Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

Mesna industrija Vajda završila investiciju ‘tešku’ 50 milijuna kuna

Mesna industrija Vajda završila investiciju ‘tešku’ 50 milijuna kuna

U Čakovcu je svečano obilježen završetak 50 milijuna kuna vrijednoga investicijskog projekta tehnološke modernizacije Mesne industrije Vajda, koji je obuhvatio dogradnju, rekonstrukciju i modernizaciju proizvodnog pogona, nabavku strojeva i opreme za proizvodnju, proširenje skladišnih i ekspeditnih kapaciteta te modernizaciju rashladnog sustava. Zahvaljujući ovom projektu, Vajda se može pohvaliti jednom od najsuvremenijih klaonica, ne samo u Hrvatskoj, nego i u široj regiji.

„Vajda i cijela grupacija Pivac ovdje rade važan posao za revitalizaciju svinjogojske proizvodnje na državnoj razini, koja je, nažalost, prije godinu dana dosegnula povijesni minimum jer s proizvodnjom od milijun tovljenika u 2018. ne pokrivamo niti trećinu vlastitih potreba. U vanjskotrgovinskoj razmjeni mesa i klaoničkih proizvoda Hrvatska bilježi deficit od 290 milijuna eura, dok s druge strane mesne prerađevine bilježe vanjskotrgovinski suficit; dakle, više izvozimo nego što uvozimo. To govori da je budućnost u visoko finaliziranim proizvodima mesne industrije“, rekao je potpredsjednik za poljoprivredu i turizam HGK Dragan Kovačević koji je istaknuo da je Vajdin i Pivčev pristup stočarskoj proizvodnji model koji bi trebao osigurati veću kvalitetu i konkurentnost, kako bi trebalo i vezanje primarne stočarske proizvodnje za preradu i finalizaciju.

Projekt je ostvario bespovratnu potporu u iznosu od 22,67 milijuna kuna putem mjere M4 „Ulaganja u fizičku imovinu“, Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014. – 2020, čiji se završetak očekuje ove godine. „Konačno smo dočekali da poljoprivredna proizvodnja i prerada stoje na ozbiljnijim nogama. Od potpisivanja ugovora do otvaranja pogona prošle su više od dvije godine. Naravno da za sve treba vremena, ali važno je da se rezultati vide jer od petaka do petka završavamo četiri projekta – Bjelovar, Hercegovac, Antunovac i, evo, Čakovac.  Naravno i da je važno razvijati kooperante jer se njihovim jačanjem jača i sektor poljoprivrede, pa iako je ponekad jeftinije uvoziti, važno je znati da time dugoročno uništavamo poljoprivrednu proizvodnju“, istaknuo je otvarajući modernizirane pogone ministar poljoprivredne Tomislav Tolušić, ističući da u Hrvatskoj svi trebaju u hladnjaku imati hrvatski proizvodi.

Tvrtka djeluje u sustavu Grupe Pivac, s Mesnom industrijom Braća Pivac i PPK karlovačkom mesnom industrijom. Uz proizvodnju i preradu mesa, djelatnost obuhvaća kooperaciju s oko 80 domaćih uzgajivača svinja, većinom u Slavoniji i Međimurju, čiji je trenutni kapacitet oko 150.000 tovljenika godišnje, kao i vlastiti uzgoj na dvjema farmama junadi godišnjega kapaciteta 6.000 grla. Vajda je zadužena za primarnu proizvodnju i obradu sirovine na razini čitave Grupe Pivac, a cilj investicije bio je postići dodatno ojačavanje liderske pozicije u sektoru proizvodnje svježega svinjskog i junećeg mesa u Hrvatskoj te postići daljnje jačanje suradnje s domaćim OPG-ovima.

„Mesnu industriju Vajda odlikuje stoljetno iskustvo u proizvodnji mesa i mesnih prerađevina, a rijetke tvrtke imaju kontinuitet takvog poslovanja. Dovršetak ove investicije znači mnogo, ne samo za nas, već i za cijelu lokalnu zajednicu. Osobito smo ponosni na suradnju sa svojim kooperantima koji su ostali i koji s tri turnusa, koliko godišnje isporuče svinja, znaju koliko mogu zaraditi. Cilj nam je da svi Vajdini proizvodi sadrže stopostotnu hrvatsku sirovinu“, rekao je Alen Kajmović, predsjednik Uprave Mesne industrije Vajda.

S više od 2.000 zaposlenika, 270 vlastitih maloprodajnih objekata diljem Hrvatske, suradnjom sa svim većim trgovačkim lancima na hrvatskom tržištu te plasmanom proizvoda na tržište EU, riječ je o jednoj od najvećih i najrespektabilnijih obiteljskih mesnih industrija u ovom dijelu Europe.

„Strahovito je važno da oni veliki, poput nas, budu lokomotiva razvoja. Kod ovakvih investicija iznimno je važno da svatko, od lokalne sredine do ministarstva i Vlade, odradi svoju dionicu posla. U ovom slučaju, da posao nije odrađen, mi danas ne bi slavili, a sama bi Vajda doživjela sudbinu tolikih propalih mesnih pogona u Hrvatskoj“, istaknuo je Igor Miljak, predstavnik Grupe Pivac i predsjednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije, najavljujući da će sama Grupa u iduće dvije do tri godine u Vajdine pogone uložiti dodanih 20 do 30 milijuna kuna.

Povodom pokretanja obnovljenog pogona, ali i 100 godina poslovanja tvrtke, u Čakovcu je organizirana i prigodna izložba ‘Priča o uspjehu: Vizija Elemera Vajde koja živi više od stotinu godina’.

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup