Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

Hrvatska  zahtjeva više standarde korporativnog upravljanja

Hrvatska zahtjeva više standarde korporativnog upravljanja

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava Hrvatsku agenciju za nadzor financijskih usluga (HANFA) i Zagrebačku burzu (ZB) u inicijativi za unaprjeđenje važećeg Kodeksa korporativnog upravljanja. Kodeks, koji je u primjeni od 2007. godine i odnosi se na sve tvrtke uvrštene na Zagrebačkoj burzi, potrebno je kontinuirano usklađivati te prilagođavati sukladno promjenama i dinamici tržišta, kao i promjenama u širem regulatornom okviru.

Visoki standardi korporativnog upravljanja i transparentnost poslovanja predstavljaju ključne preduvjete za uspješan razvoj poduzeća i tržišta. Korporativno upravljanje je od jednake važnosti kao i ostali procesi koji su usko vezani za samo poslovanje. Tvrtke koje ulažu u visoke standarde korporativnog upravljanja i transparentnost poslovanja imat će bolji pristup izvorima financiranja, te će lakše privući potencijalne investitore.

Prvi Kodeks korporativnog upravljanja sastavljen je u suradnji Zagrebačke burze i Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga 2007., te je potom revidirani Kodeks usklađen sa Zakonom o tržištu kapitala, Zakonom o trgovačkim društvima te Pravilima Zagrebačke burze koji je ujedno na snazi od 2011. Primjena Kodeksa pridonijela je napretku u primjeni načela transparentnog poslovanja, izbjegavanju sukoba interesa, učinkovite unutarnje kontrole te podjela odgovornosti.

Međutim, s obzirom da je Kodeks potrebno kontinuirano unapređivati te usklađivati s najnovijim međunarodnim standardima i najboljom svjetskom praksom, EBRD je, na zahtjev HANFA-e i Zagrebačke burze, odlučila pružiti podršku procesu revidiranja Kodeksa a s ciljem dodatnog jačanja primjene najbolje prakse korporativnog upravljanja, transparentnosti i unaprjeđenja praćenja poslovanja poduzeća. Sastavni dio ovo važnog projekta koji je ujedno i podržan sredstvima tehničke pomoći iz EBRD-ijevog Posebnog fonda dioničara (EBRD Shareholder Special Fund) je i obuka o korporativnom upravljanju za listana društva koja će biti dostupna na Akademiji Zagrebačke burze.

Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku rekla je: „Unapređenje korporativnog upravljanja pozitivno će utjecati na cijelo gospodarstvo, a posebno na investicijsku javnost. Kada kvalitetne tvrtke primjenjuju najbolje prakse, ekonomski sustav kao cjelina prosperira.“

EBRD je 1994. godine potpisao prvi projekt u Hrvatskoj i dosad je podržao više od 197 projekata u ukupnom iznosu od 3,61 milijardi eura. EBRD-ove aktivnosti uključuju različite sektore gospodarstva i posebno su izražene u infrastrukturi, korporativnom, financijskom sektoru i energetici. Osim financiranja, aktivnosti EBRD uključuju i strateški dijalog u cilju jačanja institucionalnog okvira.

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup