Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

Osigurano dodatnih 231 milijuna kuna za pripremu i provedbu projekata gradova i županija

Osigurano dodatnih 231 milijuna kuna za pripremu i provedbu projekata gradova i županija

U srijedu, 6. rujna 2017. godine, u Zagrebu je održan mjesečni sastanak ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sa županima i regionalnim koordinatorima.

Tijekom sastanka, predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije predstavili su aktivnosti vezane uz izradu paketa novih zakona u ingerenciji Ministarstva, natječaje u tijeku kao i planirane aktivnosti.

Ministrica Žalac, u svojem je pozdravnom obraćanju izvijestila okupljene župane i regionalne koordinatore o dodatnih 231 milijuna kuna namjenskih sredstava koje je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije osiguralo u okviru Fonda za regionalni razvoj te kojima će biti sufinancirani projekti koje nije moguće financirati sredstvima iz fondova Europske unije.

“Veseli me što Vam danas ovdje mogu reći da je objavljen Poziv za dostavu zahtjeva za sufinanciranje po Programu podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u osnovnim i srednjim školama za koji je osigurano 40 milijuna kuna. Ovaj je program naš odgovor na loše programiranje operativnih programa koji ne reflektiraju razvojne prioritete lokalne i područne razine”, istaknula je ministrica Žalac i pojasnila da će se spomenutim sredstvima sufinancirati izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija, adaptacija i opremanje školskih objekata.

Osim toga, ministrica je najavila i potpisivanje Sporazuma s regionalnim koordinatorima kojim će se urediti međusobna prava i obveze u procesu izrade Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine i pripreme zalihe lokalnih razvojnih projekata. Za spomenute aktivnosti na kojima će regionalni koordinatori surađivati s Ministarstvom, osiguran je 21 milijun kuna te će svakom regionalnom koordinatoru biti dodijeljeno milijun kuna.

Još jedan novi Program koji je ministrica najavila je Program pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova u okviru kojeg je osigurano 120 milijuna kuna kroz 3 proračunske godine. “Iznimno je važno da već sada krenemo s pripremama za iduće financijsko razdoblje kako bismo imali što više projekata spremnih za prijavu na sufinanciranje iz fondova Europske unije”, rekla je ministrica te istaknula da će spomenuta sredstva ubrzati provedbu i apsorpciju sredstava koja su na raspolaganju Republici Hrvatskoj, a Poziv na dostavu projektnih prijedloga bit će objavljen 15. rujna 2017.

Konačno, županima i regionalnim koordinatorima ministrica je najavila i dodjelu dodatnih 50 milijuna kuna za one najugroženije županije i jedinice lokalne samouprave, u cilju smanjivanja zaostajanja i razlika u razvoju putem Programa održivog razvoja lokalne zajednice i Programa podrške regionalnom razvoju.

Ispred župana i predstavnika regionalnih koordinatorima, uvodno se obratio i predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Goran Pauk koji je izrazio veliko zadovoljstvo komunikacijom jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave s ministarstvom. „Svi s terena, regionalni koordinatori i razvojne agencije, uključeni su u procese izrade zakona. Konačno se doista osjećamo kao čimbenici politike regionalnoga razvoja, ne samo u provedbi već i u njezinu stvaranju.“ naglasio je župan Pauk.

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup