Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

Lučka uprava Osijek za razvoj luke će uložiti milijardu kuna

Lučka uprava Osijek za razvoj luke će uložiti milijardu kuna

Iako Osijek po mnogim parametrima zaostaje za ostatkom Hrvatske, postoje i neki svijetli primjeri, a jedan od takvih svijetlih primjera je Lučka uprava Osijek koja trenutno radi na nekoliko velikih projekata ukupne vrijednosti 979 milijuna kuna,, a koji se nalaze u različitim fazama.

Prvi od njih je izgradnja terminala za pretovar rasutih tereta. Projekt obuhvaća izgradnju obale za pretovar rasutog tereta s dva veza za brodove, izgradnju postrojenja za pretovar tereta i usipnog koša, nastavak željezničkih kolosijeka u dužini cca 450 m, izgradnju pristupne ceste, kranske staze te izgradnju infrastrukture potrebne za rad terminala (opskrba vodom, oborinska odvodnja, rasvjeta, snabdijevanje električnom energijom i sl.).

Ukupna vrijednost projekta izgradnje terminala iznosi 145 milijuna kuna, a prije nekoliko mjeseci Lučka uprava dobila je bespovratnu potporu iz europskih fondova u visini 90% prihvatljivih troškova, odnosno 117.5 milijuna kuna. Ovo je inače prvi projekt od svih morskih i riječnih luka u RH koji je odobren za sufinanciranje iz EU fondova. Projekt je trenutno u fazi raspisivanja natječaja, planirani početak izgradnje je drugi kvartal 2018. godine, a planirani završetak projekta je u drugom kvartalu 2021. godine.

Drugi veliki projekt je izgradnja intermodularne infrastrukture koja obuhvaća izgradnju obalnih građevina te uređenje desne obale rijeke Drave u duljini oko 2.220 m i izgradnju regulacijske građevine – pregrade „G“ u duljini oko 210 m. Investitor prve faze odnosno izgradnje obalnih građevina su Hrvatske vode, a Lučka uprava planira u 2019. i 2020. pristupiti izradi potrebne dokumentacije kako bi projekt prijavili za sufinanciranje iz europskih fondova, uz daljnje oslanjanje na Hrvatske vode.

Procijenjena vrijednost prema glavnom projektu iznosi 448 milijuna kuna, a projekt bi trebao biti okončan 2020.

Treći veliki projekt je izgradnja i rekonstrukcija južne obale lučkog bazena luke. Projektom su planirane četiri građevine: Građevina 1 (lučke prometnice), Građevina 2 (kontejnerski terminal baziran na LO-LO tehnologiji prekrcaja kontejnerskom dizalicom), Građevina 3 (RO RO terminal) i Građevina 4 ( rekonstrukcija postojeće vertikalne i kose obale).

Procijenjena vrijednost izgradnje sve četiri građevine sukladno lokacijskoj dozvoli odnosno idejnom projektu iznosi 385 milijuna HRK (50 milijuna EUR). Lučka uprava Osijek planira u 2019. i 2020. godini pristupiti izradi potrebne dokumentacije (Studija izvodljivosti s analizom troškova i koristi) za prijavu ovog projekta za sufinanciranje izgradnje iz Kohezijskog fonda EU.

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup