Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

Multimedijalna rješenja iz korijena mijenjaju poslovne vrijednosti

Multimedijalna rješenja iz korijena mijenjaju poslovne vrijednosti

Virtualna stvarnost tehnologija je budućnosti na kojoj će se u značajnoj mjeri temeljiti poslovanja većine kompanija, upućuju podatci IDC-a, prema kojima će globalno prihodi na tržištu te tehnologije rasti od 5,2 milijarde u 2016. na više od 162 milijarde američkih dolara u 2020. godini.

Primjena multimedijskih tehnologija sve je zastupljenija ne samo u svakodnevnom životu, nego i u svim oblicima poslovanja i svim fazama poslovnih procesa. Multimedijalno okruženje postaje sve više uvjet konkurentnog poslovanja i tržišne borbe za svakog klijenta, kupca. Multimedijska tehnologija zapravo predstavlja poveznicu između računala, telekomunikacija i softvera te upravo ona omogućuje učinkovit rad organizacije i konkurentnost na tržištu. Multimedija mijenja način na koji komuniciramo, kao i način na koji poslujemo.

Snažan rast video sadržaja

U zadnjih šest godina udio video sadržaja na mobilnim uređajima porastao je za čak 85%, navodi se u sedmom godišnjem globalnom izvještaju Ericsson ConsumerLaba TV & Media Report 2016. U isto vrijeme udio video sadržaja na fiksnim zaslonima smanjen je za 14%.

Prosječno vrijeme gledanja videa na mobilnim uređajima raslo je više od 200 sati godišnje od 2012. godine, što je u konačnici pridonijelo i većem ukupnom gledanju video sadržaja za dodatnih 1,5 sati tjedno. Veliki rast mobilnog gledanja zasjenjen je padom gledanosti sadržaja na fiksnim zaslonima od 2,5 sati tjedno. 40% korisnika vrlo je zainteresirano za mobilni podatkovni plan koji uključuje neograničeni ‘streaming’ video sadržaja.

Sve je više izraženo korisničko opredjeljenje prema videu na zahtjev. Ukupno gledanje sadržaja na zahtjev povećalo se za 50% od 2010. godine. Prema Ericssonovom istraživanju korisnici sve više traže neometani pristup visokokvalitetnim video sadržajima, putem različitih usluga i uređaja. Takve promjene umnogome mijenjaju poslovne strategije pružatelja usluga Interneta, ali i samo tržište uređaja za pristup Internetu. Virtualna, odnosno proširena stvarnost, koja se postiže uređajima poput Microsoft HoloLens, tehnologija je budućnosti na kojoj će se u značajnoj mjeri temeljiti poslovanja većine kompanija, upućuju podatci IDC-a, prema kojima će globalno prihodi na tržištu virtualne stvarnosti rasti od 5,2 milijarde u 2016. na više od 162 milijarde američkih dolara u 2020. godini. Već sada hologramska tehnologija kreira poprilično stvarne doživljaje.

Brojni su primjeri primjene holograma u praktičnom životu, znanosti, industriji… Tako, NASA omogućuje znanstvenicima korištenje HoloLensa za ‘rad na Marsu’ i to izravno iz svojih ureda, dopuštajući im da planiraju i provode znanstvene projekte na Crvenom planetu. Na sveučilištu Case Western Reserve University pomoću HoloLensa studenti i profesori mogu cijelo vrijeme međusobno komunicirati.

Računala prema zahtjevima profesionalaca

Razvoj multimedijalnih tehnologija odražava se i na sve digitalne uređaje. Na primjer, IT trgovac Mikronis, hrvatski tržišni lider u prodaji notebookova i jedan od najvećih i najinovativnijih domaćih prodavača osobnih računala, od nedavno u ponudi na tržištu ima Avenio, prvi hrvatski PC visokih performansi koji se radi po zahtjevima kupca. Mikronis s Aveniom želi postati lider u jedinom rastućem segmentu prodaje osobnih računala – gaming PC-ima koji se rade po narudžbi. Mikronis je pokrenuo i prvu suradnju hrvatske industrije računalnih igara i IT proizvođača i trgovaca. Gordana Puhelek, direktorica Mikronisa, kaže da su sklopili suradnju s tri najveća hrvatska studija za proizvodnju računalnih igara Croteamom, Gamepiresom i LittleGreenMenom. Oni će dio razvoja raditi na Avenio Gepard računalima, a kupci tih računala imat će pristup njihovim igrama.  Avenio računala postala su i izvozni proizvod. Uz računala za gamere, Mikronis je ponudu Avenia proširio i posebnim radnim stanicama za koje navodi da su na nivou superračunala, te studio računalima koja ispuštaju nula decibela buke. U razvoj Avenio računala Mikronis je uključio i niz vanjskih profesionalaca iz drugih industrija.

4K HDR OLED i quantum dot tehnologije

Za što bolje korisničko iskustvo multimedijalnih sadržaja sve je izraženija borba globalnih tehnoloških tvrtaka. Za sada u kvaliteti video prikaza prednjači LG sa svojim novim 4K HDR OLED televizorima koji su stigli i na hrvatsko tržište. Nedavno je LG Electronics u Hrvatskoj predstavio svoje nove flagship 4K HDR OLED televizore. Svi modeli OLED televizora za 2016. iz LG-a sadrže Ultra HD Premium pečat UHD Alliancea za dostizanje zahtjevnih standarda koje ta organizacija postavlja za razlučivost, visoki dinamički raspon, svjetlinu, razinu crne boje, široku skalu boja i audio kvalitetu. Nova linija LG televizora jedina podržava oba HDR formata – HDR10 i Dolby Vision, koji su standard u industriji, a pružaju izvanredno osvjetljenje uz širi raspon živopisnih i jarkih boja.

Za razliku od LED zaslona, gdje LED pozadinsko osvjetljenje zatamni cijele njegove dijelove, svaki piksel na OLED zaslonu može se uključiti i isključiti neovisno o drugima. Zato OLED tehnologija pruža prikaz neograničenog kontrasta i najtamnije crne boje uz jasne ostale boje i sjenovite detalje, čak i kada su svijetli objekti odmah do dubokih, tamnih područja.

LG-evoj OLED tehnologiji konkurira Samsungova quantum dot tehnologije. Prema testiranjima stručnjaka, unaprijeđeni prikaz slike na quantum dot LCD televizorima je po kvaliteti usporediva s najboljim televizorima konkurenata koji koriste OLED tehnologiju.

Multimedijalna rješenja u turizmu

Multimedijalna rješenja sve su neizostavnija i u konkurenciji na tržištu usluga. Suvremena tehnologija posljednjih je godina uvelike promijenila način poslovanja hotelskih kuća. Implementacijom informacijske tehnologije te primjenom najsuvremenijih komunikacijskih medija, znatno je poboljšana interna komunikacija između hotelskih odjela. Izuzetno je zadovoljstvo gosta jer su turisti sve zahtjevniji u vidu potreba komunikacije. Kako se čak 50% ukupnog Internet prometa putem Wi-Fi mreža u svijetu odnosi samo na hotele, jasna je važnost kvalitetne hotelske Wi-Fi infrastrukture.

Sve je više domaćih softverskih i poslovnih IT rješenja u turizmu. Nedavno pokrenut projekt CroDeals, koji korisnicima pruža preko 2.000 mogućnosti za popuste u hrvatskim restoranima, kafićima, muzejima te kod bukiranja izleta i drugih turističkih aktivnosti, ostvario je odlične rezultate. Već u prvoj sezoni 50.000 posjetitelja koristilo je taj alat.

Comping je nedavno predstavio svoj ContactInCloud, poslovno rješenje namijenjeno kontaktnim centrima, prodajnim predstavnicima, naplati potraživanja i korisničkoj podršci, te Comping@BestHotels rješenje koje uključuje kompletnu viziju gostu orijentiranog upravljanja odnosima te dio svog portfelja namijenjenog brojnim infrastrukturnim rješenjima i servisima posebno kreiranima za hotelsku industriju, poput outsourcinga, mrežnih rješenja, sigurnosti IT sustava te usluge savjetovanja, izrade studija izvedivosti i razvojnih studija nužnih u moderno opremljenim hotelskim kućama. Compingov ContactInCloud predstavlja prvi kontakt gosta s hotelskom kućom i time ima iznimno važnu ulogu u prezentaciji hotelske kuće, brige o gostu, prepoznavanju njegovih preferencija.

Hologramsko iskustvo kupnje

Automobilska industrija odavno prednjači u primjeni novih tehnologija. Elon Musk, vlasnik Tesla Motorsa, najavio je nedavno da će sva buduća vozila Tesla opremiti hardverom koji omogućava potpuno autonomnu vožnju. Sve će Tesle od sada, dakle, dolaziti s 8 kamera koje potpuno nadziru okolinu, s 12 ultrazvučnih senzora te radarom s prednje strane. Za koordinaciju i analizu podataka koristit će se ugrađeno računalo koje je, tvrde, 40 puta moćnije nego ono do sada ugrađivano u njihove automobile.

No, Tesla nisu jedini koji se visokom tehnologijom bore za buduće tržište autonomnih vozila i vožnji. BMW, Ford Motor, General Motors, Alphabetov Google i Uber također testiraju samovozeće automobile na javnim cestama i pripremaju se za budućnost vožnje, svi vide priliku  o budućoj potražnji za autnomnim vozilima i dijeljenoj ekonomiji.

Koliko snažno multimedija ulazi u sve dijelove autoindustrije pokazuje i primjer kada je Volvo  nedavno predstavio Microsoft Hololens tehnologiju, odnosno hologramsko iskustvo kupnje. Volvo je, u suradnji s Microsoftom predstavio jedinstvenu tehnologiju HoloLens za potrebe kupaca, tj. novo iskustvo kupnje putem holograma. Microsoft HoloLens prvo je hologramsko računalo na svijetu koje pokreće Windows 10 te koje, nema ni žice niti potrebe za povezivanjem s telefonima ili osobnim računalima. Putem HoloLensa kupci će moći na opipljiv način iskusiti sve mogućnosti koje nude Volvo automobili; od iskustva izbjegavanja prometne nesreće, pametnih i održivih rješenja po pitanju motora, do usluga povezivosti. U bliskoj budućnosti HoloLens će kupcima pružiti mogućnosti istražiti ili iskusiti kako Volvo automobili izbjegavaju opasne situacije koristeći svoje senzore, radare i kamere.

Pojednostavljuju upravljanje u zgradarstvu

Multimedijalna rješenja imaju sve širu primjenu. Tako je na nedavnom najprestižnijem svjetskom kongresu i izložbi koja predstavlja ICT rješenja za budućnost gradova, Smart City Expo u Barceloni, Hrvatski Telekom predstavio svoje rješenje za upravljanje energijom u zgradarstvu. HT je u suradnji s Deutsche Telekomom izložio rješenja koja je implementirao u gradovima diljem Hrvatske.  Jedna od usluga je pametni sustav elektronske evidencije odvoza komunalnog otpada, razvijen u suradnji s tvrtkom EcoMobile, koji se primjenjuje u Koprivnici. Sustav obuhvaća kontejnere s ugrađenim čipovima koji u realnom vremenu javljaju da je spremnik pun, nakon čega sustav samostalno planira i predviđa najbolji raspored odvoza. Rješenje optimizira poslovanje pružatelju usluga, ali i omogućava naplatu usluge prema volumenu i broju sakupljanja ili masi otpada.

Najviše interesa na Smart City Expou izazvalo je rješenje iz područja e-mobilnosti, pogona automobila na električnu energiju jer je riječ o području usluga za koje se procjenjuje da će 2020. godine samo na tržištu EU vrijediti 5 milijardi eura, a očekuje se i deseterostruki rast u količini infrastrukture i korištenja usluge. Među predstavljenim rješenjima HT-a u Barceloni nalazila se i usluga za mjerenje kvalitete zraka koja je još u ožujku primijenjena u Dubrovniku u prvoj pametnoj ulici u Hrvatskoj.

Schneider Electric u suradnji s tvrtkom Panasonic Corporation nedavno je predstavio rješenje za grijanje, hlađenje i ventilaciju (HVAC – Heating, Ventilation and Air Conditioning). Riječ je o sustavu kojim se postiže novi stupanj nadzora nad opremom za grijanje, hlađenje i ventilaciju te učinkovito upravljanje potrošnjom energije u zgradama. Rješenje omogućava vlasnicima i upraviteljima zgrada jedinstvenu kontrolu u stvarnom vremenu i sa svakog mjesta na sve sustave koji se nalaze u njihovim prostorima. To ujedno uključuje i opremu za grijanje, hlađenje i ventilaciju svjetala, sigurnosni nadzor, napajanje i distribuciju energije. Jedinstveno sučelje pokazuje informacije na temelju kojih se mogu donositi bolje odluke, smanjiti potrošnju energije i ostvariti novčane uštede.

Kamera koja ‘vidi’ temperaturu

Trendu sve izraženije multimedijalnosti prilagođavaju se svi digitalni uređaji. Trendove takve prilagodbe prema praktičnoj iskoristivosti pokazuje, na primjer, Flir One kompaktna termalna kamera, koja detektira toplinsku energiju, omogućavajući korisnicima da ‘vide’ i mjere suptilne promjene u temperaturi. Flir One moguće je priključiti na smartphone i tablete te tako prikazati termalne slike na njihovom zaslonu. Mogućnost snimanja onog što je nevidljivo ljudskom oku, točnije topline, ima velik broj primjena za poduzetnike, ali i u privatne svrhe.

Flir One bilježi promjene u temperaturi od čak 0,1 stupnja Celzijusa. Pokreće ga Flir Lepton, najmanji toplinski modul kamere tvrtke Flir te nudi iznimno korisna rješenja. Kamera je odlična za gledanje u potpunom mraku ili kroz dim i maglu. Zato je najviše cijene spasilačke službe, ali i planinari i fizički aktivne osobe koje vrijeme vole provoditi u prirodi. Flir One iznimno je koristan i za poduzetnike koji više ne moraju nositi veliku opremu. Koristite ju za održavanje, u građevinarstvu, prilikom procjene energije. Atraktivna je za elektroničare i mehaničare.

Novi pametni učinkovitiji pisači

Epson je nedavno u Zagrebu predstavio novu seriju pisača Ink Tank System (ITS) koji rade bez tintnih patrona, omogućavaju brz i jednostavan ispis. Među nove funkcije spadaju obostrani ispis na A3 format te ispis fotografija bez ruba. Model L605 je prvi Epsonov 3-u-1 uređaj s funkcijom obostranog ispisa, a L1455 je prvi 4-u-1 uređaj s obostranim ispisom u A3 formatu, uz funkciju A3 skeniranja. Obostrani ispis smanjuje potrošnju papira za pola te pridonosi minimiziranju troškova. Ink Tank pisači dolaze u pakiranju s po dva kompleta bočica s tintom visokog kapaciteta. Modeli L382, L386 i L486, dolaze s većim brzinama ispisa i novom funkcijom ispisa fotografija bez ruba.

Xerox je također nedavno predstavio pisač u boji Xerox Phaser 6510 i višefunkcijski pisač u boji (MFP) Xerox WorkCentre 6515. Novi Xerox pisači omogućuju dvostrano ispisivanje i, u slučaju MFP-a, skeniranje. Novi pisač u boji Phaser 6510 i MFP u boji WorkCentre 6515 također omogućuju povezivost s bilo kojeg uređaja, čime zaposlenicima omogućuju ispisivanje s tableta ili mobitela kada rade u pokretu.

Paketi telekoma za multimedijalno poslovno okruženje

Rastu video streaminga prilagođavaju se i telekom operateri. Kako su nam rekli iz Tele2, ne samo da je vidljiv pomak u količini video sadržaja, nego je vidljiv i pomak u samoj kvaliteti i produkciji videa, sve više se ‘streamaju’ HD sadržaji (720p+ vs. SD).

-Velikim količinama podatkovnog prometa uključenih u pakete Tele2 odgovara na potrebe ‘high end’ korisnika kojima je Internet potreban u svakom trenutku, bilo da gledaju multimedijalne sadržaje visoke kvalitete, pretražuju informacije na Internetu uvijek i u bilo kojem trenutku, koriste svoje mobilne uređaje za svakodnevno poslovanje ili im je sve to potrebno odjedanput – rekao nam je Ozren Kronja, specijalist za akviziciju poslovnih korisnika Tele2, dodavši kako pakete usluga individualno prilagođavaju korisnicima, osiguravajući im pri tome maksimalne brzine surfanja u 4G mreži.

 -Preko 90% sadržaja unutar naše mreže otpada na sadržaj visoke kvalitete (HD), dok se ostatak odnosi na standardnu kvalitetu (SD) i vrlo visoku kvalitetu (UHD ili 4K). Potreba za dodatnim kapacitetom narasla je 4 puta u prelasku sa SD na HD kvalitetu, a za korak više od HD-a potrebna je 3 puta veća propusnost – rekli su nam iz Vipneta, dodajući kako je njihova cjelokupna mreža spremna za nadogradnju na Docsis 3.1 tehnologiju koja će korisnicima omogućiti brzine do 1 Gbit/s. Ta tehnologija, osim brzine potrebne za 4K sadržaj, Vipnet korisnicima nudi i mogućnost kolokacije opreme, odnosno mogućnost smještaja korisnikovih poslužitelja (npr. gaming serveri, baze podataka) u Vip podatkovnom centru. Vipnet omogućuje razne složene scenarije mrežnog povezivanja kolocirane opreme s ostalim lokacijama u Hrvatskoj i u zemljama unutar područja pokrivanja Telekom Austrija grupe. Usluga uključuje dijeljeni širokopojasni internetski pristup bez naplate internetskog prometa (flat rate) s jednom stalnom javnom IP adresom.

HT je kao tehnološki partner uključen u niz multimedijalnih projekata u Hrvatskoj. Osim projekta Pametni grad u Dubrovniku u kojem se ističe projekt Pametne ulice, HT je nedavno realizirao i projekt virtualne šetnje prostorima Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar, čime je omogućio svima u svijetu, gdje god se nalazili, da upoznaju nedavnu povijest Vukovara putem web stranice Memorijalnog centra. Virtualna šetnja u potpunosti prenosi iskustvo posjete memorijalnih obilježja grada Vukovara i njegove nedavne povijesti, jer sadrži 360° pregled pet lokacija u sastavu Memorijalnog centra: vukovarske bolnice, Spomen doma hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Spomen doma Ovčara, Muzeja sjećanja na Domovinski rat te prikaza koncentracijskih logora Stajićevo i Begejci. Tehnika je ostvarena fotografiranjem lokaliteta suvremenom opremom s ciljem što vjernijeg prikazivanja detalja, a na 33 panoramske točke snimljeno je više od 3 tisuće fotografija visoke razlučivosti.

Najave pametnih mobitela

HTC 11

HTC 11 će se vjerojatno pojaviti u svibnju iduće godine. Trebao bi imati veći 5,5 inčni 2K HD ekran rezolucije od 2560 x 1440 točaka, te prvi put kod HTC smartphonea zakrivljeni ekran. HTC 11 mogao bi doći s dvostrukom stražnjom kamerom 12 MP + 12 MP. Prednja bi kamera trebala imati 8 MP.

Samsung Galaxy S8 / S8 Edge /Galaxy Note 8

Novi Samsungovi modeli Galaxy imat će veće ekrane od serije 7. Tako bi Galaxy S8 trebao imati 5,7 inčni, dok bi Galaxy S8 Edge trebao imati 6,2 inčni ekran. Dva nova modela, Samsung Galaxy S8 i S8 Edge će se vjerojatno pojaviti u travnju 2017. godine, a Note 8 ne treba očekivati prije kraja ljeta.

Samsung je potvrdio da će Galaxy S8 imati digitalnog pomoćnika kodnog imena ‘Project Dream’ jer je preuzeo tvrtku Viv Labs koja je stvorila Siri, Appleovu digitalnu pomoćnicu. Viv Labs stvara jedinstvene otvorene platforme umjetne inteligencije koji omogućavaju drugim developerima stvaranje digitalnih pomoćnika.

Apple watch series 1

Apple watch series 1 dolazi u izdržljivom i laganom aluminijskom kućištu. U odnosu na  originalni Apple Watch model novost je novi 2-jezgreni procesor za brže performanse. Uređaj je potrebno povezati s Iphoneom, a podržani su svi modeli od Iphonea 5. Svi modeli dolaze s watchOS 3 operacijskim sustavom. Ima mogućnost Wi-Fi povezivanja i  Bluetooth 4.0, te senzor brzine otkucaja srca, žiroskop i senzor za osvijetljenost prostora. Zaslon je OLED Retina s Force Touch tehnologijom od Ion-X stakla. Ima litij-ionsku bateriju, za čije je punjenje zadužen magnetski kabel, a jamči rad od 18 sati pri normalnom korištenju.

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup