Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

Hrvatska će biti prva zemlja u kojoj će biti dostupna nova aplikacija za mobilna plaćanja – Settle

Hrvatska će biti prva zemlja u kojoj će biti dostupna nova aplikacija za mobilna plaćanja – Settle

Predvodnik u tehnologiji mobilnog plaćanja u nordijskim zemljama, tvrtka Auka, objavila je kako će tijekom rane 2019. u Hrvatskoj lansirati svoju novu aplikaciju za mobilna plaćanja – Settle.

Ovu je vijest danas, na prvoj konferenciji Shift Money u Zagrebu tijekom plenarnog predavanja o društvima koja se ne oslanjaju na gotovinu, objavio Daniel Döderlein, izvršni direktor i osnivač tvrtke Auka.

Settle je europska aplikacija za mobilna plaćanja, izgrađena na Aukinoj dokazanoj i nagrađivanoj platformi za mobilna plaćanja – istoj onoj platformi koja je bila ključna za revoluciju u mobilnim plaćanjima u nordijskim zemljama. Budući korisnici i partneri mogu se predbilježiti za primanje novosti o Settleu, odnosno izraziti želju za korištenjem usluge ili suradnjom na www.settle.eu.

Aplikacija će biti dostupna za preuzimanje svim građanima Hrvatske, neovisno o njihovom odabiru banke ili modelu pametnog telefona, tijekom rane 2019. Osnovna funkcionalnost aplikacije omogućava bilo kojoj osobi da brzo nekome pošalje ili od nekoga primi novac, pri čemu može koristiti financijska sredstva iz niza izvora, a kao svoju identifikaciju pritom koristi vlastiti telefonski broj. Ostale mogućnosti uključuju verziju aplikacije Settle za tvrtke, što bilo kojoj tvrtki ili obrtu omogućava da prima digitalna plaćanja bez oslanjanja na prodajni terminal (POS).

Hrvatska je prvo tržište na kojem Auka najavljuje dostupnost aplikacije Settle

Izvršni direktor tvrtke Auka, Daniel Döderlein, objašnjava koji razlozi stoje iza ove odluke i zašto je Hrvatska spremna za ovakav sustav mobilnog plaćanja.

“Hrvatska nam je oduvijek bila zanimljiva kao potencijalno tržište. U Hrvatskoj još uvijek prevladava kultura oslanjanja na gotovinu prilikom plaćanja – i kupci i prodavači pritom nailaze na niz problema koje Settle rješava. Primjerice, naše je istraživanje pokazalo da stanovnici Hrvatske žele bolju kontrolu nad svojom potrošnjom i mogućnostima dijeljenja računa prilikom plaćanja, dok je prodavačima problem rukovanje gotovinom te privlačenje novih kupaca – uključujući i turiste.”

“Odlučili smo krenuti od Hrvatske radi istog razloga koji nas motivira da Settle predstavimo u drugim zemljama EU. Nova europska regulativa na području plaćanja – PSD2 – sljedeće godine posve otvara bankarstvo, što znači da banke moraju omogućiti pristup korisničkim računima licenciranim trećim stranama. Banke – odnosno, zapravo bilo tko drugi s dovoljno velikom korisničkom bazom – žele pronaći način na koji će zadržati ovu kontrolu nad sustavima plaćanja prije nego što se pojavi neka treća strana – poput Alipaya – i jednostavno im oduzme tu kontrolu”, kaže Döderlein.

Settle će lokalne operacije u Hrvatskoj provoditi kroz specijaliziranu tvrtku te namjene (tzv. single purpose vehicle, SPV). Döderlein naglašava da se Auka na ovaj korak odlučila kako bi osigurala da lokalna inačica nagrađivane aplikacije bude odgovarajuće prilagođena, potom kako bi Auka mogla pružiti odgovarajuću podršku te kako bi se olakšalo širenje aplikacije na druga tržišta unutar EU tijekom sljedeće godine. Većina prihoda iz ovog lokalnog rasta bit će uložena u daljnji razvoj platforme u regiji, uključujući investiciju u lokalnu tvrtku, ulagače, partnere i korisnike.

“Za razliku od međunarodnih aplikacija za plaćanja, Settleom će se upravljati iz Europe, a lokalne podružnice bit će primarni korisnici prihoda i dobiti. Većina prihoda bit će zadržana u hrvatskom entitetu tvrtke, čime želimo stvoriti više radnih mjesta i potaknuti lokalnu inovaciju”, naglašava Döderlein.

Tvrtku Auka podržavaju investicijski fondovi poput Northzonea i Entree Capitala. Nedavno je Auka objavila najnoviji investicijski ciklus vrijednosti 7 milijuna eura, u koji se norveški SpareBank 1 uključio s 1,5 milijuna eura. Tvrtka je u pregovorima s nizom potencijalnih partnera platforme Settle te će uskoro objaviti i lokalna partnerstva. Auka aktivno traži lokalne investitore kao i partnere koji će uslugu promovirati i izdavati korisnicima – partneri pritom mogu biti banke, telekomunikacijske tvrtke ili druge tvrtke s velikom distribucijskom moći.

O aplikaciji Settle

Settle je 2018. osnovala tvrtka Auka, predvodnik na području tehnologija mobilnog plaćanja, sa sjedištem u Oslu (Norveška). Uz Settle, pojedincima je lakše no ikad nešto platiti, baš kao što je i poslovnim subjektima lakše no ikad primiti novac.

Sviđalo se to nama ili ne, novac igra veliku ulogu u svačijem životu. Međutim, plaćanje i prihvaćanje novca – tj. korištenje novca – i dalje je komplicirano. Ako želite prijatelju vratiti novac koji mu dugujete, ako želite poslati novac nekome u inozemstvo ili ako želite jednostavno platiti ručak, morate za pojedini zadatak koristiti različite alate i metode te pritom često morate platiti i visoke iznose naknada – da niti ne spominjemo vrijeme utrošeno na brigu oko sigurnosti. Očito je da “stari novac” mora biti zamijenjen nekim boljim rješenjem. Zato smo stvorili Settle – “novi novac”.

Auka stvara svoju reputaciju kao lidera u mobilnim plaćanjima i elektroničkom poslovanju od 2010. godine. Iz svojeg sjedišta u Norveškoj gotovo cijelo desetljeće razvija nagrađivanu globalno priznatu platformu za financijske servise. Auka je razvila prvu aplikaciju za mobilna plaćanja u nordijskim zemljama (mCASH) te tržištu predstavila prvi servis za mobilna plaćanja u Norveškoj, što je utjecalo na živote milijuna građana te pomoglo u temeljitoj promjeni načina na koji pojedinci u Skandinaviji plaćaju i primaju novac.

Težnja tvrtke za promjenama nabolje i misija digitalizacije novca kako bi on postao univerzalno koristan pojedincima i tvrtkama u svim zemljama doveli su do stvaranja proizvoda Settle.

O tvrtki Auka

Auka stvara svoju reputaciju kao lidera u mobilnim plaćanjima i elektroničkom poslovanju od 2010. godine. Iz svojeg sjedišta u Norveškoj gotovo cijelo desetljeće razvijaju nagrađivanu globalno priznatu platformu za financijske servise.

Auka je razvila prvu aplikaciju za mobilna plaćanja u nordijskim zemljama (mCASH) te tržištu predstavila prvi servis za mobilna plaćanja u Norveškoj, što je utjecalo na živote milijuna građana te pomoglo u temeljitoj promjeni načina na koji pojedinci u Skandinaviji plaćaju i primaju novac.

Sada, uz aplikaciju za mobilna plaćanja Settle, Auka provodi svoju misiju da plaćanje i primanje novca učini jednostavnijim i za pojedince i za tvrtke širom Europe.

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup