Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

Konkurencija iz EU ubrzava integriranje hrvatske logistike i prijevozništva u zajedničko tržište

Konkurencija iz EU ubrzava integriranje hrvatske logistike i prijevozništva u zajedničko tržište

Uz usvajanje novih tehnologija i poslovnih modela, hrvatski prijevoznici suočavaju se i s mnogo banalnijim problemima, kakvih uglavnom nemaju njihovi konkurenti u drugim zemljama EU, poput nepoticanih trošarina na gorivo,nedostatka vozača, kompliciranih administrativnih zahtjeva…

Novi poslovni modeli u logistici, izazvani naglim razvojem tehnoloških rješenja, ne negiraju dosadašnje logističke vrijednosti, nego su one preduvjet digitalizaciji. Među tradicionalnim dobrim praksama je prije svega briga o obrtaju zaliha. No, za tržišnu uspješnost manageri u logistici svjesni su da je nužna digitalizacija tradicionalnih vrijednosti. Pri tome se podrazumijeva da se softverske aplikacije u logistici i transportu mogu koristiti sinkronizirano na svim uređajima i platformama.

Kod otpremništva, odnosno transporta, nužna je dispozicija s jednom ili više burzi tereta. Kod prijevoza se podrazumijeva i implementacija telematskih sustava, nalogodavci žele znati gdje se nalazi njihova pošiljka, transportna poduzeća kroz telematiku bolje planiraju svoje resurse, smanjuju operativne troškove. Sve je učestalija i dostupnost podataka u logističkim procesima kroz ‘cloud’ jer su na taj način dostupniji sudionicima lanaca opskrbe. Razmjena tih podataka slanjem e-mailom umnogome je sporija i nepraktičnija.

Optimizacija logističkih procesa

Zbog smanjenja troškova logističkih procesa jedan od ključnih trendova koji se pokazuje kao nezaobilazan proces jest outsourcing usluga. Premda je i kod nas outsourcing logističkih usluga uhvatio korijena, on se odvija sporo. Većina skladišta u Hrvatskoj još je uvijek u vlasništvu proizvođača i trgovca, dok je u većini zemalja EU logistika i transport posao specijaliziranih tvrtaka.

-Trend outsourcinga postaje sve veći potencijal i na našem tržištu, jer sve više tvrtaka koje imaju vlastite kapacitete skladištenja uviđa prednost izdvajanja tog dijela poslovanja – potvrđuje nam izvršni direktor divizije podrške Hrvatske pošte, Alen Gerak.

Trendovi smanjenja troškova u suvremenim gospodarskim sustavima, posebno nakon višegodišnje gospodarske krize u Hrvatskoj, postavili su nove uvjete poslovanja tvrtaka. -Razvojem tehnologija postiže se visoka razina optimizacije opskrbnih lanaca, a zbog čega su pružatelji logističkih usluga primorani obavljati više aktivnosti u kraćem vremenu i uz manje troškove. Dostupnost sofisticiranih tehnologija čini svjetsko gospodarstvo sve povezanijim, a to omogućuje učinkovito upravljanje složenim opskrbnim lancima, njihovo modificiranje i unapređenje – ukazuje, uz outsourcing, na drugu važnu tendenciju u logistici direktor divizije Ekspres Hrvatske pošte, Mladen Puzak.

Upravljanje zalihama

Unatoč sofisticiranim tehnološkim rješenjima, ne treba zaboraviti da zalihe i dalje imaju tendenciju bržeg rasta od prodaje, što u znatnoj mjeri utječe na ‘cash-flow’ poduzeća. Zalihe se kolokvijalno nazivaju ‘gutači novca’.

Kod upravljanja zalihama neizostavna kalkulacija postala je tzv. otkupna vrijednost zaliha. Manageri logistike izračunavaju je kao zbroj vrijednosti zaliha po kategorijama obrta zaliha. Zaliha s najvećim koeficijentom obrtaja ima najveću vjerojatnost prodaje i ima najveću otkupnu vrijednost. Najmanju otkupnu vrijednost imaju zalihe s najmanjim koeficijentom vjerojatnosti prodaje te je njihova otkupna vrijednost niža od nominalne vrijednosti. Koeficijent vjerojatnosti prodaje zaliha logističari nazivaju ‘cash flow index’.

-Učinkovito upravljanje zalihama ovisi o primjeni suvremenih metoda planiranja, informacijskih tehnologija, metoda reorganiziranja, planiranja ponude i potražnje na tržištu te edukacija svih zaposlenih o potrebi držanja što manjih zaliha. Hrvatska pošta koristi takozvani tradicionalni sustav planiranja zaliha, koji podrazumijeva kombinaciju kontinuiranog popunjavanja zaliha s periodičnim – objasnio nam je Alen Gerak.

-Za sve materijale koji su u sustavu Hrvatske pošte nadležne organizacijske jedinice vrše analizu koeficijenta obrtaja. Podatke o količinama i stanju zaliha imamo u Lausu, našem informacijskom sustavu kojeg na razini tvrtke koristimo za poslovanje. Naravno da su nam ti podatci izuzetno važni, jer predstavljaju kvalitetnu podlogu za planiranje kako zaliha, tako i budućih narudžbi materijala – dodao je Mladen Puzak.

Primjeri optimizacije logističkih lanaca

S ulaskom Hrvatske u EU domaće su tvrtke dobile pristup na EU tržište, ali i konkurenciju koja koristi znatno razvijeniju logističku infrastrukturu organiziranu u intermodalnu logistiku (luke, autoceste, željeznice, cargo aerodrome).

Logističko-distributivni centar Manšped u neposrednoj blizini luke Rijeka jedan je od najboljih hrvatskih primjera osposobljenosti za kompletne logističke usluge kakve imaju neke od najvažnijih europskih luka (Rotterdam, Antwerpen, Bremerhaven). U sklopu intermodalnog transporta, korisnici imaju mogućnost skladištenja, obrade robe (pakiranje, prepakiranje, komisioniranje) i daljnje distribucije roba s Manšpedova terminala. -Upravo u pružanju konkurentske prednosti našim kupcima u plasmanu i nabavi na tržištu EU vidimo našu priliku. Cilj nam je omogućiti našim partnerima sve operacije koje imaju njihovi konkurenti koji posluju sa sjevernoeuropskim lukama u smislu brze i jednostavne usluge carinskog posredovanja, skladištenja, konsolidacije i distribucije tereta. U proteklih 5 godina investirali smo preko 100 milijuna kuna u našem investicijskom ciklusu koji se nastavlja s izgradnjom intermodalnog terminala u središnjoj Hrvatskoj i daljnjim širenjem prema jugoistočnoj i središnjoj Europi – rekao nam je direktor Manšpeda d.o.o., Željko Mandarić.

Ključna znanja u logistici

-Možemo reći da je nekadašnje ‘Just in Time’ načelo zanemarilo trendove u svjetskoj ekonomiji, konkretno u vidu praćenja cijena, ponude i potražnje na globalnom tržištu, kako sirovina, tako i gotovih proizvoda – objašnjava Mandarić, dodajući kako se u posljednjim godinama razvija spektar usluga unutar ‘commodity logistics’ segmenta (industrijska logistika).

-Upravo pružanjem konsolidirane usluge intermodalnog prijevoza (skladištenja > pakiranja, komisioniranja tj. obrade tereta > distribucije do krajnjeg korisnika) razvija se tržište ‘Value Added Services’, odnosno usluga s dodanom vrijednosti. Drastične fluktuacije u cijenama sirovina i gotovih proizvoda kao rezultat odnosa tečajeva valuta, cijena energenata ili ostalih događaja koji utječu na svjetsku ekonomiju rezultiraju trendom outsourcinga segmenta logistike u poslovanju trgovaca i proizvođača na našem tržištu – rekao nam je Mandarić, dodavši kako su u Manšpedu zbog toga pokrenuli investicijski ciklus prije nepunih 5 godina s ciljem pružanja integrirane logističke usluge kroz uslugu cestovnog transporta za sve tipove tereta, pronalaženje optimalnog transportnog pravca tereta za svoje partnere (cestovni, željeznički, pomorski, cargo avio prijevoz) kroz njihov intermodalni odjel, mrežu pomorskih agenata u preko 170 zemalja, vlastiti otpremnički ured te skladišnu i distribucijsku infrastrukturu.

-Istaknuo bih još jedan znatan trend na tržištu pružatelja logističkih usluga. Naime, nedavnim bankrotom 7. kontejnerskog brodara na svijetu (Hanjin Shipping Co. Ltd) pokazalo se realno stanje u pomorskom kontejnerskom prijevozu. Nakon dugogodišnjeg pritiska za smanjenjem troškova transporta i prekapacitiranosti tržišta kontejnerskih brodara u odnosu na potražnju za prijevozom, dolazimo do situacije u kojoj se uvoznici/izvoznici počinju okretati likvidnosti, odnosno financijskoj stabilnosti svojih partnera, i samim time pojam pouzdanosti prelazi troškove na ljestvici prioriteta. Možemo zaključiti da započinje razdoblje u kojem će uspješne tvrtke tražiti sebi slične dobavljače, tj. partnere koji ulijevaju sigurnost i dugoročnu stabilnost na tržištu kroz konstantno investiranje i praćenje najnovijih tržišnih trendova – ustvrdio je direktor Manšpeda, Željko Mandarić.

Veća profitabilnost logističkog lanca

-U postizanju rezultata aktivno radimo na kontroli i povećanju učinkovitosti u svim dijelovima opskrbnih lanaca. U distribuciji se služimo GPS nadzorom vozila kako bi optimizirali rute kretanja, dok u sklopu skladišne logistike mjerimo učinkovitost svih procesa. Naravno, sve to ne bi bilo moguće bez naprednog IT rješenja i razvoja WMS (Warehouse Management Systems) sustava – rekao nam je direktor Sektora logistike Tisak d.d., Darko Gašpar.

-U odnosu na klasični WMS računalni sustav, u sklopu logističko-distributivnog centra razvijamo i informatiziramo dinamički sustav rutiranja vozila kako bi pravovremeno i uz uštedu troškova dostavili robu do krajnjeg korisnika. Na taj način generiramo brojne prednosti kao što su kraći rokovi isporuka, optimizacija procesa, smanjenje operativnih troškova, efikasnije iskorištavanje voznog parka i skladišnog prostora, točnost isporuka, smanjenje ukupnih zaliha i reklamacija krajnjih korisnika – ističe Gašpar.

Skladišna logistika

Tvrtke su se desetljećima oslanjale na sustave upravljanja skladištima WMS kako bi kontrolirale inventar i procese upravljanja inventarom unutar svojih skladišta. Većina maloprodajnih distribucijskih centara projektirala se i izgrađivala prema planovima koji su uključivali unaprijed određene transportne rute, broj trgovina i ostalih dostavnih mjesta na toj ruti te vrstu, količinu i oblik tih proizvoda za pojedine trgovine. Posljedično, distribucijske centre godinama se slično projektiralo, imali su sličnu metodologiju rada i informatičku infrastrukturu. Međutim, online trgovina u potpunosti mijenja pravila igre. Logistička potpora online trgovini ne može predvidjeti očekivane aktivnosti kao u tradicionalnoj trgovini te mora biti integrirana s maloprodajnim planovima.

Zahvaljujući činjenici da online trgovina postaje sve veći dio maloprodajne trgovine, pred trgovcima je imperativ dostaviti robu na pravo mjesto u prihvatljivom vremenskom roku kako bi zadovoljili potražnju korisnika online trgovine.

Inteligentni sustavi provedbe u skladištima WES (Warehouse Execution Systems) drastično povećavaju efikasnost popunjavanja centra i daju svoj doprinos povećavanju profita. Taj sustav omogućuje korištenje postojećih sustava opskrbe ostalih prodajnih kanala na način da se koristi ista zaliha i ista radna snaga koja servira već postojeće kanale prodaje. WES organizira i optimizira ljudski rad i opremu u distribucijskom centru u stvarnom vremenu, bez obzira na to koji se kanal prodaje opskrbljuje. Omogućuje sortiranje, pakiranje i otpremu na osnovu prioriteta, potreba otpremanja i lokacija preuzimanja kako bi se u minimalno moguće vrijeme kompletirala narudžba. Time se promiče fleksibilnost i uvelike povećava brzina obrade i ispunjenja narudžbe.

Kako Internet mijenja transport i logistiku

Trendovi na europskom tržištu pokazuju da je paketni dio poslovanja i dalje u rastu i razvoju s istom tendencijom i u idućim godinama. Glavni čimbenik tog rasta je e-trgovina. U posljednjih nekoliko godina struktura klijenata dostavnih tvrtaka znatno se promijenila te su sve prisutniji e-trgovci.

Usto, tvrtke koje su donedavno temeljile svoje poslovanje isključivo na veleprodajnim ili maloprodajnim trgovinama krenule su u otvaranje vlastitih internetskih trgovina. Sveprisutni trend rasta i razvoja tržišta online trgovine za distributere znači sve veći broj paketa pristiglih zbog online kupovine. Usto, sve su i kraći rokovi od prikupa robe kod dobavljača do isporuke na adresu kupca.

-Tisak se zahtjevima tržišta prilagodio na način da smo svoju primarnu djelatnost, distribuciju tiskovina, proširili na paketnu distribuciju koristeći najširu ‘click&collect’ dostavnu mrežu u Hrvatskoj, koja kupcima postaje sve praktičnija i atraktivnija. Brojčano, to uključuje vlastitu mrežu Tiskove maloprodaje na više od 1.000 kioska, 50 Paketomata, u Super Konzum prodavaonice, na kioske iNovina, kao i dostavu na adresu kupaca – kaže Darko Gašpar.

Logistika kod online trgovine u odnosu na klasičnu je dinamičnija i utoliko zahtjevnija u situacijama kada ne postoji zaliha robe na skladištima. Širina asortimana je velika, od toga su skladištene zalihe minimalne i većina artikala mora se prikupiti kod dobavljača, skladištiti, prepakirati i u konačnici pripremiti robu za isporuku u roku 24 sata. Drugi izazov je dostava na kućnu adresu kupca uz mogućnost naplate gotovinom prilikom preuzimanja  paketa.

Digitalni alati za učinkovitije logističke procese

-Odgovarajući na potrebe potrošača, Tisak radi na organiziranijoj nabavi, kao i na usavršavanju rokova dostave. Kako bismo bili što konkurentniji na tržištu, ulažemo u vozni park, informacijski sustav i optimiziranje procesa u logističkom lancu – objašnjava direktor Sektora logistike Tisak d.d., dodajući da je cilj Tiska razvijati modernu i inovativnu uslugu paketne dostave, koja prati brzorastuće tržište i u skladu s time koriste IT rješenja koja povezuju sve procese.

-Uveli smo ‘Track&Trace’ sustav o transparentnom praćenju statusa pošiljke, SMS notifikacije o dospijeću pošiljke, online najavu i plaćanje na webu. Procesi od narudžbe do dostave paketa na željeno odredište su izuzetno kompleksni i značajno utječu na konkurentnost logističkih tvrtaka – rekao nam je Gašpar.

Izvršni direktor Divizije Ekspres Hrvatske pošte, Mladen Puzak, naglašava kako je razvijena IT infrastruktura implementirana s procesima i operativnim mogućnostima distributera njihova komparativna prednost na tržištu, dodajući kako je Hrvatska pošta u posljednje vrijeme uložila značajna sredstva za razvoj i usklađivanje IT rješenja. Digitalnim rješenjima za predaju paketa poput web aplikacije ili web servisa Hrvatske pošte omogućavaju znatno brži proces zaprimanja i obrade uz gotovo nikakvu mogućnost pogreške.

-Na tržištu gdje je broj paketa u stalnom porastu distribucija bez implementacije i primjene tehnologija jednostavno nije moguća u ozbiljnijim razmjerima – naglašava Puzak, dodajući kako će nastaviti sa snažnim investiranjem u IT rješenja. -Radi se o izgradnji novog sortirnog centra. Bit će, naravno, na lokaciji koja je jako dobro povezana uz naše poslovanje, a značit će preseljenje procesa sortiranja i velikih vozila iz centra Zagreba. Također, sadržavat će i skladišni prostor, a koji nam je također nužan za daljnji razvoj paketnog poslovanja. Više opcija naplate otkupnine, ponude različitih rokova dostave i razvoj kompletne usluge namijenjene online trgovcima samo su neke od usluga kojima Hrvatska pošta prepoznaje potencijal te grane djelatnosti i nudi svoje usluge širokom spektru internetskih trgovaca – najavio je Puzak.

Novi trendovi u paketnoj  dostavi

Korisnici sve više traže uručenje paketa u što kraćim rokovima uz više alternativa i mogućnosti isporuke. Također, nerijetko žele znati gdje im se nalazi paket u svakom trenutku i kada će biti isporučen, sve više traže mogućnost komunikacije s pružateljem usluge. Kupci su navikli da online kupnju završe u jednom potezu te ništa manje ne očekuju niti od lanca dostave. To je jedan od zadataka logističkih kompanija, koje žele klijentima omogućiti brzu i kvalitetnu uslugu.

Kako nam kaže Darko Gašpar, to utječe i na širu dostavnu mrežu i fleksibilnost termina prikupa paketa, čemu je Tisak odlično doskočio uvođenjem Paketomata  0-24.

-Tako naši korisnici mogu u bilo koje doba dana ili noći prikupiti svoju pošiljku. Sada veći naglasak stavljamo na ‘Click&Collect’ dostavnu mrežu koju smo prepoznali kao priliku za rast, nego na konvencionalan način dostave na kućnu adresu – objašnjava Gašpar.

 -Cilj svakog distributera je minimizirati troškove uz optimalno korištenje resursa i poslovnih procesa, zato se ulažu značajna sredstva u IT, prijevozne i skladišne kapacitete te ljudske resurse koji sve navedeno mogu i ostvariti. Prijenos podataka o paketu, brza obrada i otprema paketa prema odredištu, te brza, sigurna i pouzdana dostava glavni su benefiti navedenih ulaganja. Novosti u paketnoj distribuciji uglavnom se temelje na razvoju svega navedenog uz mnoge pokušaje inovativnosti poput dostave paketa putem dronova – objašnjava izvršni direktor Divizije Ekspres Hrvatske pošte, Mladen Puzak.

Digitalne transportne platforme

Trendovi automatizacije i razvoj novih tehnologija značajno utječu na smjer razvoja transporta. Digitalizacija postaje jedna od važnijih stavki u kreiranju konkurentske prednosti, a odražava se kroz optimizaciju opskrbnog lanca i postizanje odgovarajuće brzine logističkih procesa. Optimizira se protok informacija između svih sudionika i povećava transparentnost prema kupcima.

TimoCom je na 66. sajmu za gospodarska vozila IAA Nutzfahrzeuge u Hannoveru, vodećem svjetskom sajmu za transport, logistiku i mobilnost, unutar najveće europske transportne platforme predstavio novitet: funkciju preuzimanja i prijenosa dokumenata za često zahtijevane dokumente unutar direktorija tvrtaka, čime faksiranje i slanje e-mailova postaju prošlost. Funkcija preuzimanja i prijenosa integrirana unutar direktorija poduzeća korisnicima TimoCom platforme omogućuje prijenos najčešće traženih dokumenata, kao što su EU-licence, zaglavlja ili osiguranja prijevozničke odgovornosti te ih tako stavlja raspolaganje ostalim TimoCom korisnicima. Na taj se način izbjegava slanje dokumenata putem faksa i e-maila. Uz uštedu vremena korisnici platforme na taj način mogu povećati i konkurentnost.

Prijevoznici traže uvjete kao u drugim zemljama EU

Uz usvajanje novih tehnologija i poslovnih modela, hrvatski prijevoznici suočavaju se s mnogo banalnijim problemima kakvih nemaju njihovi konkurenti u drugim zemljama EU. Usto, prijevozničko poslovanje je pod pritiscima i zbog političkih nestabilnosti i tenzija u regiji koji mogu rezultirati „noćnom morom“ za logističare i prijevoznike – blokadama granica.

Preko svojih granskih udruženja te preko Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske gospodarske komore prijevoznici nastoje ukazati na probleme s kojima se suočavaju. Među njima se izdvajaju povećanje poreza te najavljeno povećanje cestarina, više trošarine na gorivo u odnosu na druge zemlje EU, odlazak profesionalnih vozača na rad u Njemačku i druge zemlje Unije.

Prijevoznici od Vlade traže i olakšanja poslovanja kroz smanjenje obaveznih tehničkih i preventivnih pregleda vozila te niz drugih olakšica kakve imaju prijevoznici u drugim zemljama EU. Prijevoznici od Vlade očekuju i odobravanje većih kvota angažiranja profesionalnih vozača iz zemalja izvan EU. Dugoročnim rješenjem za taj problem smatraju usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, gdje će poslodavci, zakonodavstvo i obrazovne institucije postati partneri koji će odlučivati o programu prilagođenom tržištu i upisnim kvotama za potrebna zanimanja na tržištu rada. Kako prijevozništvo čini 4% BDP-a, u granskim udruženjima smatraju da zaslužuje uvjete koji im jamče održivost poslovanja.

 

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup