Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Kreiranje korisničkog računa, slažete se sa našim pravnim napomenama i pravilima privatnosti.

ILI

[TheChamp-Login]

Pratite nas:

S 2,5 milijardi eura „Projekt Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem“ oživjet će istočnu Hrvatsku

S 2,5 milijardi eura „Projekt Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem“ oživjet će istočnu Hrvatsku

„Projekt Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem“ pokrenut je kako bi se osiguralo 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz EU fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija. Sredstva za ulaganja u poduzetništvo, poljoprivredu, obrazovanje, zdravstvo, istraživanje i razvoj, vodoopskrbu i odvodnju, kulturnu i prirodnu baštinu, sektor prometa, unutarnje plovne puteve i energetiku osigurana su u okviru postojećih operativnih programa i Programa ruralnog razvoja u financijskom razdoblju 2014.-2020.

„Ovim velikim i važnim projektom želimo vratiti ljude na područje Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema, omogućiti im nova radna mjesta i pokrenuti rast i razvoj gospodarstva u tim krajevima. Zaustavit ćemo negativan demografski trend koji je već dugo prisutan u istočnoj Hrvatskoj i vratiti dostojanstvo nekadašnjoj zlatnoj žitnici Hrvatske“, izjavila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

„Projekt Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem“ uključuje provedbu nekoliko novih mjera, a one najvažnije omogućuju projektima s područja manje razvijenih županija prednost u sufinanciranju putem izravnih dodjela, kao i mogućnost da ostvare dodatne bodove prilikom odabira projekata u otvorenim postupcima dodjele bespovratnih sredstava.

Uvođenjem ovog projekta omogućen je usmjereniji pristup korištenju sredstava EU fondova kako bi se na području slavonskih županija osigurala što veća apsorpcija EU sredstava i znatno ojačali kapaciteti dionika na razini lokalne i područne samouprave za pripremu i provedbu projekata u ovom financijskom razdoblju. Jedan od važnijih ciljeva je i stvoriti preduvjete za uvođenje posebnog regionalnog ‘Operativnog programa za područje Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema’ u sljedećem financijskom razdoblju Europske unije od 2021. do 2027. godine.

Kako bi se omogućilo brže i učinkovitije korištenje europskih strukturnih i investicijskih fondova, u okviru „Projekta Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem“ očekuje se i provedba mjera kao što su izrada novog modela indeksa razvijenosti, izrada mape siromaštva i indeksa višestruke deprivacije te izrada analitičke podloge za redefiniranje statističkih regija u novom financijskom razdoblju.

Kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija te kroz Program ruralnog razvoja, do sada je u okviru „Projekta Slavonija“ ugovoreno je oko 2,3 posto sredstava, odnosno više od 420 milijuna kuna.

Tablicu s ugovorenim projektima možete preuzeti na poveznici: http://bit.ly/2liQ0ki

Ministrica Žalac: „Uz pomoć EU fondova osigurat ćemo mladima bolju budućnost!“

Početkom veljače ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac održala je u Osijeku radni sastanak s predstavnicima Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, nakon čega se zaputila u Vukovar i održala kratko predavanje učenicima osmih razreda koji su bili u posjetu Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar.

Radni sastanak s rektorom Sveučilišta u Osijeku Željkom Turkaljem i dekanom Ekonomskog fakulteta u Osijeku Vladimirom Cinijem nastavak je dobre suradnje Sveučilišta i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, partnera koji su prepoznali važnost ulaganja u znanje i mlade ljude. Glavna tema razgovara bila je dosadašnja i buduća suradnja ovih institucija na području razvoja Sveučilišta, zadržavanja mladih u Slavoniji i financiranju projekata EU sredstvima.

Nakon obilaska Memorijalnog centra Domovinskoga rata Vukovar ministrica Gabrijela Žalac održala je kratko predavanje u okviru edukativnog projekta „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“ gdje se prisjetila vremena prije rata kada je Vukovarsko-srijemska županija bila agrarno, drvno i željezničko središte.

„Vukovar i Slavonija imaju veliki potencijal koji je dugo neiskorišten, a cijeli ovaj kraj ostao je nepravedno zanemaren. Ovaj prostor od geostrateškog je značaja, obiluje kvalitetnim poljoprivrednim površinama, šumama i vodama, a tu je i ono najvažnije – kvalitetni ljudi koji mogu i znaju kako to iskoristiti“, poručila je  ministrica Žalac.

Poseban naglasak ministrica je stavila na problem iseljavanja mladih iz Slavonije te objasnila kako su kroz „Projekt Slavonija“ osigurana značajna sredstva za ulaganja u poduzetništvo, obrazovanje, zdravstvo, kulturnu i prirodnu baštinu, sektor prometa, unutarnje plovne puteve i energetiku isključivo na području pet slavonskih županija. „Vi mladi budućnost ste Hrvatske, a uz pomoć EU fondova zajedno možemo osigurati da to bude jako dobra budućnost“ , istaknula je ministrica Žalac.

 

Povezani članci

  • Ovu prijavu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera. Daljnje informacije možete pronaći u našim Pravilima Privatnosti.

Ukoliko želite bez ograničenja čitati i preuzimati naše edukativne materijale registrirajte se. Za preuzimanje odabranog sadržaja, možete unijeti i e-mail adresu, na koju ćemo vam proslijediti poveznicu.

  • Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke
mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje.

Close Popup