Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

Globalno privatno bogatstvo u 2016. godini je poraslo 5,3 posto

Globalno privatno bogatstvo u 2016. godini je poraslo 5,3 posto

Privatni bankari u sve su većoj mjeri svjesni potrebe ulaganja u digitalnu transformaciju svojeg poslovanja kako bi stvorili novo korisničko iskustvo i zadržali svoje klijente.

Globalno privatno bogatstvo dodatno je poraslo tijekom 2016. godine, ali privatni bankari morat će se dodatno potruditi kako bi svoje klijente uvjerili da ne odu konkurentima i zadržali njihovu vjernost, te stabilizirali prihode i stopu rasta dobiti, stoji u novom, danas objavljenom izvješću The Boston Consulting Group pod nazivom „Global Wealth 2017: Transforming the Client Experience“.

Riječ je o 17. godišnjoj studiji BCG-a, koja pokazuje razvoj privatnog bogatstva iz globalne i regionalne perspektive, bavi se ključnim trendovima u industriji i posebno naglašava mogućnosti digitalne tehnologije u upravljanju bogatstvom i razvoju poslovnih modela koje privatni bankari i ostali koji upravljaju bogatstvom pojedinaca mogu iskoristiti kako bi povećali zadovoljstvo svojih klijenata.

 „Digitalne inicijative u industriji su usredotočene prije svega na to da klijentima daju osnovne funkcionalnosti upravljanja portfeljem i mogućnost izvršenja standardnih transakcija i plaćanja“, tumači Brent Beardsley, stariji partner u BCG, voditelj segmenta za upravljanje bogatstvom i imovinom, suautor izvještaja: „Potrebno je iznova promisliti, dizajnirati i uvesti usluge i sučelja koja će klijentima iskustvo korištenja usluga upravljanja bogatstvom učiniti naprednim i ugodnim“.

Globalno privatno bogatstvo raste

Prema izvještaju, globalno privatno financijsko bogatstvo je prošle godine poraslo 5,3 posto na 166,5 bilijuna dolara, zahvaljujući prije svega ubrzanom ekonomskom rastu i snažnoj izvedbi velikog broja dioničkih tržišta diljem svijeta. Rast je bio veći nego prethodne, 2015. godine, tijekom koje je globalno privatno bogatstvo poraslo 4,4 posto. Sve su svjetske regije doživjele rast bogatstva, s tim da je azijsko-tihooceanska regija ponovno zabilježila najveću stopu rasta, čak 9,5 posto. Zapadna Europa rasla je skromno, 3,2 posto, djelomice zbog nesigurnosti koju je izazvao Brexit. Do kraja 2017., razina privatnog bogatstva pojedinaca u azijsko-pacifičkoj regiji trebala bi premašiti bogatstvo u zapadnoj Europi, dok bi do 2019., ukupno privatno bogatstvo u Japanu i azijsko-pacifičkoj regiji moglo nadmašiti Sjevernu Ameriku.

Offshore perspektiva

Izvještaj govori kako je offshore bogatstvo raslo po 3,7 posto nižoj stopi nego ono koje nije bilo u poreznim oazama, a koje je raslo 5,4 posto u 2016. godini. Prošle je godine Švicarska zadržala titulu svjetskog offshore centra s 24 postotnim udjelom ukupnog offshore spremanja novca, ali se očekuje da bi taj udjel mogao pasti do 2021. godine.  Hong Kong i Singapur i dalje su najbrže rastuća offshore središta, prije svega kao omiljena destinacija za offshore ulaganja investitora u azijsko-pacifičkoj regiji, kojoj se predviđa daljnji rast. Dugoročno se očekuje ekspanzija, ali kratkoročno će je usporiti kineska ograničenja na izvlačenje kapitala iz zemlje.

 „Offshore nije u opasnosti“, izjavila je Anna Zakrzewski, partnerica u BCG-u i suautorica izvještaja. „U budućnosti, unatoč sve većem približavanju offshore i tzv. ‘onshore’ centara za plasman bogatstva, offshore će nuditi prilike za rast, posebno za segment najbogatije klijentele. U situaciji tržišnih i političkih nestabilnosti diljem svijeta, offshore će biti sigurna luka za investitore, s vrhunskom kvalitetom raznolike usluge“, zaključuje Zakrzewski.

Potrebna su strateška ulaganja

Privatni bankari su, u velikom broju regija i biznisa, u proteklih desetak godina suočeni s osjetnim padom marži i padom povrata ulaganja u imovinu. Iako je određeni broj banaka rezao troškove kako bi se oduprli negativnim trendovima, premali ih je broj uložio u razvoj digitalnih kapaciteta kako bi se prilagodili novom digitalnom okruženju. Tijekom prošle godine BCG je primijetio kako se dogodio trenutak infleksije, u kojem mnogi privatni bankari i upravitelji bogatstvom štede na troškovima kako bi povećali strateška ulaganja. Pomiču fokus s kratkoročnog povećanja profitabilnosti na dugoročnu transformaciju poslovanja i definiranje novog poslovnog modela budućnosti.

Kreiranje novog korisničkog iskustva 2.0

Prema izvještaju, kako bi pretekli konkurente, privatni bankari morali bi promijeniti svoj pristup digitalnim tehnologijama i dizajnirati napredna korisnička iskustva, što uključuje besprijekorno korištenje sučelja, front, middle i back officea i svih korisničkih službi da bi se dobila prava usluga u pravo vrijeme.

„Kako bi se stvorilo novo korisničko iskustvo, tzv. korisničko iskustvo 2.0, svi procesi, kanali i točke kontakta moraju biti postavljeni tako da klijenta stave u centar, kroz korištenje digitalnih tehnologija“, tumači Daniel Kessler, partner u BCG-u i suautor izvještaja: „Korištenje digitalnih tehnologija omogućava veću efikasnost i robusnost procesa, smanjuje operativne rizike i klijentu pruža iskustvo koje je intuitivnije, integrirano i individualizirano“.

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup