Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

Lakoća poslovanja razlikuje se među gradovima diljem Hrvatske, Češke, Portugala i Slovačke, otkriva izvješće Svjetske banke

Lakoća poslovanja razlikuje se među gradovima diljem Hrvatske, Češke, Portugala i Slovačke, otkriva izvješće Svjetske banke

Lakoća poslovanja značajno se razlikuje među gradovima unutar Hrvatske i Češke, dok je provedba poslovnih propisa dosljednija u gradovima u Portugalu i Slovačkoj, otkriva novi izvještaj Svjetske banke.

Izvješće otkriva da je Prag jedini glavni grad koji nadmašuje ostale češke gradove. Bratislava, Lisabon i Zagreb, s druge strane, zaostaju za većinom manjih gradova unutar svojih zemalja. Izvješće analizira poslovne propise koji utječu na mala i srednja domaća poduzeća u 5 područja koje pokriva Doing Business: pokretanje poslovanja, ishođenje dozvola za gradnju, dobivanje električne energije, uknjižbu prava vlasništva i rješavanje trgovačkih sporova.

Nejednakost u rezultatima među gradovima svake pojedine zemlje pokazuje da je program regulatorne reforme nepotpun i nudi priliku za poboljšanje, kaže Rita Ramalho, viši menadžer Grupe globalnih indikatora pri Svjetskoj banci. Nadamo se da će ovo izvješće privući pažnju kreatora politika u četirima zemljama i da će služiti kao putokaz na subnacionalnoj razini.

Izvješće utvrđuje da su najznačajnije razlike u rezultatu, u svakoj zemlji, u područjima gdje lokalne vlasti imaju najveću autonomiju u razvoju i provedbi propisa, kao što su izdavanje dozvola za gradnju, dobivanje električne energije i rješavanje trgovačkih sporova.

Uspoređujući naša gradove pokazalo se da je najlakše je poslovati u Varaždinu, a najteže u Splitu. U Varaždinu je najlakše ishoditi dozvolu za gradnju, a prednjači i u dobivanju električne energije. Osijek, koji je na drugom mjestu, najuspješniji je u uknjižbi prava vlasništva i rješavanju trgovačkih sporova. Nijedan grad nije izvrstan u svih pet područja, a u Splitu, koji je posljednji od pet analiziranih gradova, najlakše je pokrenuti poslovanje, no, najslabije je rangiran u tri područja.

Zagreb je najslabije rangiran u pokretanju poslovanja i dobivanju električne energije, a ukupno se nalazi na četvrtom mjestu. Rijeka je trećeplasirana te u četiri područja ima drugi najbolji rezultat, dok zaostaje jedino u rješavanju sporova. Najveće razlike zabilježene su u ishođenju dozvola za gradnju, rješavanje trgovačkih sporova i pokretanju poslovanja. Tako je primjerice za ishođenje dozvola za gradnju jednostavnog skladišta u Varaždinu potrebno 112 dana uz trošak od 5,3 posto vrijednosti skladišta, što je dvostruko kraće i uz trećinu troška u odnosu na Split.

U Svjetskoj banci napominju da na značajne razlike u regulatornoj učinkovitosti između pet gradova utječe i neujednačen broj predmeta u nekim područjima, a u tom kontekstu upravo ističu veliko opterećenje odjela za graditeljstvo u Splitu, u kojem se izdavanje građevinske dozvole čeka triput duže od prosječnog vremena čekanja u drugim gradovima.

Osijek, Split, Rijeka i Zagreb nadmašuju EU-ov prosjek u području dobivanja električne energije, Osijek je iznad tog prosjeka u uknjižbi prava vlasništva, a također Osijek, uz Rijeku, Varaždin i Zagreb, stoje bolje od prosjeka EU-a u rješavanju trgovačkih sporova.

 

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup