Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo 10 natječaja u vrijednosti 878 milijuna kuna

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo 10 natječaja u vrijednosti 878 milijuna kuna

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u 2018. godini objavilo je ukupno 10 natječaja vrijednih gotovo 878 milijuna kuna za poticanje konkurentnosti domaćeg gospodarstva kroz razvoj novih kompetencija, povećanje proizvodnje, komercijalizaciju inovacija, primjenu  informacijske i komunikacijske tehnologije u svakodnevnom poslovanju, povećanje izvoza te stvaranje novih radnih mjesta.

Potpore su dodijeljene za istraživanje, razvoj, inovacije, izgradnju i opremanje poslovnih jedinica (ulaganje u strojeve, opremu, proizvodne pogone), nabavu informacijske i komunikacijske tehnologije, uvođenje priznatih sustava upravljanja poslovnim procesima i kvalitetom, ostvarivanje prava korištenja znakova kvalitete, pružanje stručne podrške znanstveno-istraživačkih organizacija inovacijskim aktivnostima MSP-ova, jačanje tržišne pozicije i povećanje konkurentnosti MSP-ova poboljšanom primjenom mrežnih marketinških rješenja, a nastavljeno je i poticanje inovacija novoosnovanih MSP-ova, certifikacije proizvoda te nastupa domaćih MSP-ova na međunarodnim sajmovima i događajima.

Najveći interes poduzetnika zabilježen je na natječajima „WWW vaučeri“, „Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta MSP“ te natječaju Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT), na kojima je ukupno zaprimljeno 2.140 projektnih prijava s iznosom tražene potpore u vrijednosti približno 1,5 milijardi kuna.

„Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta od 2015. do danas objavilo je ukupno 29 poziva na dostavu projektnih prijedloga vrijednosti 5,85 milijarde kuna, od čega je kroz 21 poziv, iznos od 4,91 milijarde kunadirektno stavljen na raspolaganje poduzetnicima, dok su ostali pozivi usmjereni unaprjeđenju poduzetničke infrastrukture. Ministarstvo je do sada odobrilo financiranje 2400 projekata kojima je dodijeljeno gotovo 3,4 milijarde bespovratnih sredstava čime se planira otvoriti više od 8700 radnih mjesta“ istaknuo je Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Na do danas objavljene natječaje zaprimljeno je 6.588 projektnih prijedloga, a do sada je uspješno završeno 1.480 projekata. Kroz financirane projekte potaknuto je ukupno 7,3 milijardi kuna ulaganja. Analizom podataka o poslovanju, utvrđeno je da korisnici bespovratnih potpora za razdoblje od 2014. do 2017. godine ostvaruju značajno i višestruko bolje poslovne rezultate u rastu zaposlenosti (3 puta), rastu prihoda od prodaje (20 puta) te dodane vrijednosti po zaposlenom (8 puta) u odnosu na sektor unutar kojeg posluju.

Analizom podataka za prerađivački sektor (NKD C) koji je po broju zaposlenih i ostvarenoj dodanoj vrijednosti najvažnija djelatnost u Republici Hrvatskoj, vidljivo je da korisnici bespovratnih sredstava za razdoblje od 2014.-2017. ostvaruju bolje poslovne rezultate od sektora u analiziranim pokazateljima koji obuhvaćaju:

  • rast zaposlenosti (kumulativno 59,09% nasuprot 16,56%),
  • rast prihoda od prodaje (kumulativno 119,89% nasuprot 19,29%),
  • rast dodane vrijednosti po zaposlenom (kumulativno 45,33% nasuprot 18,18%).

Također, na sektorskoj razini dobri rezultati uočeni su kod korisnika iz djelatnosti J – Informacije i komunikacije, gdje za sva tri pokazatelja postoji bitna razlika u prosječnoj godišnjoj stopi rasta prije i nakon dobivanja potpore. Za broj zaposlenika prosječna godišnja stopa rasta u razdoblju nakon dobivanja potpore veća je za 15 posto, za prihode od prodaje veća je za 50 posto dok dodana vrijednost po zaposlenom raste 40%. U 2019. godini planiramo objavu novih poziva za poduzetnike, većinom usmjerenih na istraživanje, razvoj i inovacije, u što ćemo uložiti 1,3 milijarde europskog novca.

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup