Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

Mesna industrija Vajda ulaže preko 50 milijuna kuna u proizvodni pogon u Čakovcu

Mesna industrija Vajda ulaže preko 50 milijuna kuna u proizvodni pogon u Čakovcu

Investicija od 50 milijuna kuna u dogradnju, rekonstrukciju i modernizaciju proizvodnog pogona, nabavu strojeva i opreme za proizvodnju, proširenje skladišnih i ekspeditnih kapaciteta te modernizaciju rashladnog sustava predstavljena je danas u čakovečkoj Mesnoj industriji Vajda d.d. Nastavak je to ulaganja započetih od listopada 2015. kad je Vajda ušla u sastav Grupacije Pivac pa je tako tijekom 2016. godine uloženo više od 11 milijuna kuna u zamjenu i nabavu opreme, strojeva i transportnih sredstava, poboljšanja informatizacijske infrastrukture i druge manje tehničke zahvate. Novi investicijski projekt bit će prijavljen i za sufinanciranje iz fondova Europske unije kroz mjeru povećanja konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda, a očekuje se da će u potpunosti biti realiziran do konca 2018. godine.

„Vajda je godinama bila usamljeni primjer ulaganja u domaće svinjogojstvo, a ulaskom Grupacije Pivac ta su ulaganja održana te intenzivno nastavljamo s povećanjem kapaciteta vlastitog uzgoja i širenjem kooperacije sa svim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima zainteresiranima za suradnju. Za takav je razvoj svinjogojstva potrebna moderna mesna industrija sa suvremenim tehničko-tehnološkim rješenjima u svim fazama proizvodnje, što ćemo u potpunosti ostvariti ovom investicijom kako bismo se etablirali na domaćem i širili na inozemnim tržištima“, izjavio je Vladimir Mesarić, predsjednik Uprave Mesne industrije Vajda d.d. Čakovec. Istaknuo je veliko zadovoljstvo ovom investicijom i zbog njezinog značaja za razvoj ukupne poljoprivrede i pripadajućih djelatnosti na području Međimurske županije, kao i cijele Hrvatske. Naglasio je i da će tijekom realizacije projekta osobit naglasak biti stavljen na primjenu mjera energetske učinkovitosti korištenjem otpadne topline za zagrijavanje vode koja će se koristiti u tehnološkom procesu i sanitaciji.

Primarni je cilj investicije stvaranje uvjeta za povećanje kooperantskog uzgoja tovnih svinja s 40.000 grla u 2016. na 90.000 u 2017. te finalno na 200.000 u 2019. godini, prvenstveno na području Međimurja i Slavonije. Na taj će se način, zajedno s ostalim investicijama u okviru Grupacije Pivac i putem svih aktivnosti usmjerenih na razvoj Vajde, omogućiti i povećanje udjela domaće sirovine u finalnim proizvodima, poput pršuta, te u konačnici povećati njihova proizvodnja. S prihodom od oko 188 milijuna kuna u 2016. godini, dosadašnjim investicijama i povećanjem proizvodnih kapaciteta, u Vajdi su daljnja ulaganja imperativ koji će donijeti i nova zapošljavanja te se očekuje da će broj zaposlenika preći 300 nakon završetka investicijskog procesa.

Naime, nakon organizacijske konsolidacije provedene pridruženjem poduzeća Grupaciji Pivac, broj zaposlenika u Vajdi uslijed širenja proizvodnih kapaciteta ponovno raste. U poduzeću je na snazi kolektivni ugovor sa zaposlenicima koji im dodatno osnažuje zajamčena prava i koji će nakon novih pregovora sa socijalnim partnerima biti produžen i uređen na obostrano zadovoljstvo radnika i poslodavca. Prosječna bruto plaća porasla je u 2016. godini za 14 posto u odnosu na 2015., a osim investicije u proizvodnji neprekidna su ulaganja i u standard zaposlenika, poput uređenja radne okoline, podizanja kvalitete prehrane i obnavljanja odmarališta u Starigradu-Paklenici u kojem radnici provode godišnji odmor.

Uz ulaganja u Vajdi, u okviru Grupacije Pivac nedavno je najavljeno i značajno ulaganje u izgradnju moderne pršutane vrijedne više od 10 milijuna eura u Gospodarskoj zovi Ravča pored Vrgorca. U svibnju se očekuje i završetak ulaganja u vrijednosti od 95 milijuna kuna u razvoj pogona i optimizaciju poslovanja PPK karlovačke mesne industrije kroz protekle tri godine, uz sufinanciranje iz fondova Europske unije.

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup