Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

Briga o zdravlju postat će najjača svjetska industrija

Briga o zdravlju postat će najjača svjetska industrija

Sve bolji životni uvjeti produžuju i životni vijek čovjeka, a zbog starenja populacije, ali i sve veće usmjerenosti zdravom životu, briga o zdravlju već za 15 godina postat će najjača svjetska industrija. Smatraju to u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, gdje su izračunali da će ova industrija do 2030. činiti čak 22 posto svjetskog BDP-a i biti najveći pokretač turističkih putovanja.

Mislite na posao, ali i na sebe i svoje ljude

Imajući to na umu, brigu o zdravlju treba implementirati i u korporativnu kulturu. Teorija upravljanja ljudskih potencijala reći će da najveći kapital svake tvrtke čine ljudi, zaposlenici. Svaki razvijeni management težit će zadovoljnim zaposlenicima te pronalaziti načine materijalne i nematerijalne stimulacije i motivacije. Briga za zdravlje sigurno je najiskreniji iskaz poštovanja prema zaposlenicima, a omogućavanje redovitih sistematskih pregleda donijet će im znatne uštede (oko 1.500 kuna za osnovni sistematski pregled).

Posebne ponude poliklinika za poslovni sektor

Svjesni sve veće potražnje za paketima usluga za cijele tvrtke, poliklinike nerijetko kreiraju posebne ponude.

-Kao posebna ponuda Poliklinike Croatia zdravstveno osiguranje namijenjene poslovnom sektoru, osim već prepoznatljivih sistematskih pregleda koji sadrže najnužnije dijagnostičke postupke i posebno odabrane specijalističke preglede sukladno spolu, dobi i profesionalnim opterećenjima, nudi se i dodatna kardiološka, neurološka, endokrinološka, gastroenterološka i fizijatrijska obrada – pojašnjava predsjednica stručnog vijeća Poliklinike CZO, prim. Katarina Sekelj-Kauzlarić. -Tako je moguće obaviti UZV srca, ergometriju, EEG, CD krvnih žila, gastroskopiju, kolonoskopiju, pregled funkcije lokomotornog sustava, kao dijagnostičke procedure, ali i provesti potrebno liječenje sukladno nalazu.

-Poliklinika Medikol u smislu prevencije zdravlja izdvaja za poslovni sektor pakete usluga sistematskih pregleda koji ovise o spolu, starosnoj dobi i financijskoj raspoloživosti zainteresiranog klijenta, pa tako osnovni sistematski pregled sadrži laboratorijske nalaze krvi, UZV abdomena, EKG s očitanjem i pregled interniste sa završnim mišljenjem. U ponudi je i prošireni sistematski pregled koji se uz osnovni nadopunjuje: za žene ginekološkom obradom te pregledom dojki (UZV, odnosno mamografija), a za muškarce obradom prostate, odnosno testisa (UZV dijagnostika i PSA tumorski marker prostate) – ističe ravnateljica Poliklinike Medikol, Ivanka Trstenjak-Rajković. S obzirom na potražnju, u Medikolu kontinuirano investiraju u opremu koju su upravo proširili digitalnim mamografom GE Senographe Essential, koji ima manju dozu zračenja i do 50% te dva ultrazvučna uređaja Acuson NX3 i Acuson NX3 4D.

U specijalnoj bolnici Medico ističu da je, s obzirom na svakodnevne obveze i način života, njihova prednost što u jednom danu obavljaju kliničku i dijagnostičku obradu pacijenta, različite specijalističke preglede, laboratorijsku dijagnostiku te daju završno mišljenje i prijedloge o daljnjem liječenju, a sve to do kasnih večernjih sati. -Kako bismo bili što dostupniji našim pacijentima i njihovom životnom ritmu, svaki dan radimo od 7 do 21 sat – istaknula je dr.sc. Nevenka Kovač, ravnateljica Specijalne bolnice Medico. -Za poslovni sektor imamo nekoliko varijanti sistematskih pregleda, ali prije svega nastojimo ponudu prilagoditi spolu, dobi i potrebama klijenata, odnosno djelatnosti kojom se bave. Standardni sistematski pregled uključuje laboratorijske pretrage krvi i urina, EKG, spirometriju, ultrazvuk abdomena, specijalistički pregled oftalmologa te završno mišljenje interniste. Ženama se dodatno preporuča ultrazvuk dojki te specijalistički pregled ginekologa s transvaginalnim ultrazvukom i PAPA testom, dok se muškarcima predlaže specijalistički pregled urologa s ultrazvukom prostate i tumorskim biljegom PSA. Stoga, što se tiče sadržaja ponuda i uvjeta, uključujemo sve zahtjeve i potrebe klijenata te pružamo stručnu pomoć oko odabira najpovoljnije varijante – zaključuje Kovač.

Koje usluge poliklinika najviše traže manageri?

-Iako je glavni cilj medicine liječiti bolesne, ideal kojem struka teži jest sprječavanje da do bolesti uopće dođe. Znajući da će se globalna radna snaga u sljedećem desetljeću suočiti s oboljenjima zaposlenika uzrokovanih stresom, odnosno narušenim mentalnim zdravljem, manageri se također okreću prevenciji. Najtraženiji su preventivni pregledi i obrada kardiovaskularnog i krvožilnog sustava od strane kardiologa i neurologa, a zatim i lokomotornog i živčanog sustava savjetovanjem s ortopedom i neurokirurgom – ističe Kovač. Specijalna bolnica Medico u tom dijelu osim preventivnih pregleda nudi kompletnu dijagnostiku, terapiju boli ili operacijsko liječenje.

-Manageri su po prirodi svoga posla, po duljini i intenzitetu dnevnog opterećenja posebno izloženi stresu, pa su njihovi zahtjevi za medicinskim uslugama time uvjetovani. Traže se pregledi kardiologa, endokrinologa, neurologa, gastroenterologa, dermatologa, specifični radiološki pregledi (UZV i CD), pregled fizijatra i individualna fizikalna terapija – opisuje prim. Katarina Sekelj-Kauzlarić.

U Poliklinici Medikol kažu: -Za managere nudimo managerske sistematske preglede koji uz prošireni paket usluga sadrže dopunjeni laboratorij s enzimima, proteinima, hormonima, elektrolitima i tumorskim biljezima, dijagnostiku kardiologije i UZV/CD krvnih žila i štitnjače te različite specijalističke preglede (oftalmolog, dermatovenerolog, urolog, fizijatar, pulmolog, gastroenterolog), odnosno usluge koje detektiraju kardiovaskularne i kronične bolesti.

VIP tretman: privatne poliklinike

Zbog brzine, razumijevanja i pristupa medicini kao uslužnoj djelatnosti korisnici će odabrati privatne medicinske usluge kada god je to financijski moguće. Razočarane u nerazumijevanje u bolnicama i laboratorijima, trudnice nerijetko plaćaju preglede 500-700 kuna mjesečno, kako bi bile sigurne da u trudnoći imaju najbolju skrb. VIP tretman koji dobivaju devet mjeseci barem malo uspije ublažiti porode u hrvatskim bolnicama. Liječnički pregledi za vozačke dozvole sve se češće obavljaju u poliklinikama, a komplicirane pretrage hormona, urinokulture, KKS i slično gotove su u istom danu te tako umanjuju stres oko neizvjesnosti daljnjeg liječenja, čekanja na dugim listama, pogrešno ispisanim uputnicama, zagubljenim nalazima i sličnim obilježjima javnoga zdravstva.

EKG

Zdravstveni turizam u Hrvatskoj – potencijal od milijardu eura prometa

S prihodom od 300 milijuna eura godišnje od usluga zdravstvenog turizma, Hrvatska danas nije ni među prvih deset europskih destinacija, iako ima vrhunski medicinski kadar, turističku atraktivnost priobalja i kontinenta te široko rasprostranjene prirodne ljekovite činitelje, poput termalnih i mineralnih voda, ljekovitog blata, klime, zraka, mora, ljekovitog bilja… Sadašnji je obujam zdravstvenog turizma dva posto u prihodima turizma Hrvatske, a stručnjaci procjenjuju da postoji potencijal za čak milijardu eura godišnjeg prometa te udio od 15 posto.

S obzirom na to da je većina specijaliziranih bolnica u državnom vlasništvu, administrativno im je gotovo nemoguće okrenuti se tržištu jer im u tom slučaju postaju nadležna dva ministarstva, zdravstva i turizma, i neophodna je dvostruka dokumentacija. Kočnica za razvoj zdravstvenog turizma u Hrvatskoj je Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji onemogućava kategorizaciju bolničkih ustanova za turističku djelatnost. U sadašnjem obliku, nisu moguća niti korištenja bespovratnih fondova za javne toplice i lječilišta, a uzor nam mogu biti privatizirane toplice u Sloveniji koje su EU sredstvima kvalitetno obnovljene. Za razvoj zdravstvenog turizma nužna je i pripadajuća gastronomska, kulturna i ekološka ponuda.

Uspješnice wellness turizma

Najvidljiviji dio ponude zdravstvenog turizma su toplice i wellness centri, a lani su, prema ocjeni HGK najbolje destinacije zdravstvenog turizma s najboljim wellness hotelima u Hrvatskoj bili Terme Tuhelj u Tuheljskim Toplicama, Thalassotherapia u Opatiji i LifeClass Terme Sveti Martin u Svetom Martinu na Muri.

Najbolji wellness i spa programi u hrvatskim hotelima u 2016. su, prema odabiru magazina za zdravstveni turizam i wellness 4 Seasons Croatia: lošinjski hotel Bellevue (kombinacija medicinskih, nutricionističkih, SPA i fitness programa uz nadzor liječnika i kineziologa); Hotel & Spa Iadera (hamam u Acquapura Spa); Wellness i spa zona hotela Lone (Potopljene sobe); Energy clinic, u Kempinski hotelu Adriatic u Savudriji; Hotel Monte Mulini (Art wellness); Excelsior u Dubrovniku (Energy clinic) i Wellness hotel Aurora u Malom Lošinju (Laurus Slow spa centar).

Dentalni turizam: predvodnik zdravstvenog turizma u Hrvatskoj

Osim wellnessa, koji je posebna grana zdravstvenog turizma, među najrazvijenijim dijelovima medicinskog turizma je dentalni turizam, koji je u prethodnom desetljeću doživio pravi procvat, naročito u području Kvarnera. S visokom kvalitetom stomatoloških usluga i dobrim cijenama, Hrvatska je prepoznata kao poželjna destinacija za profesionalne i specijalizirane stomatološke tretmane, posebice za implantološke usluge (ugradnja implantata) koje su još uvijek 30 do 50 posto jeftinije nego u okolnim zemljama. Dentalnim turizmom bave se brojne zubarske ordinacije diljem Hrvatske, a među istaknutijima je riječka stomatološka klinika Rident s 24 ordinacije i preko 200 doktora, specijalista, dentalnih asistenata i dentalnih tehničara te Dental Centar Dubravica iz Vodica. Poliklinike često osiguravaju vlastiti smještaj i turističke usluge te ugovaraju suradnje s okolnim hotelima.

Estetske usluge: kvaliteta za 60% manju cijenu od EU konkurencije

Estetska kirurgija ostvaruje udio od 34 posto u medicinskom turizmu te je ispred svih ostalih područja medicinskog turizma: stomatologije, ortopedske kirurgije, tretmana pretilosti, IVF tretmana (umjetna oplodnja) i oftalmološke kirurgije. Estetska kirurgija u stanju je ponuditi ‘one day surgery’ (jednodnevne kirurške zahvate). Za neke tretmane estetske medicine cijene u Hrvatskoj su i do 65 posto niže. Prema istraživanju CroMedicora, prosječna cijena podizanja ženskih grudi u Italiji je oko 6.200 eura, dok je u prestižnim hrvatskim klinikama cijena u pravilu manje od 3.000 eura. Slično tome, operacija nosa u Velikoj Britaniji iznosi 4.700, u Italiji 4.500, dok je u Hrvatskoj cijena istog zahvata tek 1.500 eura. U susjednoj Sloveniji cijene mnogih estetskih tretmana su i više 1.000 eura skuplje nego kod nas.

Za iskustva s inozemnim pacijentima pitali smo i sugovornice iz naših poliklinika.

-Estetska kirurgija posebno je atraktivna stranim pacijentima, ali sve je više interesa i za naše druge centre minimalno invazivne kirurgije, poput urološkog centra, centra za spinalnu kirurgiju i terapiju boli, abdominalnu kirurgiju te centra za vene i laserske medicine – kazala je ravnateljica Specijalne bolnice Medico koja posjeduje TEMOS certifikat Quality in International Patient Care (certifikat za pružanje kvalitetne usluge međunarodnim pacijentima).

-Inozemni pacijenti koriste naše usluge najviše preko stranih osiguranja za dijagnostičke postupke MR, SMCT i PET/CT, a pojedinačno iz područja estetike u segmentima liječenja matičnim stanicama – komentirala je ravnateljica Poliklinike Medikol.

-Poliklinika CZO ima veliko iskustvo u radu s inozemnim pacijentima, i to u svim svojim djelatnostima. Zadovoljstvo inozemnih korisnika tim je veće što se pregled u potpunosti može obaviti na engleskom jeziku. Zahvati iz područja estetike lica nisu ništa češći kod inozemnih u odnosu na domaće klijente – kazala je prim. Katarina Sekelj-Kauzlarić.

Turističke agencije specijalizirane za zdravstveni turizam

Unatoč tomu što se ne možemo usporediti s najuspješnijom destinacijom zdravstvenog turizma, Dubaijem, koji je lani zdravstvenim uslugama privukao pola milijuna turista i koji za inozemne turiste ima posebne čarter linije, prevoditelje i zdravstvena osiguranja, i na našemu tržištu razvijaju se brojni oblici privlačenja inozemnih gostiju-pacijenata. Na Kvarneru, koji zbog ljekovitosti ima povijest od 170 godina organiziranog zdravstvenog turizma, organiziraju poslovne radionice i studijska putovanja namijenjena stranim agentima specijaliziranima za zdravstveni turizam kojima se predstavljaju hotelijeri, turističke agencije, zdravstvene ustanove, klinike i terme.

Sve je više turističkih agencija specijaliziranih za promidžbu i organizaciju ponuda zdravstvenog turizma, poput CroMedicor, Smart travel, medCroatia i Croatia Medical Travel, koji klijentima nude ponude zdravstvenih objekata, međunarodno kvalificiranih liječnika i stručnjaka, njege i popratnih objekata wellnessa, organizacije putovanja, raznih transfera i smještaja te pomoć u svladavanju jezičnih barijera.

HTI: Health Tourism Industry Conference u Rovinju u veljači

Sedma Health Tourism Industry konferencija, najveći europski B2B skup posvećen usponu tržišta zdravstvenog turizma u svijetu, održat će se Rovinju od 28. veljače do 2. ožujka 2017. u hotelu Lone. Organizirana je s „tri događaja u jednom“: konferencija, summit asocijacije međunarodnih luksuznih hotela te festival Taste the Mediterranean. U prvom planu bit će vrhunska gastronomija, kultura i food dizajn, te umjetnost življenja. Na programu su edukativni paneli i interaktivne radionice na kojima će sudjelovati ugledni predavači, međunarodni znanstvenici i umjetnici, novinari te proizvođači hrane, vinari i uljari.

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup