano do kraja 2018.

Jedan se poduzetnik može prijaviti za više mjera i ostvariti pravo na maksimalan iznos potpore do 70.000,00 kuna – podsjetio je zamjenik gradonačelnika te pozvao sve zainteresirane mikro, male i srednje poduzetnike da se što prije prijave, do utroška raspoloživih sredstava, jer postupak zaista nije kompliciran. Najavio je kako će iduće godine Grad napraviti novi iskorak i dodatno povećati sredstva za ovu vrstu potpora.

Regionalni sajamski grad

Zajednički projekt Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije je izgradnja Gospodarskog centra koji je procijenjen na 32 milijuna kuna. Od toga se u sklopu ITU-a, mehanizma Europske unije, sufinancira 15 milijuna kuna. Razvojni su ciljevi projekta povećati broj sajamskih priredbi, postati servis građana/udruga/obrta/tvrtki, povećati vidljivost Osijeka kao sajamskoga grada te samoodrživost.

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup