Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

EIF i HBOR pokreću novi program vlasničkih ulaganja u Hrvatskoj za MSP-ove i poduzeća srednje tržišne kapitalizacije

EIF i HBOR pokreću novi program vlasničkih ulaganja u Hrvatskoj za MSP-ove i poduzeća srednje tržišne kapitalizacije

Europski investicijski fond (EIF) i HBOR pokreću program ulaganja [CROGIP] u vrijednosti od 70 milijuna EUR za potporu brzorastućim malim i srednjim poduzećima te poduzećima srednje tržišne kapitalizacije koja su osnovana i posluju u Hrvatskoj. Program ulaganja podupire Europski fond za strateška ulaganja (EFSU), koji je okosnica Plana ulaganja za Europu.

Programu je prethodilo pokretanje programa CVCI ESIF Hrvatska u lipnju 2018. Fond su razvili EIF i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a Republike Hrvatske kako bi se riješio problem manjka financijskih sredstava u ranoj fazi u Hrvatskoj. Za program CVCI predviđena su sredstva u iznosu od 35 milijuna EUR, a provodit će se u obliku fonda poduzetničkog kapitala s komponentom za ubrzavanje ulaganja u početnoj fazi.

Program CROGIP dodatni je program koji upotpunjava cjelovitu strategiju za Hrvatsku te je usmjeren na vlasnička ulaganja u kasnijoj fazi, na mala i srednja poduzeća te poduzeća srednje tržišne kapitalizacije. Za financiranje tog zajedničkog programa EIF i HBOR izdvojit će svaki po 35 milijuna EUR, a očekuje se da će se ukupnim izdvojenim sredstvima u iznosu od 70 milijuna EUR potaknuti dodatna ulaganja iz privatnog sektora u vlasničke fondove. Jedan je od ključnih ciljeva programa pružiti potporu osnivanju upravitelja fondova koji će znatan dio svojih ulaganja usmjeravati u hrvatske MSP-ove i poduzeća srednje tržišne kapitalizacije.

EIF će upravljati programom [CROGIP] te mobilizirati sredstva putem ulaganja u fondove i zajedničkih ulaganja u ciljna društva. Program nije ograničen na pojedine sektore. U okviru programa ulaganja  također će se nastojati pružiti potpora novoosnovanim timovima u Hrvatskoj i posebno usmjerenima na Hrvatsku, pozivom na iskaz interesa u cilju odabira odgovarajućih upravitelja fondova. [CROGIP] je program financiranja koji je pokrenuo EIF u okviru platforme za vlasnička ulaganja EIF-a i nacionalnih razvojnih institucija, čiji su članovi osnivači i EIF i HBOR, te Plana ulaganja za Europu u suradnji s nacionalnim razvojnim institucijama EU-a.

Potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen, zadužen za zapošljavanje, rast, ulaganja i konkurentnost, izjavio je: Vlasnički fondovi imaju ključnu ulogu u osiguravanju boljeg pristupa europskih malih i srednjih poduzeća financijskim tržištima. Iznimno sam zadovoljan što Plan ulaganja podupire ovaj novi program, kojim će se poduprijeti ulaganja i potaknuti zapošljavanje u Hrvatskoj.

Glavni direktor EIF-a Pier Luigi Gilibert izjavio je: Iznimno mi je zadovoljstvo potpisati novi program vlasničkih ulaganja u vrijednosti od 70 milijuna EUR za potporu hrvatskim poduzećima s visokim potencijalom rasta. Novim sporazumom poduprijet će se razvoj održivog tržišta privatnog vlasničkog kapitala u Hrvatskoj i privući privatni ulagači na hrvatsko tržište, i to tako što će se nacionalnim i međunarodnim upraviteljima fondova pomoći u usmjeravanju prema MSP-ovima i poduzećima srednje tržišne kapitalizacije. Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a, izjavila je: Sporazum koji smo danas potpisali nastavak je razvoja poduzetničkog kapitala u Republici Hrvatskoj koji podupire i pokreće HBOR kao razvojna banka radi uspostave neovisnog funkcioniranja financijskog tržišta te vrste.

Europski investicijski fond (EIF) dio je Grupe Europske investicijske banke. Njegova je glavna misija europskim mikropoduzećima te malim i srednjim poduzećima olakšati pristup financiranju. EIF osmišljava i razvija rizični kapital i kapital za rast, jamstva i instrumente mikrofinanciranja koji su usmjereni posebno na taj tržišni segment. U toj ulozi EIF promiče ciljeve EU-a za poticanje inovacija, istraživanja i razvoja, poduzetništva, rasta i zapošljavanja. Plan ulaganja za Europu, odnosno Junckerov plan, jedan je od glavnih prioriteta Europske komisije. Usmjeren je na poticanje ulaganja u cilju zapošljavanja i rasta, i to pametnijim korištenjem novih i postojećih financijskih sredstava, uklanjanjem prepreka za ulaganja te osiguravanjem vidljivosti i tehničke pomoći za investicijske projekte.

Europski fond za strateška ulaganja (EFSU) središnji je stup Junckerova plana. Njegovo jamstvo u slučaju prvog gubitka omogućuje Grupi EIB da ulaže u više projekata i u rizičnije projekte. EFSU već pokazuje konkretne rezultate. Očekuje se da će se projektima i sporazumima dosad odobrenima za financiranje u okviru EFSU-a mobilizirati ulaganja u vrijednosti većoj od 371 milijarde EUR, od čega 998 milijuna EUR u Hrvatskoj, te poduprijeti otprilike 856 000 MSP-ova u svih 28 država članica.

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup