Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

Za digitalnu transformaciju treba nam 200 tisuća ICT stručnjaka. Imamo ih četiri puta manje!

Za digitalnu transformaciju treba nam 200 tisuća ICT stručnjaka. Imamo ih četiri puta manje!

Stigao je na pozornicu i poručio da digitalna ekonomija raste sedam puta brže od klasične. Redom je predstavio sve paneliste, a onda mu je Boris Jokić poručio da definitivno i on ima svoje mjesto u sustavu obrazovanja. On je robot Pepper. Ima li boljeg uvoda za panel o STEM području – budućnosti koja je već počela?

– Da bi napravili digitalnu transformaciju gospodarstva treba nam oko 200 tisuća ICT digitalnih stručnjaka. Mi ih danas imamo oko 50 do 60 tisuća. Samo dvije do tri tisuće takvih profila godišnje izlazi iz obrazovnog sustava. Ne samo da ih ne obrazujemo dovoljno nego i ne radimo ništa da ih zadržimo – kazao je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

Mate Rimac jedan je od onih koji stalno zapošljava stručnjake iz STEM područja.

– Imamo preko 100 otvorenih natječaja, većina je iz STEM područja. Ako jedna mala firma u maloj zemlji treba toliko stručnjaka to najbolje pokazuje ogroman potencijal – kazao je Rimac.

U Rimac Automobilima danas rade i stručnjaci iz 14 zemalja, od Irske, Norveške do Kine, Indije i Pakistana. Oni dolaze prenositi znanje, kaže Mate Rimac, ali opterećenje na njihove plaće je takvo da su skuplji nego u matičnoj zemlji iako donose dodanu vrijednost.

Boris Jokić, bivši voditelj tima koji je radio na kurikularnoj reformi obrazovanja, tvrdi da su početne pozicije za STEM u obrazovnom sustavu  dobre. U školama je dovoljna satnica za te predmete, riječ je i o najpoželjnijim studijima.

– Infrastruktura postoji,problem je što se i kako uči. U hrvatskom školstvu nedostaje prakse i rada u okviru škola. Rad je postao prosta riječ – kazao je Jokić.

Nenad Bakić koji je pokrenuo STEM revoluciju poručuje da uvođenje tog područja u sustav obrazovanje ne znači da će se svi i baviti tim zanimanjima.

– To ne znači da će svi biti robotičari. STEM je suvremenost, pismenost, kultura uspjeha i soft skills. To je isto kao da je netko u trenutku kada smo djeci dali olovke rekao da će svi biti književnici – pojašnjava Bakić.

Sudionici panela zaključili su da digitalna transformacija donosi nova radna mjesta, izazove i razvoj cijelih područja i biznisa budućnosti.

– Kao što su pametni telefoni promijenili život tako će promet transformirati naše živote u narednih 10 do 15 godina. Nećemo kupovati i nećemo voziti automobile. Mi u tvrtki imamo tim koji radi na razvoju autonomne vožnje – kazao je Rimac.

STEM nedostaje u školama, ali inicijativama kao što je projekt Nenada Bakića može se puno toga promijeniti.

– Sveučilište je usko vezano uz politiku i politikanstvo, prodaju se za nekoliko radnih mjesta i znanstvene projekte – kazao je Boris Jokić govoreći o obrazovnom sustavu.

FOTO: weekendmediafestival.com

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup