Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

Nova energetska strategija Republike Hrvatske trebala bi biti poticaj razvoju gospodarstva

Nova energetska strategija Republike Hrvatske trebala bi biti poticaj razvoju gospodarstva

Izradu nove Energetske strategije Vlada Republike Hrvatske pokrenula je krajem prošle godine. U izradu se krenulo jer aktualna strategija, donesena još 2009. godine, nije niti imala strateški karakter, s obzirom na to da je obuhvatila razdoblje od samo 11 godina, od 2009. do 2020. godine.

Strategija niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050., čiji je nositelj izrade Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, predstavljat će sveobuhvatnu ekonomsku, razvojnu i okolišnu strategiju te će kroz inovacije, transfer naprednih tehnologija i značajne strukturne promjene u svim sektorima omogućiti poticanje rasta industrijske proizvodnje, razvoj novih djelatnosti, gospodarske konkurentnosti i stvaranje novih radnih mjesta. Kako su nam rekli iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike, izrada strategije je složen i organizacijski zahtjevan proces koji obuhvaća višekratnu međusektorsku suradnju te će izrada Niskougljične strategije potrajati još neko vrijeme tijekom ove godine.

Zbog značajnijih promjena i okolnosti u energetskoj politici i politici održivog gospodarenja otpadom do kojih je došlo u 2016. godini, u Ministarstvu je donesena odluka o potrebi revizije specifičnih stručnih podloga koje su izrađene za potrebu izrade Niskougljične strategije.

U tijeku je revizija stručnih podloga te je ona usmjerena prema usklađivanju svih pokazatelja s korigiranom energetskom bilancom, ciljem za obnovljive izvore i energetsku učinkovitost, odnosno u revidiranju pretpostavki za energetski sektor i koncepta za održivo gospodarenje otpadom. Revizija ima međusektorski, integralni pristup koji sagledava dugoročno planiranje kroz strateške i razvojne te planske i programske odrednice relevantnih resora, odnosno sektora – energetike, prometa,  industrije, poljoprivrede, šumarstva i gospodarenja otpadom.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na nedavnoj konferenciji ‘Nova hrvatska energetska strategija’, održanoj u Zagrebu, ukazala je na pet ključnih smjernica nove energetske strategije RH.

-Prvo, hrvatska energetska politika morala bi dinamičnije i konzistentnije pratiti i primjenjivati zahtjeve europske energetske politike – rekla je predsjednica, dodajući kako bi nova strategija morala uvažiti promjene koje donosi velika tranzicija energetskog sektora od ugljičnog prema nisko-ugljičnom. -Ti procesi duboko mijenjaju odnose u energetici, potiču tehnološki razvoj i industrijalizaciju. Dobro osmišljena i ambiciozna energetska politika prepoznat će ove promjene i iskoristiti ih za napredak i razvoj ne samo energetike, nego i gospodarstva u cjelini – rekla je Grabar-Kitarović.

Kao treće navela je da ta strategija mora predvidjeti ključne energetske projekte u koje će se investirati, a njome se moraju dokinuti i lutanja u integraciji obnovljivih izvora energije, sustavno razmotriti njihova primjena u proizvodnji toplinske i rashladne energije te unijeti korjenite promjene u sektor biogoriva.

Četvrto, strategija bi, kako je naglasila predsjednica, morala prepoznati i važnost povezivanja hrvatskog plinskog sustava s istočnim susjedstvom, prema Srbiji i Bosni i Hercegovini, te prema sjeveroistoku, odnosno Mađarskoj i Ukrajini.

Za energetsku sigurnost Hrvatske i srednje Europe, smatra Grabar-Kitarović, od posebnog je interesa izgradnja Jadransko-jonskog plinovoda i povezivanje s plinovodnim sustavom TAP.

-U tom kontekstu vjerujem kako će nova hrvatska energetska strategija predvidjeti za Hrvatsku najprihvatljiviju opciju i model izgradnje LNG terminala – rekla je predsjednica.

Kao petu smjernicu navela je da bi strategija morala prepoznati kako nam članstvo u EU omogućava bolje iskorištenje geostrateškog položaja. U tom smislu važno je geostrateški položaj Hrvatske staviti u funkciju kako vlastitog, tako i energetskog razvoja EU, naglasila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup