Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

Gastro oaza za vrhunske gurmanske užitke

Gastro oaza za vrhunske gurmanske užitke

Sve je više zanimljivosti na hrvatskoj gastronomskoj sceni. Pažnja je usmjerena na vrhunske sastojke, prezentaciju i detalje, a odličnu hranu prate vrhunska vina, čija je prepoznatljivost u svijetu sve veća.

Unazad nekoliko godina na hrvatskoj gastronomskoj sceni ne manjka inovativnosti. Otvaraju se restorani s vrlo raznovrsnom ponudom, ali i naglaskom na kvalitetne, često lokalne namirnice, te ambijent. Uz poznate vinarije sve je više onih koje uspješno vode mladi vinari, a na tržištu se pojavljuju novi proizvodi visoke kvalitete koja je prepoznatljiva i među stranim potrošačima. No, ima prostora za daljnja poboljšanja. Ozbiljnije povezivanje enogastro ponude s turističkom pretvorilo bi Hrvatsku iz gastro oaze za individualne istraživače u prepoznatljivu destinaciju, gdje se doista može uživati u hrani i piću.

Vrhunska hrvatska vina

Najposjećenija do sada, Vinistra 2016. osigurala je gostima bogat program, a odlična lanjska berba u Istri bila je garancija vrhunske kvalitete predstavljenih vina. Od ukupno 442 uzorka, njih 129 dobilo je zlatne medalje, a u programu Svijet malvazija podijeljeno je rekordnih 76 zlatnih medalja. Šampioni Vinistre biraju se među vinima sa zlatnim medaljama u kategorijama autohtonih istraskih sorti, a hrvatski vinari bili su pobjednici u svim kategorijama osim mladog refoška: Fakin, Motovun – mlada malvazija; Cattunar, brtonigla – zrela malvazija; Dobravac, Rovinj – mladi teran; Benvenuti, Kaldir – zreli teran; Degrassi, Savudrija – zreli refošk. U programu Svijet malvazija zlatne medalje također su otišle hrvatskim vinima: Fakin, Motovun (6 medalja), Novacco, Brtonigla (4 medalje) i Perun, Poreč (3 medalje).

Graševina, naše najprodavanije i najzastupljenije vino u izvozu, oduševilo je publiku u SAD-u gdje je Badel 1862 predstavio 16 vina, između ostalih i Graševinu Barrique Križevci 2015. Vina Badela ubiru i medalje na svjetskim ocjenjivanjima vina. Na velikom ocjenjivanju 16. Finger Lakes International Wine Competition 2015 , Rochester, SAD, Ivan Dolac Barrique berbe 2009. osvojio je zlatnu medalju, dok su Korlat Merlot 2012., Korlat Syrah 2011., Dingač 50° 2011. osvojili srebrne medalje.

Na Challenge International du Vin, najuglednijem međunarodnom natjecanju vinara u Francuskoj, Pošip Stina 2105. osvojio je zlatnu medalju u redovitom natjecanju, a potom među osam hrvatskih vina proglašen najboljim vinom iz Hrvatske.

Među bijelim vinima iz podruma Belja zlatne medalje na Dionizijani u Splitu osvojili su chardonnay i graševina iz 2012., dok je Goldberg chardonnay 2013. nagrađen srebrom. Crna vina dobila su četiri medalje – zlatne su pripale cabernet sauvignonu iz 2009. i kupaži cabernet sauvignon – merlot iz 2011., dok su srebra osvojili merlot i Goldberg frankovka berbe 2012.

Na Decanter World Wine Awards Istarska Veralda dobila je platinastu medalju Best in Show te Traminac izborna berba bobica (2011.) Iločkih podruma platinastu. Naši vinari ostali su bez zlatnih medalja, ali osvojili su 9 srebrnih i 24 brončane medalje te 28 preporuka.

Što odabrati iz bogate ponude ekskluzivnih vina

Hrvatska vina, iako se radi o relativno malom prostoru, uvelike se razlikuju, a na njihov okus utječe klima i tlo. Uglavnom, bijela vina vežemo uz kontinent, dok su crvena karakteristična za obalni dio. Uzgoj vinove loze kod nas podijeljen je na tri regije – primorsku, zapadno kontinentalnu i istočno kontinentalnu, te 12 podregija i 62 vinogorja.

Kako bi svim ljubiteljima vina pomogli oko izbora, a usto i promovirali hrvatska vrhunska vina u svijetu, startup Wine&More na svom istoimenom portalu naučit će vas sve što trebate znati o vinima te vam ponuditi odličnu selekciju vina koja možete naručiti u njihovom web shopu. Idejni začetnik projekta, Dario Drmač, za nas je odabrao nekoliko vina koja svakako treba probati. Naravno, treba imati na umu da su ukusi različiti, a odabir vina je vrlo subjektivan.

Središnja Hrvatska

Slavonija i Baranja

Istra

Dalmacija

Ivančić Griffin Zero 2014. – pjenušavi chardonnay Josić Ciconia Nigra Cuvée Superior 2012. – cabernet sauvignon, cabernet franc i shiraz (brončana medalja, Decanter) Veralda Istrian 2015. – teran (najbolje crveno vino, Decanter 2016.) G&J Tvoja Krv i Moja 2012. – cabernet sauvignon, merlot (srebrna medalja s Challenge International du Vin)
Jakob Cuvee 2012. – cabernet sauvignon, merlot, syrah Meneghetti Red 2010. – merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc (srebrna medalja, Decanter) Navis Mysterium Amphora 2012. – plavac mali u unikatnoj boci (srebrna medalja, Sabatina 2015.)

 

Hrvatska vina na stranim tržištima

Prema podatcima HGK, Hrvatska najviše vina izvozi u Bosnu i Hercegovinu (35%), Njemačku (17%), Češku (9%), Crnu Goru (7%) i Srbiju (5%). Ovogodišnji proboj na tržišta Norveške (Kabola Malvazija Unica) i Finske (Telus Plavac Mali) velik je uspjeh zbog strogih pravila uvoza, a ovime se otvara mogućnost i za druge proizvođače vina i alkoholnih pića. Osim zapadnih, hrvatska vina sve su više prisutna i na istočnim tržištima. Primjerice, tvrtka Kraljevski vinogradi iz Zadra autohtonim sortama vina pošip, crljenak i plavac mali probila se na zahtjevno japansko tržište, a prema riječima direktora Zorana Pantalona, sljedeći korak su tržišta Južne Koreje i Singapura. Vina Krauthaker izvoze se u 16 zemalja svijeta, od Brazila, SAD-a, Kanade i Australije, do Rusije, zemalja nekadašnje Jugoslavije te Francuske, Velike Britanije, Poljske, Češke, Austrije, Njemačke i Švicarske.

No, unatoč individualnim uspjesima hrvatskih vinara, naša vina na stranim tržištima nisu postala prepoznatljiv brand. Unazad nekoliko godina izvoz se smanjio, a uvoz stranih vina loše kvalitete je u porastu. Međunarodni sajmovi odlična su prilika za prezentiranje vina, pogotovo jer je Hrvatska još nedovoljno percipirana kao zemlja iz koje dolaze proizvodi veće dodane vrijednosti poput delikatesa i vrhunskih vina. Na njemačkom Proweinu 2016. izlagalo je osam vinarija (Vina Laguna, Vina Belje, Kutjevo, Badel 1862, Zlatan otok, Jako vino, Lagradi i Vinolog), a prema riječima Igora Barbarića, tajnika Udruženja vinarstva pri HGK, sajam je bio prilika da se uz njemačko tržište naša vina plasiraju na zajedničko tržište EU te na zahtjevnija poput SAD-a, Kanade, Kine i Japana. Važna je, kaže, daljnja izgradnja imidža novog branda hrvatskih vina, Vina Croatia – Vina Mosaica, čiji će vizualni identitet biti vidljiv na svim nastupima na inozemnim i domaćim tržištima, kao i u marketinškim i medijskim aktivnostima.

Prestižni hrvatski restorani za nezaboravan enogastro doživljaj

Kada govorimo o vrhunskim restoranima, podrazumijevamo one koji već godinama drže najviši standard izbora namirnica, kuhanja i prezentacije ili su se nametnuli postavljanjem novih trendova na hrvatskoj gastronomskoj sceni. Prema izboru kritičara gastronomskog vodiča The Truffle samo je šest restorana dobilo čiste petice: 1. Dubravkin put (Zagreb) nudi jednostavna, ali kreativna jela bazirana na mediteranskim sastojcima; 2. Monte (Rovinj) poznat je po jelima veličanstvenog izgleda i impresivnih okusa, a vole se poigrati sastojcima, bojama, teksturama i kuhinjskom tehnikom; 3. Paradigma (Split) nudi maštoviti mediteranski jelovnik u kojem se spajaju okusi Italije, Grčke, Španjolske, Provanse, jadranske obale i istočnog Mediterana; 4. Pelegrini (Šibenik) kroz nove kuharske tehnike Rudolf Štefan, više puta proglašen najboljim hrvatskim chefom, reinterpretira dalmatinsku kuhinju; 5. Plavi podrum (Volosko) ima jednu od najboljih vinskih karti u Hrvatskoj i najviše kriterije izbora sastojaka; 6. San Rocco (Brtonigla) nezaobilazno je mjesto za ljubitelje tartufa, a meni je uvijek sezonski.

Poseban gastro događaj ovog ljeta dogodio se u pulskom restoranu Ribarska koliba, gdje je prvi put u Hrvatskoj održana večera s tri Michelin zvjezdice. Vrhunska hrana, koju su pripremili sous chefovi uglednog danskog restorana Geranium iz Kopenhagena, odlično se sljubila s vrhunskim bijelim vinom Carolina Bela iz slovenske vinarije Jakončić koje je ove godine osvojilo zlatnu medalju na najvažnijem vinskom natjecanju na svijetu, Decanter World Wine Awards. Na vinskoj karti Michelinove večere našli su se i Misalova Istra, Bolfanov Sauvignon Blanc, Benvenutieva Malvazija, Roxanichev Vintage Rose, Tomazev Sesto Senso, PZ Svirčev Ivan Dolac Barrique, Rossiev Teran i Cattunarova Muškat Ruža.

Zagorje 3D Gourmet Experience – uspješno stvaranje klastera

Iza zanimljivog naziva Zagorje 3D Gourmet Experience krije se prava gastronomska avantura, koja će vas odvesti do tri vrhunske destinacije udaljene svega 30-ak minuta jedna od druge. Projekt, koji su pokrenula tri renomirana restorana – Academia, Klet Bolfan i Villa Magdalena – pod sloganom 3 jedinstvena ambijenta, 3 vrhunska jelovnika, 1 potpuni doživljaj, želi ispričati priču o bogatoj gastronomskoj povijesti Zagorja kroz tradicionalne specijalitete predstavljene na nov i moderan način. U ponudi su dva gastro paketa Gourmet Discover i Gourmet Deluxe, svaki u varijanti proljeće/ljeto i jesen/zima. Cijena po osobi je 450 kuna za prvi te 750 kuna za drugi paket. Nastao iz želje da se kvaliteta usluge i raznolikost turističke ponude u Krapinsko-zagorskoj županiji podigne na još višu razinu, projekt bi trebao motivirati goste na istraživanje zanimljivih i atraktivnih lokacija u Zagorju te tako produžiti njihov boravak.

Nova i drugačija mjesta za gastronomske užitke

U Zagrebu se sve češće mogu naći zanimljive varijante fast/street food restorana poput Umamija (Skalinska 3), čiji je meni podijeljen na nekoliko segmenata: slatko, wok, hrskavo, bowl i bun, koji se servira u bambusovoj kutiji za dim sum. RougeMarin (Folnegovićeva 10), kombinacija bistroa i restorana, smjestio se u prazne hale TEŽ-a, pa iako njegov ambijent podsjeća na školske kantine, meni je raznovrstan – od već legendarnih burgera do pačjih prsa, a na vinskoj karti može se pronaći i rijetko odlično hrvatsko vino Krajančićev Pošip Sur Lie. Novost u ponudi hotela Arcotel Allegra je Healthy Fitness meni koji je, kao dio Healthy koncepta, namijenjen gostima koji traže aktivan odmor, a kvalitetan sushi vrhunski prezentiran nudi odlično uređen restoran Time (Petrinjska 7).

Slavonija i Baranja posebna su enogastro oaza za strane i domaće goste. Restoran Kormoran, smješten na kraju vinske ceste u lovačkoj kući u Parku prirode Kopački rit, nudi vrhunsku ponudu baranjskih specijaliteta – šaran u rašljama, fiš paprikaš, čobanac od divljači. Osječki Klub restoran Waldinger (Županijska 8) na meniju ima tradicionalna jela koja su spoj grada i sela, a poslužuju se u originalnom starom posuđu u pomno uređenom rustikalnom interijeru.

Impresivan ambijent Palače Dešković spojen s industrijskim dizajnom i primamljiva gastro ponuda glavni su aduti novootvorenog puba Fabrique u Splitu (Trg Franje Tuđmana 3), nastalog po uzoru na londonske fun&bbq pubove. Hrana se priprema na zatvorenom roštilju na ugljen Josper Grill koji je zbog brze termičke obrade i očuvanja okusa i sokova mesa, ribe i povrća trenutno hit u svijetu. Fabrique nudi i 50-ak vrsti vrhunskih piva, među kojima su i točena te popularna domaća craft piva.

TOP 10 restorana u Hrvatskoj

1. Pelegrini, Šibenik
2. Dubravkin put, Zagreb
3. Bistro Apetit, Zagreb
4. Bevanda, Opatija
5. Plavi podrum, Volosko
6. Vinodol, Zagreb
7. Mala hiža, Čakovec
8. Marina, Novigrad
9. Monte, Rovinj
10. Batelina, Banjole

Izvor: Jutarnji, zajednički projekt ‘Dobri restorani’ Jutarnjeg lista i Vinarta

Antički specijaliteti na suvremenom stolu

Popularna mediteranska prehrana svoje korijene vuče iz svakodnevne antičke hrane koja se bazirala na žitu, ribi, maslinama i lozi. Za posebne svečanosti pripremalo se meso volova, ovnova, peradi i divljači, a glavni zaslađivač bio je med. Upravo zbog velike sličnosti, naša se enogastronomska ponuda može lako promovirati kroz povezivanje antičke kuhinje i kulture te suvremene gastronomije, a budući da se hrana u Antici mogla jedino proizvoditi i prerađivati na prirodan način, otvaraju se vrata za promociju naših proizvođača organske hrane.

Maslinovo ulje, neizostavan sastojak antičke gastronomije, zaštitni je znak današnje hrvatske gastro ponude. Organizacija World Best Olive Oils ove je godine u top 25 najboljih svjetskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja iz ekološkog uzgoja uvrstila istarsko Chiavalon Ex Albis, a prestižni vodič za maslinova ulja Flos Olei Istru je proglasio najboljom maslinarskom regijom u 2016. Krčko maslinovo ulje, pikantno s prepoznatljivom gorčinom zbog visokog udjela polifenola, ove je godine dobilo oznaku izvornosti na razini Europske unije.

Spoj antičkih specijaliteta i suvremene gastronomije lošinjski turistički djelatnici iskoristili su u promociji otočke gastro ponude. Tako su se na meniju 16 lokalnih restorana našle delicije pripremljene od namirnica koje su se koristile u antičko vrijeme. Prava rimska gozba može se doživjeti i u Varaždinskim Toplicama, koje su u antičko vrijeme bile poznate kao termalno kupalište Aquae Iasae. Djelatnici hotela Minerva goste rimske gozbe dočekuju u togama, jela se poslužuju iz keramičkih zdjela, a uz antičke delicije i vino, služi se i termalna limunada od termalne vode iz toplica i meda.

Sve bolji i zanimljiviji festivali hrane

Početkom srpnja zagrebački Zrinjevac ispunili su mirisi i okusi Zagreb Food Festivala, na kojem su dominirala jela s roštilja s glavnom poslasticom ham steak – odrezak od 700 gr mesa pripremljen po posebnoj recepturi. Okrenut street foodu, festival je obilovao kobasicama, gyozama, spring rolicama, pork bun sendvičima te popularnim jelima azijske kuhinje. Od pića dominiralo je pivo te najbolja vina vinarije Jeruzalem Ormož.

Hrana budućnosti, mobilne aplikacije i inovacije vezane za hranu i prehrambenu industriju samo su dio ovogodišnje ponude Taste i Travel festivala, održanog u Zadru od 25. do 31. kolovoza. Nije nedostajalo ni tradicionalnih ni modernih delicija, a najzanimljivija je bila rožata s čokoladnim kavijarom pripremljena po tajnoj recepturi. Festival, koji su pokrenuli studenti 2014., mjesto je okupljanja predstavnika prehrambene industrije, poduzetnika, obrtnika i OPG-ova, a zbog inovativnog gastro sadržaja privlači turiste. U sklopu Festivala održao se i Craft Beer festival te Sajam proizvoda hrvatskog sela.

Više od 100 domaćih i stranih izlagača ove je godine predstavilo ekološku i zdravu hranu na 9. ZeGeVege festivalu početkom rujna. Novine u ponudi bili su biljni sladoledi, sirovi kolači, burgeri od konoplje, veganski kebab i sušeni bučini rezanci, a program su dopunile radionice i predavanja.

Hrvatski premium proizvodi u svijetu

Pod brandom Volim ljuto na hrvatsko tržište plasirani su zanimljivi proizvodi od ljutih chilli papričica – fermentirani ljuti umaci Vrabasco i Vrabanero te ekstra ljuti Brutalero. Proizvođač OPG Vrabec, nakon pozitivnih reakcija tržišta, ponudu je proširio na ajvare, ukiseljene jalapeno papričice i začine za roštilj, a proizvodi se mogu kupiti u trgovinama delikatesa i bolje opremljenim supermarketima. Potvrda kvalitete nedavno je stigla iz Los Angelesa, gdje je Brutalero Scorpion proglašen viceprvakom u kategoriji ultra hot. Uskoro će na tržište plasirati i seriju umaka limited edition barrique okusa. Na stranim tržištima može ih se naći pod nazivom ‘I like it hot’, a u planu im je izvoziti 50% proizvodnje.

Dobitnik zlatne medalje na najvećem natjecanju maslinovih ulja na svijetu, New York International Olive Oil Competition, krčko maslinovo ulje Utla, autohtone masline plominka proizvođača Branka Juda, uskoro će se početi prodavati u SAD-u i EU. Vrhunsko Chiavalonovo Ex Albis ekstra djevičansko maslinovo ulje već se prodaje diljem SAD-a te u Japanu, Tajvanu i Europi.

Atlantic Grupa pod brandom Bakina tajna proizvodi ajvare, voćne i povrtne sokove te džemove i pekmeze premium kvalitete od ručno branog voća i povrća, postupkom dugog kuhanja bez dodanih konzervansa, umjetnih boja i aroma, a proizvodi se izvoze u preko 20 zemalja.

Vrhunske delicije u ponudi trgovačkih lanaca

Osim u specijaliziranim trgovinama, vrhunske delicije mogu se pronaći i u ponudi pojedinih trgovačkih lanaca. Primjerice, tvrdi sir od kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka Liburjan, nagrađivane paške sirane Gligora, može se pronaći u većini supermarketa. Konzum u ponudi ima posebna piva poput St. Peter’s Best Bitter, koje pripada najboljim pivima na svijetu. Spar već godinama u ponudi ima liniju Premium s oko 140-ak proizvoda hrvatskih i stranih proizvođača. Pod tom etiketom mogu se naći vrhunski kulen iz Slavonije, tartufata iz Istre, istarski i dalmatinski pršut, maslinovo ulje, paški sir, te švicarska čokolada, čips od plavog krumpira, sladoledi iz Belgije, kava 100% Arabica i mnoge druge delicije. Na svakom pakiranju je prikaz na karti odakle proizvod dolazi, posebnost u načinu pripreme i izrade, oznake izvornosti, ime proizvođača te ostali elementi koji garantiraju vrhunsku kvalitetu proizvoda.

 

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup