Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

Održana 7. GALP konferencija posvećena digitalnoj transformaciji industrije i usluga

Održana 7. GALP konferencija posvećena digitalnoj transformaciji industrije i usluga

U Zagrebu je od 9.- 10. studenoga održana 7. GALP konferencija pod nazivom “Lean i digitalna transformacija industrije i usluga: prilike i izazovi” na kojoj su se okupili vodeći hrvatski stručnjaci za lean management i predstavnici tvrtki koje su uspješno integrirale lean pristup u svoje poslovanje.

U uvodnom dijelu konferencije Nedeljko Štefanić, sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, istaknuo je da je zadovoljan postignutim rezultatima te da je 75% svih aktivnosti iz akcijskog plana za ovu godinu odrađeno. Izdvojio je povećanje izdvajanja iz državnog proračuna za istraživanje i razvoj sa 0,79% u 2016. na 0,85% u 2017. godini te naglasio da Hrvatska svakako mora povećati produktivnost u sektoru prerađivačke industrije jer se nalazimo na niskom 23. mjestu među zemljama Europske unije.

Primjerice, Slovenija sa manje zaposlenih u prerađivačkoj industriji u odnosu na Hrvatsku ima veću produktivnost za 50% te ostvaruje veću bruto dodanu vrijednost. EU ulaže značajna financijska sredstva u digitalizaciju te da bismo uhvatili korak sa ostalim zemljama moramo osigurati novac za digitalizaciju tvornica.

Štefanić je predstavio Dualnu strategiju za brzi rast industrijskih i uslužnih poduzeća koja se bazira na lean managementu te čija bi implementacija zajedno sa Nacionalnom platformom za digitalizaciju industrije trebala hrvatskim poduzećima osigurati minimalni godišnji rast od 2%. Akcijski plan predstavljen na ovogodišnjoj GALP konferenciji za razdoblje od 2018. do 2020. godine, istaknuo je Štefanić, uključuje godišnji porast produktivnosti za 10-20%, rast industrijske proizvodnje za 3-5%, povećanje rasta stope BDP-a za 20-30%, smanjenje nezaposlenost za 10-20% te povećanje iskorištenosti EU fondova za 45-55%.

Mario Antonić, državni tajnik iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, istaknuo je da će Vlada osigurati stabilno okruženje i financijske pogodnosti za razvoj digitalizacije. Posebno je izdvojio Zakon o poticanju ulaganja i Zakon o istraživanju i razvoju koji će prvenstveno pomoći malim i srednjim tvrtkama, koje su itekako važne za povećanje produktivnosti i jačanje industrije i gospodarstva, da osiguraju potrebne resurse za proces digitalne transformacije.

 

U sklopu 7. GALP konferencije održana je i panel diskusija na temu Nova hrvatska industrija zasnovana na proizvodima visoke dodane vrijednosti, a predstavljeni su i inovativni digitalni projekti tvrtki Vipnet (eU-Mobil – inovativni sustav za upravljanje EU projektima), Infodom (Dualni pristup digitalnoj transformaciji i otvorene platforme) te Raiffeisenbank (Robotizacija procesa u bankama).

 

Jedan od prezentera na Green and Lean Production 2017 konferenciji bila je i Lidija Sarta, voditeljica kvalitete i edukacija u Metroteci, koja je prezentirala “Metroteka case study”.

-Korištenjem Lean Six Sigma metodologije postigli smo unaprijeđenje brzine usluge našeg laboratorija, tj. brzine umjeravanja za 40%. Slična pozitivna iskustva mogli smo čuti od svih sudionika konferencije te od svakoga ponešto naučiti i pokušati primijeniti u našem poduzeću. Tvrtke su prezentirale na koji način optimizirati svoje procese i primjeniti metodologije koje su izvan naših granica odavno prepoznate kao izrazito korisne i primjenjuju se već nekoliko desetljeća. Ostvareni benefiti za klijente, zaposlenike i cijelu organizaciju iskazuju se egzaktno, brojčanim pokazateljima, što smo imali prilike vidjeti, istaknula je Sarta.

Evidentno je da je započela promjena u organizacijama koja je posljedica promjene pojedinaca. Da bi organizacija opstala na tržištu i bila konkurentna mora biti spremna priznati da ne zna sve, da je spremna mijenjati se i to kontinuirano, da želi učiti i prilagođavati se, da zaposlenici nisu samo potrošna roba, da je zadovoljan klijent najniži standard kojega treba zadovoljiti, da je konkurencija uvijek tu negdje pogotovo sada kada su granice otvorenije nego ikada…
Ono što je sigurno i što je svima već neko vrijeme jasno jest da se moramo mijenjati. Preostaje jedino pravo pitanje u ovom trenutku: jesmo li zakasnili? Možemo li promjene ubrzati i na koji način?  Čini mi se da je najbolji odgovor na to pitanje izjava Henryja Forda: “Whether you think you can, or you think you can’t – you’re right”, završava Sarta.

 

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup