Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

EIB Grupa podržala Hrvatsku u 2017. godini s gotovo 600 milijuna eura

EIB Grupa podržala Hrvatsku u 2017. godini s gotovo 600 milijuna eura

EIB Grupa (koju čine Europska investicijska banka -EIB i njezin dio, Europski investicijski fond  -EIF) osigurala je 590 milijuna eura za nove kredite, jamstva i vlasnička ulaganja u Hrvatskoj u 2017. EIB je osigurao kredite u iznosu od 538 milijuna eura, a 50 milijuna eura se odnosilo na jamstva i vlasnička ulaganja u mala poduzeća od strane EIF-a. Podrška EIB Grupe u Hrvatskoj predstavlja oko 1,22% BDP-a Hrvatske, što Hrvatsku svrstava na 3. mjesto među ostalim članicama EU, te je po tom pitanju daleko iznad prosjeka EU koji iznosi 0,46%.

EIB nastavlja svoj poslovni zamah i najavljuje nove ugovore vezane uz financiranje i savjetovanje u raznim sektorima u Hrvatskoj

EIB je 6. ožujka potpisao ugovor o kreditu u iznosu od 16 milijuna eura s najvećom turističkom kompanijom u Hrvatskoj, Valamar Rivierom. Ovo je prva transakcija u kojoj EIB zaključuje transakciju s kompanijom iz privatnog sektora u Hrvatskoj, u kojem se koristi podrška proračunskog jamstva EU-a putem Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), koji je financijska komponenta Plana ulaganja za Europu.

EIB će ovim kreditom sufinancirati dovršetak Valamar Girandella Resorta, odnosno izgradnju prvog Kinderhotela 5* u portfelju Valamar Riviere, čijim se otvorenjem u travnju ove godine  zaokružuje repozicioniranje destinacije Rabac u vodeću odmorišnu destinaciju usmjerenu gostima više platežne moći. Ovaj kredit je dopuna posrednom zajmu u iznosu od 44 milijuna eura koji je Valamaru dodijelio HBOR u ožujku 2017.

Pored suradnje EFSU-a i Valamara, EIB objavljuje da je s HBOR-om potpisao i ugovor o kreditu u iznosu od 15 milijuna eura  čime će se podržati ulaganja u projekte očuvanja bio raznolikosti i prilagodbe klimatskim promjenama s posebnim naglaskom na zelenu infrastrukturu. Ovaj je projekt podržan od strane NCFF-a, odnosno Linije za financiranje prirodnog kapitala, financijskog instrumenta koji je razvijen zajedno s Europskom komisijom. Kredit će biti popraćen tehničkom podrškom kako bi se HBOR podržao u identifikaciji i promoviranju adekvatnih investicijskih prilika u poslovnoj i javnoj sferi u ovom strateški važnom području s ciljem poticanja zelenog razvoja.

Hrvatsku odlikuju izuzetna prirodna bogatstva i među tri je vodeće europske zemlje po biljnoj raznolikosti. Više od 34% zemlje je obuhvaćeno ekološkom mrežom Europske unije Natura 2000. Gospodarski sektori koji imaju koristi od navedenih prirodnih bogatstva i kojima je u interesu da se ista sačuvaju su turizam, održiva poljoprivreda i šumarstvo. U urbanom kontekstu, investicije u prirodna rješenja za intenzivne toplinske udare ili poplave (kao npr.  permeabilno popločavanje i projekti vezani uz zelene krovove) mogu pomoći da gradovi postanu otporniji na klimatske šokove te da ujedno osiguraju veće zadovoljstvo životom u njima.

EIB je s hrvatskim Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije  potpisao ugovor o savjetovanju na temelju kojeg je EIB Grupa, uz podršku Ministarstva, u mogućnosti pružati savjetodavne usluge javnim i privatnim poduzećima putem kako bi se mogli identificirati, pripremiti i razviti investicijski projekti unutar mreže Europskog savjetodavnog centra za ulaganja (EIAH-European Investment Advisory Hub) koji predstavlja partnerstvo između EIB-a i Europske komisije te drugi stup Plana ulaganja za Europu i Hrvatskoj nudi jedinstveni pristup opsežnoj ponudi savjetodavne i tehničke podrške.

Dario Scannapieco, potpredsjednik EIB-a je izjavio: „Danas smo predstavili rezultate EIB Grupe u Hrvatskoj u 2017. godini koji su dosegnuli najvišu razinu od 2013. godine. Isplate u visini od 729 milijuna eura, odnosno 28% više nego u 2016., predstavljaju naš doprinos realnoj ekonomiji. Također smo potpisali prvu direktnu transakciju s kompanijom iz privatnog sektora uz podršku jamstva EFSU-a kako bi podržali turizam u Hrvatskoj. Turizam je jedan on najvažnijih gospodarskih sektora i zaslužan je za  20% hrvatskog BDP-a te 10% radnih mjesta u zemlji. Ujedno smo potpisali i sporazum za daljnje unaprjeđenje kvalitete EIB-ovih savjetodavnih centara i osnovali savjetničko tijelo tzv. European Advisory Hub koji Hrvatskoj nudi jedinstven pristup podršci u pripremi projekata.“

Ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova gospođa Gabrijela Žalac izjavio je: „Hrvatska je nedavno zakonski uspostavila i definirala sustav strateškog planiranja u Republici Hrvatskoj, stoga je upravo definiranje sustava investicijskog planiranja te njegova integracija u sustav strateškog planiranja veliki izazov ali i goruća potreba naše zemlje. Netom potpisanim ugovorom između EIB-a i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, ostvarit ćemo savjetodavnu pomoć u cijelosti financiranu od strane EIB-a, u suradnji s međunarodnim timom vrhunskih stručnjaka čiji će primarni cilj biti pomoći Republici Hrvatskoj u identificiranju strateških investicija i izgradnji boljeg sustava strateškog upravljanja istima“.

Ministar financija Hrvatske Zdravko Marić rekao je: „Drago nam je vidjeti kako se aktivnost EIB grupe u Hrvatskoj povećava kako u godišnjem obujmu tako i u raznolikosti dostupnih proizvoda, a to pokazuju i danas potpisana tri sporazuma. Osim stalne podrške hrvatskom gospodarstvu kroz posredničke zajmove za mala i srednja te srednje velika poduzeća, raduje nas što EIB izravno podupire i privatna poduzeća. Povećanjem kapaciteta za preuzimanje rizika putem Europskog fonda za strateška ulaganja, EIB može podržati dodatna privatna ulaganja u različite sektore gospodarstva. Svakako je pozitivna i savjetodavna podrška EIB-a kroz Europski savjetodavni centar za ulaganja. U kombinaciji s korištenjem Europskih strukturnih investicijskih fondova, doprinos EIB Grupe neprocjenjiva je za rast i zaposlenost u hrvatskom gospodarstvu“

Podpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen je na temu potpisivanja kredita za Projekt razvoja Istarske rivijere komentirao„Smatram da je Valamar učinio pametan potez prijavivši se za financiranje Europske investicijske banke. Kredit ima jamstvo Europskog fonda za strateška ulaganja, što je EIB-u omogućilo da kreditira manje poduzeće nego što to inače čini. S obzirom na ključnu ulogu turizma u hrvatskom gospodarstvu, ovim projektom će se potaknuti gospodarski rast i lokalno zapošljavanje. Ovime želim potaknuti i druga hrvatska poduzeća da se obrate EIB-u i provjere kako EFSU može podržati njihov razvoj.“

Marko Čižmek, član Uprave Valamar Riviere je istaknuo: “Ugovor koji smo danas potpisali s Europskom investicijskom bankom potvrda je iznimnog povjerenja velikih financijera u Valamar Rivieru, ali i primjer kvalitetnog investicijskog projekta koji je prepoznat na najvišoj europskoj razini jer pridonosi razvoju hrvatskog gospodarstva u širem smislu. Valamar kontinuiramo ulaže u podizanje kvalitete proizvoda i razvoj destinacija u kojima posluje, kao i u poboljšanje uvjeta rada u turizmu. Za Valamar ova suradnja ima izniman značaj u smislu širenja horizonata financijskih izvora koji nam omogućuju realizaciju velikih investicijskih projekata. Nadamo se kako ćemo suradnju s EIB-om nastaviti i na budućim projektima u okviru strateških ciljeva naše kompanije koji uključuju ostvarenje dvoznamenkastog rasta rezultata i vrijednosti poduzeća na održiv i društveno odgovoran način.”

Najvažnije činjenice vezano uz investicije u 2017. godini

Sektor strateške infrastrukture

U 2017. godini, EIB je povećala svoj zajam za 15 milijuna eura u svrhu proširenja i poboljšanja Zračne luke Dubrovnik, koja je dio jedinstvene transeuropske mreže zračnog prometa, te u projektu sudjeluje s ukupno 32.5 milijuna eura. Uz općenito poboljšanje prometne povezanosti tog zemljopisno izdvojenog dijela Hrvatske, investicija pomaže u unaprjeđenju prometnih tokova i smanjenju prometnih gužvi u periodima najvećeg prometa  te poboljšanju sigurnosti i kvalitete usluge. Smatra se da su zračne luke generatori novih radnih mjesta te stoga projekt potiče ekonomski razvoj i zaposlenost.

Krediti za mala i srednja poduzeća te srednje kapitalizirana poduzeća

EIB je zaključio 6 ugovora o posrednim zajmovima u visini od 414 milijuna eura s hrvatskim financijskim institucijama u 2017. godini. Te institucije koriste EIB fondove kako bi financirale projekte koje izvode mala i srednja poduzeća te općine u području lokalne infrastrukture, zaštite okoliša, energije, razvoja i inovacija te usluga, uključujući i turizam.

EIB krediti su stoga poboljšali pristup malih i srednjih poduzeća srednjoročnim i dugoročnim fondovima kroz financijski povoljne uvjete. Procijenjeni ukupan broj projekata malih i srednjih poduzeća te srednje kapitaliziranih poduzeća koje EIB financira kroz kredite u Hrvatskoj u 2017. godini  je oko 1.100,čime se podržava oko 15.000 radnih mjesta.

 

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup