Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

Europska komisija prihvatila financiranje Pelješkog mosta u iznosu od 357 milijuna eura bespovratnih sredstava

Europska komisija prihvatila financiranje Pelješkog mosta u iznosu od 357 milijuna eura bespovratnih sredstava

U četvrtak, 01. lipnja 2017. godine, nakon sjednice Vlade Republike Hrvatske, održana je konferencija za novinare na kojoj je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, zajedno s ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, objavila vijest o primitku Odluke Europske komisije o prihvaćanju sufinanciranja projekta „Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom“.

Idućeg tjedna, 7. lipnja 2017., nakon što Europska komisija dovrši sve interne procedure za sufinanciranje najvećeg projekta putem sredstava Europske Unije, u sklopu kojega je planirana cestovna povezanost s južnom Dalmacijom, izgradnja Pelješkog mosta, stonske obilaznice i pristupnih cesta, ministrica Žalac otputovat će u Bruxelles kako bi se sastala s povjerenicom Europske komisije, Corinom Cretu i svečano potpisala Odluku o prihvaćanju sufinanciranja velikog infrastrukturnog projekta „Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom“ u vrijednosti od 357 milijuna eura bespovratnih sredstava.

“Ovo je velika vijest za cijelu Hrvatsku, a posebno za stanovnike Dubrovačko-neretvanske županije – konačno će cijela Lijepa naša biti povezana i jedinstvena!”, izjavila je tom prigodom ministrica Žalac i podsjetila na kronologiju događanja vezanih uz spomenuti projekt: “24. siječnja 2017. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dostavilo je na odobrenje Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU dokumentaciju postupka dodjele bespovratnih sredstava EU za projekt „Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom“ nakon čega je u siječnju 2017. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU odobrilo dokumentaciju postupka dodjele bespovratnih sredstava EU te u veljači 2017. spomenutu dokumentaciju uputilo na neovisni pregled kvalitete u Jaspers (Independent quality review – IQR).

16. veljače 2017. Vlada RH donijela je Odluku o financiranju projekta „Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom“, a slijedom razmatranja projektne dokumentacije (tehničke, financijske i okolišne), Jaspers neovisni pregled kvalitete donio je pozitivno mišljenje odnosno izvještaj o kvaliteti projekta te je jučer Europska komisija konačno, na temelju pozitivnog mišljenja Jaspersa, donijela Odluku o prihvaćanju sufinanciranja projekta i to u iznosu od 357 milijuna eura.

Slijedom odluke Europske komisije pristupit će se sklapanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava s Hrvatskim cestama kao korisnikom projekta nakon čega su ispunjeni svi koraci u postupku odobrenja sufinanciranja projekta iz sredstava EU fondova.

Ministar Butković naglasio je: “Upravo je završio prvi krug natječaja za izvođača radova te je u drugi krug ušlo osam izvođača. Najkasnije u rujnu ove godine, izvođač radova bit će odabran i nakon toga  će radovi na Pelješkome mostu i započeti.” Ministar Butković je naveo da se projekt sastoji od tri faze: izgradnje samoga mosta duljine 2,4 km, izgradnje pristupnih cesta u duljini od oko 12 km, dok je treća faza izgradnja stonske obilaznice. Čitav projekt trebao bi biti dovršen do 2021/2022. godine. Zaključno, ministar je zahvalio svima koji su radili na pripremi projekta, u prvom redu investitoru, Hrvatskim cestama, koje su vodile čitav postupak i pripremu projektne dokumentacije i rješavanje imovinsko-pravnih odnosna, kao i svima koji su na projektu radili u oba ministarstva.

Foto: strukturnifondovi.hr

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup