Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

Poduzetnicima će 15 financijskih institucija omogućiti kredite po 0% kamate

Poduzetnicima će 15 financijskih institucija omogućiti kredite po 0% kamate

U Novinarskom domu predstavljeno je 15 financijskih institucija koje će sudjelovati u provedbi financijskih instrumenta HAMAG-BICRO-a te omogućiti poduzetnicima kredite s čak 0 % kamate. 

HAMAG-BICRO će kroz četiri nova financijska  proizvoda („Pojedinačna jamstva“, „Ograničena portfeljna jamstva“ „Mikro zajmovi“ i „Mali zajmovi“) malim i srednjim poduzetnicima osigurati gotovo 1,2 milijarde kuna. Sredstva su osigurana kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020.

‘U ovom trenutku, u obliku mikro zajmova, mikro kredita ili jamstava i ostalih mjera Ministarstva poduzetništva i obrta, hrvatskim poduzetnicima na raspolaganju je 3,5 milijarde kuna svježeg kapitala. Samo kroz bankovni sustav u malo i srednje poduzetništvo ove godine plasirano je 10 milijardi kuna kredita. Isto tako, ovogodišnje ulaganje u hrvatsko poduzetništvo je na razini 16 milijardi kuna i slobodno mogu reći kako je doprinos malog i srednjeg poduzetništva u povećanju BDP-a od 0,2 do 06 posto.“ – rekao je ministar Horvat.

Na konferenciji za medije predstavljen je Program ESIF pojedinačna jamstava koji ima cilj potaknuti aktivnosti financijskih institucija, odnosno olakšati pristup financiranju mikro, malih i srednjih subjekata malog gospodarstva kroz: – povećanje broja subjekata malog gospodarstva koji primaju potporu uključujući novoosnovane subjekte; – veću dostupnost kredita i ostalih oblika financiranja; – smanjenje kamatne stope, prvenstveno kroz umanjenje premije za rizik; – smanjenje traženih instrumenata osiguranja (kolaterala); – porast zapošljavanja; – povećanje iznosa privatnih ulaganja.

Kako do kredita od 0 % kamate uz HAMAG-BICRO jamstvo?

Izračun subvencije ovisi o umanjenju redovne kamatne stope od strane financijske institucije koja izdaje kreditni plasman, izraženo u postotnim poenima. Utvrđeno umanjenje od strane financijske institucije množi se faktorom uvećanja od strane HAMAG-BICRO-a, a koji u ovom programu iznosi 3. Subvencija kamatne stope iz ESIF-a može se dobiti isključivo za kredite s minimalnim rokom dospijeća od 5 godina. Subvencija kamatne stope osigurava se do polovice iznosa ukupne kamate za poduzetnika utvrđene u otplatnom planu.

Predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec primjerom je pojasnio navedeno:

‘Pretpostavimo kako kamatna stopa koju banka nudi poduzetniku za određeni kreditni plasman bez jamstva HAMAG-BICRO-a iznosi 4%. Banka će se obvezati, sukladno Sporazumu s HAMAG-BICRO-m, za 80% jamstva umanjiti kamatnu stopu za klijenta za 100 baznih poena odnosno kamata bi u tom slučaju iznosila 3%. Ukoliko klijent ulaže u djelatnost za koju je predviđena subvencija kamatne stope od strane HAMAG-BICRO-a, može ostvariti dodatno umanjenje koje bi u ovom slučaju iznosilo 300 baznih poena (100 * 3). U navedenom slučaju klijent će plaćati 0% kamate u razdoblju dok HAMAG-BICRO ne isplati polovicu ukupno kumulirane kamate u otplatnom planu.’

Financijske institucije koje će sudjelovati u provedbi novih financijskih instrumenata

BANKE
ADDIKO BANK d.d.
ERSTE&STEIERMÄRKISCHE BANK d.d.
HRVATSKA BANKA ZA OBNOVU I RAZVITAK
HRVATSKA POŠTANSKA BANKA d. d.
ISTARSKA KREDITNA BANKA UMAG d.d.
KREDITNA BANKA ZAGREB d.d.
OTP BANKA HRVATSKA d.d.
PARTNER BANKA d.d.
PRIVREDNA BANKA ZAGREB d.d.
RAIFFEISENBANK AUSTRIA d.d.
SBERBANK d.d.
SLATINSKA BANKA d.d.
SOCIÉTÉ GÉNÉRALE-SPLITSKA BANKA d.d.
ZAGREBAČKA BANKA d.d.
LEASING DRUŠTVA
UNICREDIT LEASING CROATIA d.o.o.

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup