Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

Najavljeni rekordni Svijet malvazija i nikad veća jubilarna Vinistra

Najavljeni rekordni Svijet malvazija i nikad veća jubilarna Vinistra

Najveći broj uzoraka pristigao je na deseto jubilarno ocjenjivanje Svijet malvazija koje se tradicionalno održava mjesec dana prije Vinistre, ove godine od 17. do 19. travnja. Na neformalno svjetsko prvenstvo najpoznatije istarske sorte ukupno je prijavljeno 627 uzoraka, od čega čak 270 uzoraka malvazije iz sedam zemalja – iz Hrvatske 207 uzoraka, Italije 37, Slovenije 11, Španjolske devet, Grčke četiri te po jedan uzorak iz Portugala i Crne Gore.

Na natjecanje je pristiglo i 312 uzoraka ostalih vina, 28 uzoraka jakih alkoholnih pića i 17 uzoraka ulja. Ocjenjivanje se tradicionalno održava u hotelu Parentium Plava Laguna na visokoj profesionalnoj razini uz stručnu podršku Veleučilišta u Rijeci, Poljoprivrednog odjela Poreč i informatičku podršku tvrtke e-computing.

„Već sam pet godina predsjednica ocjenjivačke komisije, a moja je uloga da pratim da ocjenjivanje prođe regularno i na visokoj profesionalnoj razini te da potičem suce da prepoznaju izvrsnost. Sjajno je što primjećujem veliki rast posljednjih godina u kvaliteti uzoraka, pa tako i ove godine, između čak 270 uzoraka, već sada mogu reći da ima sjajnih vina“, istaknula je Caroline Gilby, Master of Wine, predsjednica ocjenjivačke komisije Svijeta malvazija.

Steven Spurrier dolazi u Istru

„Rezultati će se javno objaviti u sklopu ovogodišnje Vinistre koja se održava od  11. do 13. svibnja u dvorani Žatika u Poreču. Očekujemo oko 130 izlagača, od čega je najveći broj istarskih vinara. Zemlja partner je Austrija, pa će posjetitelji imati priliku uživati u odličnim vinima austrijskih izlagača. Konstantno povećanje broja uzoraka autohtonih sorti koji stižu na ocjenjivanje Svijet malvazije, sve viša razina kvalitete tih uzoraka i svake godine neki novi mladi vinari potvrda je da radimo dobar posao te da Istra ravnopravno može stati uz najpoznatije svjetske vinske regije“, istaknuo je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre. Benvenuti je s iznimnim zadovoljstvom najavio dolazak legendarnog britanskog kritičara i vinara Stevena Spurriera, velikog prijatelja Istre i istarskih vinara, čovjeka najzaslužnijeg za demokratizaciju svjetskih vinskih regija. Nakon njegovog Paris tastinga 1976. ništa više nije bilo isto.

Posjetitelje očekuju sjajni popratni sadržaji od predavanja, edukativnih radionica, B2B dana za profesionalce, Vinistra Gourmet showa u suradnji sa Zlatnim sponzorom Plavom Lagunom do after work partyja.

Simbol Poreča i Istre

Ronald Korotaj, član Uprave Plave Lagune istaknuo je kako je ova hotelska kuća s godinama postala istinski partner Vinistri, te zajedno promoviraju autentičnost i izvornost, stavljajući naglasak na istarska vina u kojima je najljepše uživati tamo gdje nastaju – u Istri i Poreču.

„Drugi tjedan u svibnju Porečani tradicionalno rezerviraju za Vinistru, koja je postala jedan od simbola grada i Istre. Kao Porečanin sjetim se početaka Vinistre, koja je prije 25 godina bila mala manifestacija, a danas ima snagu najvažnijeg vinskog događaja u regiji“, kazao je Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča.

Nenad Velenik, direktor TZ grada Poreča osvrnuo se na prošlu turističku godinu koja je s 3,4 milijuna noćenja bila rekordna, a ove godine očekuje se povećanje od oko jedan posto.

„U Poreču se naglasak stavlja na pred i post sezonu, razvijaju se sadržaji i projekti koji sve više privlače goste u doba godine kada more i sunce nisu primarni motiv dolaska, a tu se Vinistra savršeno uklapa i definitivno je najkvalitetnija manifestacija u Istri koja se događa u zatvorenom prostoru“, istaknuo je direktor TZ grada Poreča.

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup