Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

Dobri poslovni običaji za vrijeme blagdana

Dobri poslovni običaji za vrijeme blagdana

Još jedna godina ide svome kraju, a novi nam prosinac donosi hladnije dane, ali i tople poslovne običaje. Uobičajena je poslovna praksa u to doba godine prisjetiti se svojih poslovnih partnera i zaposlenika te njihovu vjernost nagraditi prigodnim poslovnim poklonom. Običaji se ne mijenjaju, ali poslovni pokloni prolaze kroz malu evoluciju zahvaljujući promjenama koje se događaju u društvu. Stoga se sve više pažnje posvećuje personalizaciji poklona, a pokloni su sve češće vezani uz zdrave životne navike, opuštanje te na neki način i oni usmjeravaju prema pozitivnim novogodišnjim odlukama koje više-manje svi u to doba donosimo.

Uvijek je lijepo dobiti poklon, no kada je taj poklon s posebnom pažnjom odabran/izrađen baš za vas, to se pamti. Naravno, neće sam poslovni poklon pridonijeti tome da neka tvrtka ostane vaš partner, ali sigurno je da ćete s većim zadovoljstvom surađivati s onim partnerima za koje znate da su uložili dodatni trud oko vas.

O poslovnom smo darivanju razgovarali sa Sašom Jurkovićem, direktorom portala posao.hr. Na pitanje utječe li mali gospodarski rast kojem svjedočimo u posljednjih nekoliko mjeseci i na ovaj dio poslovanja, Saša Jurković odgovara kako je oporavak tržišta u zadnje dvije godine doveo do toga da tvrtke opet ulažu veća financijska sredstva u budžete za poslovne poklone. Kriza se osjetila donedavno i u poslovnom darivanju za blagdane kada su pokloni bili puno skromniji i upućivali su se na puno manji broj poslovnih partnera, obično samo na one najveće/najvažnije.

Budžeti za poklone ovise o profitabilnosti tvrtke, važnosti održavanja partnerskih odnosa i marketinškim budžetima. Pokloni variraju – od vikend putovanja u europske destinacije, skupih butelja vina, personaliziranih poklona (oprema za jahanje ili golf s ugraviranim detaljima), poklon bonova u ekskluzivnim dućanima, pa sve do novčanih donacija humanitarnim udrugama u ime osobe koja poklon prima.

Vrijednosti poslovnih poklona mogu varirati od nekoliko tisuća kuna (pa čak i eura) do doslovno nekoliko kuna, ovisno o važnosti partnerskog odnosa s osobom kojoj je poklon namijenjen. Sama vrijednost poklona ne mora biti najvažnija – više se cijeni da je dar primjenjiv, zanimljiv i vrijedan osobama kojima se daruje, naglašava Jurković. To znaju biti razni gadgeti kojih nema za kupiti u redovnoj prodaji, bombonjere/slatkiši koji su originalni… Za tvrtke koje ne raspolažu velikim budžetima za poslovno darivanje, poželjno je ići na sigurnu, ali uvijek dobrodošlu varijantu – kolače ili tortu u kojima će više zaposlenika uživati i počastiti se. Ponekad je i prezentacija samog poklona važna – neke tvrtke angažiraju svoju maskotu ili Djeda Mraza da uručuje poslovne poklone, a budući da je blagdansko vrijeme ono doba godine kada obično vlada malo opuštenije raspoloženje – takvi potezi su jako dobro prihvaćeni od strane poslovnih partnera i njihovih zaposlenika, u zaključku dodaje Saša Jurković.

Domaće je domaće!

Prednosti darivanja domaćim proizvodima su višestruke, bilo da se radi o tome da su pokloni namijenjeni domaćim ili stranim poslovnim partnerima, ili pak da se pripremaju za zaposlenike. Najčešće se tu radi o raznim gastronomskim delicijama i pićima, ali postoji i cijeli niz drugih zanimljivih domaćih proizvoda poput pripravaka od eteričnih ulja, čajeva, sapuna, krema… Svijest o važnosti kupovine i promicanja domaćih proizvoda na sve je većoj razini pa će se na ovakvu inicijativu uvijek gledati blagonaklono.

Jedna od takvih pozitivnih hrvatskih priča je projekt koji je pokrenula tvrtka GoGreen Tržnice d.o.o. Radi se o tržnici domaćih proizvoda u Novom Zagrebu, koja funkcionira i putem online sustava i na kojoj se mogu kupiti proizvodi domaćih proizvođača koje vam dostavljaju kući. Naime, ova je tvrtka okupila domaće proizvođače hrane – voća, povrća, mliječnih proizvoda, mesa, meda itd., a u svojoj su ponudi obuhvatili i kozmetičke proizvode, ispričao nam je voditelj razvoja, Alan Slapar. Jedan od njihovih interesantnijih proizvoda je tzv. Healthy Box – kutija zdravih proizvoda sastavljena po preporuci nutricionista, koja osim kvalitetnih namirnica sadrži i recepte za pripremu dostavljene hrane. Poklon bonovi GoGreena  doista su zanimljiva ideja za poslovni poklon, bilo za partnere ili za zaposlenike. Košaricu zdravih domaćih proizvoda svatko bi zapamtio kao uistinu originalan poslovni poklon, pogotovo ako tome dodate da su pokloni u GoGreenu vješto složeni prema regijama u Hrvatskoj i lijepo aranžirani u pletenim košarama, pa svoje partnere možete ugodno iznenaditi istarskom, dalmatinskom ili slavonskom košarom.

Vrhunski gastronomski i enološki doživljaj

Vrhunski gastronomski i enološki poslovni pokloni uvijek su bili i ostali popularni i poželjni.  Poslovnim partnerima može se pokloniti, primjerice, i večera u nekom od vrhunskih restorana, što ujedno može biti i sjajna prilika za druženje.

Prema iskustvima tvrtke Terra Croatica, koja se bavi upravo prodajom poslovnih poklona, 70% njihovih paketa sadrži neku vrstu vina i bar još jedan jestivi proizvod. Najčešće su to maslinovo ulje, rakija/liker, med i tome slično, doznajemo od Gorana Leskovca.

A o vinima smo razgovarali s Karmelom Tancabel, voditeljicom Odjela marketinga i izvoza Iločkih podruma te smo dobili nekoliko sjajnih preporuka. Vina su, pogotovo ona iza kojih stoji i vjerodostojnost ozbiljnog branda s upečatljivom kvalitetom, itekako prigodna za poklone. Ovisno o prigodi, odnosu, ali i ovisno o raspoloživom budžetu, može se odabrati stil vina po kojem se ona međusobno razlikuju, to mogu biti mlada i svježija ili ona intenzivnija i odležavana, moćna i impresivna vina. Za svaku priliku Karmela Tancabel preporučuje liniju odabranih vina koja su osvježavajuća, elegantna i skladna, a dobivena su od odabranog grožđa ručno branog s položaja Vukovo. Podatna su po mirisu i okusu, idealna za svakodnevno uživanje, a izvrsno se sljubljuju uz  široku paletu jela.

limitirana-edicija-vrhunskih-predikatnih-vina-ilockih-podruma

Limitirana linija predikatnih vina Iločkih podruma

Linija vrhunskih suhih vina Iločkih podruma dolazi s položaja Principovac. Radi se o  suhim, intenzivnim, bogatim i elegantnim vinima, snažnog tijela s naglašenim sortnim karakteristikama. Idealna su za svečane prilike, uz fine sireve, divljač, ribe i deserte.

Ultra premium je limitirana serija vrhunskih vina, također iz Principovca. Radi se o poluslatkim, kompleksnim, moćnim, sofisticiranim vinima za uživanje. Ova serija vrhunskih poluslatkih vina nastala je selekcijom i ručnim branjem najboljeg grožđa s položaja Principovac. Bogata su, puna i kompleksna, a idealno se sljubljuju s finim sirevima, suhim voćem i desertima.

Na limitiranu liniju predikatnih vina Iločki su podrumi naročito ponosni. Ova slatka vina nastala su ručnim probiranjem bobica s najboljih pozicija vinogradarskog položaja Principovac. Senzualna su u boji, mirisu i okusu, snažnog i bogatog tijela, a izvrsna su kao aperitiv ili uz najfinije deserte. Ovo su vina za nezaboravan doživljaj, za vinske znalce i štovatelje vrhunskih užitaka, u zaključku nam je ispričala Karmela Tancabel.

Autohtono hrvatsko kao originalan poslovni poklon za strane partnere

U pojedinim slučajevima poželjno je da poslovni pokloni budu autohtoni hrvatski proizvodi. Možemo tako spomenuti neke poljoprivredne proizvode koji nose oznaku zemljopisnog porijekla, poput Slavonskog kulena, Drniškog pršuta, Baranjskog kulena ili Istarski pršut s oznakom izvornosti. Ovakvi su proizvodi naročito prikladni za strane partnere jer na taj način ne samo da pokazujemo da ih cijenimo, nego im poklanjamo i dio svoje tradicije i kulture.

Tvrtka Terra Croatica poznata je upravo po tome da se orijentira isključivo na hrvatske proizvode, ispričao nam je Goran Leskovac. Mnogi njihovi poklon-paketi završavaju u rukama veleposlanika i predsjednika država pa na taj način posredno sudjeluju i u promidžbi Hrvatske kao zemlje koja malo po malo zauzima stabilnu poziciju na globalnoj karti enološkog i gastronomskog turizma, kao i turizma općenito, zaključuje Leskovac.

Poslovni pokloni s logom

Iako su trendovi u poslovnom darivanju doživjeli zaokret prema zdravom životu, iz kulture poslovnog darivanja ipak nisu nestali ni poslovni pokloni s logom tvrtke. Riječ je o olovkama, kalendarima, rokovnicima, šalicama i sl. No, i u tom se segmentu sve više teži originalnosti i praktičnosti.

O ovoj smo temi razgovarali s direktorom prodaje tvrtke MARK prom, Robertom Novakom. MARK prom od 1991. osmišljava razne proizvode za promidžbu tvrtaka, proizvoda i usluga, a ujedno je i jedina tvrtka u Hrvatskoj koja izrađuje samoljepive blokove raznih veličina i oblika s tiskom logotipa klijenta. Samoljepljivi listići prikladan su poklon za promociju tvrtke i proizvoda te pomažu u organizaciji svakodnevnih aktivnosti. Kako nam je ispričao Robert Novak, izrada custom made post it blokova vrlo je popularna, a radi se ujedno o vrlo praktičnom poklonu koji se koristi posvuda, na radnom mjestu, na šalterima banaka, u čekaonicama u ambulantama, u poštanskim uredima itd.

A da bude još malo originalnije, osmislili su sklopivi stolni kalendar zatvorenog formata koji sadrži i post it blok i set markera.

Uz tisak logotipa, klijent dobije svoj, vlastiti proizvod. Simpatično je kod ovog proizvoda to što je funkcionalan, jednostavan za insertaciju, slanje poštom, funkcionira i kao čestitka, a stoji na stolu cijelu godinu.

2

Stolni kalendar – MARK prom  – http://www.mark-prom.hr/

Male tehnološke radosti koje će obradovati partnere

Tehnološke stvarčice doista će obradovati svakoga, osobito ako su praktične i korisne. Za kolege ili partnere koji uporno zaboravljaju punjače za mobitele, vrlo zgodan poklon je kratki portabilni kabel čiji se USB utori mogu praktično sakriti kada se ne koriste te nositi na privjesku za ključeve. Zaboravni pojedinci tako će uvijek moći napuniti svoj iPhone ili Android mobilni telefon (ako u blizini imaju računalo).

gallery-1461694773-native-union-key-usb-cable

USB kabel za punjenje mobilnog telefona

Želite li doista ugodno iznenaditi partnere koji su zaljubljenici u novu tehnologiju, pravi poklon je HP Sprocket. A Sprocket je ultramoderni portabilni fotoprinter koji omogućuje da na licu mjesta isprintate fotografije s mobilnih telefona ili što već želite. Ovaj uređaj kompatibilan je s iPhone i Android mobitelima i radi pomoću besplatne aplikacije.

gallery-1475598020-hp-sprocket-printer

HP Sprocket

O tehničkim novotarijama stvarno bi se dalo pisati. Postoji cijeli niz zanimljivih i korisnih gadgeta koji nam mogu olakšati posao i svakodnevni život, no spomenimo ipak još samo jedan gagdet koji je u moderno doba izuzetno koristan. Riječ je o Samsungovom SSD-u, kompaktnom portabilnom disku koji se odlikuje izuzetnom brzinom prijenosa podataka zahvaljujući USB portu tipa C. Ovakvi su diskovi dostupni u veličinama i do 2 TB, otporni su na udarce, imaju enkripciju podataka i mogućnost zaštite lozinkom. Mogu se povezati s PC i Mac računalima, ali i s pametnim telefonima i tabletima koji imaju USB ulaz tipa C. Za ljude koji su stalno u pokretu, ovo je fantastičan poklon.

gallery-1474895017-samsung-t3-ssd

Samsung SSD

Slobodno vrijeme na dar

Još jedna zanimljiva ideja je pokloniti partnerima ili zaposlenicima putovanje. Agencije i razni internetski portali nude cijeli niz zanimljivih kraćih putovanja. Osobito su zanimljive vikend ponude, i to one koje se odnose na posjet nekom obiteljskom gospodarstvu ili izleti u prirodu, no na kraju krajeva, odabir će ovisiti o tome za koga je putovanje. Slobodno vrijeme nešto je što sve više dobiva na značaju i zamjetna je promjena svijesti poslovnog svijeta prema slobodnom vremenu. Dok je kraj 20. stoljeća obilježio trend prekovremenog rada, osobito u managementu, današnjica se više okreće efikasno potrošenom vremenu, kako poslovno, tako i privatno.

Privlačnost luksuznih poslovnih poklona

Luksuzni poslovni pokloni namijenjeni su partnerima od posebnog značaja. Iako je od samog poklona važnija gesta, postoje partneri koje želimo dodatno nagraditi na neki način. Za ovaj tip poklona može se odabrati nešto od modnih dodataka poput satova za muškarce, nakita za žene, marama i kravata vrhunskih brandova, a u Hrvatskoj je, naravno, brand broj 1 Croata. Nećete pogriješiti niti izaberete li nešto od kožne galanterije koja je svevremenska, a odličan su poklon i uvijek korisne i potrebne torbe – poslovne, za prijenosna računala, ali i putne za ljude koji često putuju.

Šećer na kraju – personalizirani slatki pokloni

jack-daniels-goldkenn-550x550

Jack Daniel’s čokolada

Tko može zamisliti blagdane bez slatkiša? Ako su još k tome personalizirani, ovakav poklon bit će pun pogodak. O temi doznajemo više iz tvrtke Dupin, koja se bavi upravo prodajom slatkih delicija za poslovne poklone. Razgovarali smo s Monikom Jurić, koja nam je ispričala kako su prema Dupinovom iskustvu gastronomski poklon-paketi izrazito popularni, posebice u predbožićno vrijeme, a interes za njima raste iz godine u godinu. Upravo zbog toga svake godine na tržište izbace novu seriju poklon-paketa i novih proizvoda te ih grupiraju u posebne kataloge čija je namjena upravo formiranje baze artikala pogodnih za poklon-pakete. Asortiman Dupina koji je najvećim svojim dijelom orijentiran na visokokvalitetan slatki asortiman i upotpunjen finim pićima i kavom, upravo je jedan od najčešćih izbora njihovih vjernih kupaca diljem Hrvatske, a nerijetko i u inozemstvu.

adria-cokolada-cvijetna-sol

Adria čokolada

Dupinovi poklon-paketi prilagođeni su potrebama i željama kupaca te se trude osmisliti jedinstvene pakete u skladu s njihovim preferencijama i zahtijevanom cjenovnom razredu, a osim te usluge osmišljavanja poklon-paketa, u ponudi imaju i standardizirane poklon-pakete koji najčešće sadrže tradicionalne hrvatske proizvode.

Tradicionalne hrvatske proizvode Dupin nudi pod brandom Adria – radi se o ručno rađenim keksima i tamnim čokoladama obogaćenima sastojcima poput lavande, rogača, smokve i cvijeta soli, a tu su i tradicionalni smokvenjaci te Adria vina i širok izbor likera. Noviteti u njihovoj ponudi su i vrhunski proizvodi od tartufa i maslinovog ulja, tartufata i razni drugi namazi, kao i cijeli tartufi. Također nude i druge vrhunske svjetske brandove poput Lindta, Goldkenna (i njihovih sjajnih čokolada s whiskeyjem Jack Daniel’s), Mozart kugli, Macaronsa, Davidoff kave te ostalih pralina i bombonijera.

image-fotografija

Adria tartufi

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup